استولتنبرگ: فنلند روز سه شنبه رسماً عضو ناتو می‌شود

ینس استولتنبرگ، منشی عمومی پیمان اتلانتیک شمالی (ناتو) روز دوشنبه سوم اپریل (۱۴ حمل) گفت که قرار است فنلند روز سه شنبه به ۳۱مین عضو این پیمان نظامی مبدل شود.

منشی عمومی ناتو عضویت فنلند را به سود این کشور و نیز سود ناتو خواند و همچنین ابراز امیدواری کرد که سویدن نیز بتواند به زودی عضویت این پیمان را کسب کند.

استولتنبرگ یک روز پیش از نشست وزیران خارجۀ کشورهای ناتو به خبرنگاران گفت: "این یک هفتۀ تاریخی است. سر از فردا فنلند عضو کامل این پیمان [ناتو] خواهد بود...برای نخستین بار پرچم فنلند را در مقر ناتو بلند خواهیم کرد."

منشی عمومی ناتو گفت که ترکیه، آخرین کشور عضو ناتو بود که عضویت فنلند را در این پیمان تایید کرد. پارلمان ترکیه دو روز پیش طرحی را تصویب کرد که بر اساس آن فنلند می‌تواند عضویت ناتو را کسب کند.

پیکا هاویستو، وزیر خارجۀ فنلند، با نشر بیانیه‌ای گفته است: "برای ما یک لحظۀ تاریخی است. برای فنلند مهمترین هدف این خواهد بود که در جلسۀ [پیوستن به ناتو] بر ضرورت حمایت ناتو از اوکراین در حالی تاکید کند که روسیه به تهاجم غیرقانونی خود بر آن کشور ادامه می‌دهد. ما در صدد ترویج ثبات و امنیت در سرتاسر منطقۀ ایرو-اتلانتیک استیم."

در واکنش به پیوستن فنلند به ناتو، الکساندر گروشکو، معاون وزارت خارجۀ روسیه گفته است که این کشور ظرفیت‌های نظامی خود را در مناطق غربی و شمال‌غربی قلمرو خود تقویت خواهد کرد.

او گفت: "در صورت اعزام نیرو و منابع دیگر اعضای ناتو به فنلند، ما اقدامات اضافی را اتخاذ خواهیم کرد تا امنیت روسیه را تامین کنیم."

پیش از این سرگی شویگو، وزیر دفاع روسیه گفته بود که ۱۲ واحد و جزوتام نظامیان روسی در ساحات غربی آن کشور تشکیل داده خواهد شد.

پس از تهاجم نظامی روسیه بر اوکراین، سویدن و فنلند سیاست دیرینهٔ بی‌طرفی نظامی را کنار گذاشته و در جولای سال گذشته خواستار پیوستن به ناتو شدند، اما ترکیه و هنگری که هر دو عضو ناتو اند با این درخواست مخالفت کردند. برای پیوستن کشور جدید به ناتو باید تمام ۳۰ عضو این پیمان توافق داشته باشند.

ترکیه از سویدن خواسته است تا در بدل حمایت عضویت این کشور در ناتو، ده‌ها نفر از کردهایی را به انقره بسپارد که به انجام اعمال تروریستی در داخل ترکیه و دخیل بودن در کودتای ناکام سال ۲۰۱۶ آن کشور متهم اند.

مذاکرات میان ترکیه و سویدن برای حل این اختلافات تا هنوز ادامه دارد و مشخص نیست که انقره چه زمانی به پیوستن سویدن به پیمان ناتو توافق خواهد کرد.

در تهیه این مطلب از گزارش‌های خبرگزاری‌های فرانس‌پرس و رویترز استفاده شده است.