با روسیه یا اتحادیه اروپا؛ دیدگاه مختلط مردم و حزب حاکم سیاسی در گرجستان

گرجستان، عضو اتحاد جماهیر شوروی پیشین، تحولات در اوکراین را از نزدیک زیر نظر دارد و شماری از باشندگان آن باور دارند که آنچه در اوکراین جریان دارد، ممکن شانس به دست آوردن دوبارهٔ سرزمین‌های از دست رفته‌ گرجستان در سرحد با روسیه را رقم بزند.

گرجستان در سال ۲۰۰۸ با روسیه و جدایی طلبان طرفدار روسیه وارد یک جنگ کوتاه شد که در نتیجهٔ آن، اوستیای جنوبی و ابخازیا را از دست داد و اکنون در بین اوستیای جنوبی و گرجستان حصار بلند شده است. ناظران اتحادیه اروپا به خاطر تامین ثبات در امتداد آنچه خط مرزی اداری خوانده می‌شود، حضور دارند.

کلاز مایس، عضو ماموریت نظارت اتحادیه اروپا در گرجستان، به صدای امریکا گفت: "امروز در این نقطه مشخص به خاطری حضور داریم که از اینجا شما می‌توانید با چشمان‌تان ببنید که چگونه این منازعه برای بسیاری مردم تا هنوز پایان نیافته است."

ظاهراً این منازعه برای باشندگان منطقه سروانی گرجستان، در فاصلهٔ چند کیلومتری مرز اداری با منطقه اوستیا، نیز پایان نیافته است. سروانی میزبان هزاران نفری است که ۱۵ سال پیش در نتیجه جنگ اوسیتای جنوبی از خانه های شان بیجا شدند.

امروز زندگی در سیروانی عادی به نظر می‌خورد اما برخی به این باور اند که آنچه در اوکراین، هزاران کیلومتر دورتر، جریان دارد، ممکن شانس به دست آوردن دوباره سرزمین‌های از دست رفته گرجستان را رقم بزند و این بیجا شدگان به خانه‌های شان برگردند.

نن چکارولی، بیجاشدهٔ داخلی و رییس یک موسسه محلی غیر انتفاعی، گفت: "اگر اوکراین در جنگ برنده شود، شانس ما زیاد است اما اگر ببازد، ما هیچ شانسی نداریم."

در تبلسی، پایتخت گرجستان و سایر شهرهای آن کشور، بسیاری شهروندان از اوکراین و پیوستن گرجستان به اتحادیه اروپا حمایت می کنند.

در گرجستان که عضو اتحاد جماهیر شوروی سابق و زادگاه جوزف استالین، یکی از قدرتمندترین رهبران شوروی است، احساسات ضد روسی نیز وجود دارد، به ویژه در برابر هزاران شهروند روسیه که پس از حمله مسکو به اوکراین، به دلایل مختلف سیاسی و تجارتی از روسیه به گرجستان آمده اند.

گالبی باشنده تبلسی می‌گوید: "روس هایی که اینجا آمده اند باید دوباره به کشور شان بروند."

روابط با روسیه

منتقدان می گویند که حزب حاکم "رویای گرجستان"، از تمایلات شهروندان این کشور مبنی بر نزدیکی با غرب، نمایندگی نمی‌کند.

از سرگیری پرواز ها بین مسکو و تبلسی در ماه می که نمایانگر گرم شدن روابط بین دو طرف بود، اعتراضات برخی گرجستانی ها را برانگیخت.

ایراکلی پورشخیدزی، عضو انستیتیوت مطالعات استراتیژیک گرجستان، می‌گوید: "اساساً تمام جمعیت گرجستان یا اکثریت آن، از چندی به این سو از آینده ای در کنار اروپا و پیوستن به ناتو حمایت می کند. اما یقیناً که حکومت بر ضد این موج عمل می کند."

اما قانونگذاران حزب حاکم می‌گویند که این حزب به دموکراسی متعهد بوده ولی باید یک سیاست عملگرایانه را در قبال روسیه، همسایه قدرتمند گرجستان، دنبال کند.

با این همه، به نظر می رسد که حزب حاکم در مقایسه با حزب مخالف گرجستان، از محبوبیت بیشتر در میان مردم برخوردار است.