امانویل مکرون، رییس جمهور فرانسه، هشدار داده است که زبالههای پلاستیک مانند یک "بمب ساعتی" جهان را تهدید میکند.
مکرون روز دوشنبه ۲۹ می (هشت جوزا) از طریق یک پیام ویدیویی در آغاز کنفرانس بین المللی به هدف جلوگیری از زبالههای پلاستیک که در پاریس، پایتخت فرانسه، برگزار شده است، این هشدار را داد.
مکرون گفت که زبالههای پلاستیک امروز یک "بمب ساعتی و در عین حال یک فاجعه" است. او افزود که محصولات ساخته شده از مواد فسیلی دمای کرهٔ زمین را افزایش داده و سلامت انسان و سایر موجودات زنده را به خطر مواجه میکند.
نمایندگان ۱۷۵کشور در این نشست پنج روزه در مقر سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی سازمان ملل متحد (یونسکو) در پاریس حضور دارند و تلاش میکنند که به منظور جلوگیری از زبالههای پلاستیک در جهان تا سال آینده به توافق برسند.
فعالان محیط زیست میگویند که موجودیت پلاستیک در بستر اقیانوسها و محلات دفن زباله به مشکل بزرگ جهانی مبدل شده است. میلیاردها تن زباله پلاستیک هم اکنون در محیط زیست وجود دارد.
سالانه حدود ۴۶۰ میلیون تن پلاستیک تولید میشود که کمتر از ۱۰ درصد آن بازیافت می شود.
برنامه محیط زیست سازمان ملل متحد میگوید که زباله های پلاستیک را در دهههای آینده با استفاده از تکنالوژیهای موجود و پیروی از شعار "استفاده کم، استفاده مجدد و بازیافت"، میتوان تا ۸۰ درصد کاهش داد.
اما دانشمندان و فعالان محیط زیست هشدار میدهند که صنعت ساخت پلاستیک با توجه به وضعیت فعلی آن، در دراز مدت ناپایدار است.
هیلین هیلیز، استاد رشته بیوشیمی در دانشگاه لندن، گفت: "شما باید بسیار مراقب عواقب ناخواسته باشید. بنابراین، اگر یک ماده پولیمیر جدید به بازار عرضه میشود، تولیدکنندگان باید واقعاً با دقت در مورد از بین بردن آن ماده فکر کنند."
به خاطریکه بیشتر این مواد در محل دفن زباله یا در جویها و دریاچه ها به محیط گیاهی و حیوانی آسیب می رساند و تمام محیط زیست را تهدید می کند.
محققان دانشگاه لندن در حال بررسی چگونگی کاهش زباله های پلاستیکی تولید شده توسط انسان استند. آنان برای این کار روی استفاده بیوتکنالوژی مانند به کارگیری باکتریا های پلاستیک خوار در یک نوع دستگاه کوچکی که پلاستیک را تجزیه میکنند، کار میکنند.
جک جفریز، انجینیر بیوشیمی در دانشگاه لندن، گفت: "می خواهیم زمان پروسس و تجزیه پلاستیک را به سه هفته کاهش دهیم، در حال حاضر این مدت طولانی است."
فعالان مبارزه با زبالههای پلاستیک از این اقدامات حمایت می کنند، اما آنان میگویند که این مبارزۀ طولانی به تعهدات جدی از سوی کشورها در مورد کاهش زباله های پلاستیکی نیاز دارد.
آیرین میتیا، استاد دانشگاه در کینیا و فعال محیط زیست، بر تعهد کشورهای با نفوس زیاد مانند چین و هند در مبارزه برای کاهش زباله های پلاستیک تاکید میکند.
میتیا به صدای امریکا گفت: "این کشورها دارای نفوس زیاد بوده و تولید کننده زیاد زباله پلاستیک میباشند. بنابراین، اگر در مورد تعهدات معنادار و تمایل و جدیت در مورد داشتن معاهده آلودگی پلاستیک صحبت می کنید، همه کشورهای عضو، باید نشان دهند که متعهد هستند."
دانشمندان سازمان ملل تخمین می کنند که از سال ۱۹۵۰ تا ۲۰۱۷، ۹.۲ میلیارد تن پلاستیک تولید شده است که حدود هفت میلیارد تن آن زباله بوده است.