صندوق جهانی مبارزه با ایدز، توبرکلوز و مالاریا (The Global Fund) برای ارایه خدمات صحی به ۱.۳ میلیون عودتکنندۀ افغان از پاکستان در بخش ایدز، توبرکلوز و مالاریا بودجه اضطراری در نظر گرفته است.
این صندوق روز پنجشنبه ۲۲ فبروری (سوم حوت) با نشر خبرنامهای گفت که ۴.۷ میلیون دالر بودجه اضطراری به ۶۶ میلیون دالر کمک مالی اضافه خواهد شد که از اول جنوری ۲۰۲۴ برای یک دوره سه ساله آغاز شده است. این کمک مالی توسط برنامه انکشافی سازمان ملل متحد تطبیق میشود.
آنلیس هیرشمن، رییس بخش آسیا، اروپای شرقی، امریکای لاتین و کاراییب در صندوق جهانی، گفته است که پیشبینی میشود ۱.۳ میلیون نفر - بیش از سه درصد از جمعیت افغانستان – از پاکستان عودت کنند.
او گفته است: "این افزایش شدید جمعیت، به ویژه در مناطق روستایی و دشوارگذر در مرز پاکستان، نشاندهنده یک خطر اپیدمیولوژیک است و نمیتوان بدون تقویت خدمات ضروری ایدز، توبرکلوز و مالاریا با آن مقابله کرد".
بر اساس اعلامیۀ این صندوق، قرار است که بودجه اضطراری در بخشهای تشخیص، تهیه شبکههای حشرهکش طولانیمدت، جلسات آگاهیدهی از این بیماری، ایجاد مراکز مراقبتی مجهز توبرکلوز در مرز، انتقال نمونه یکپارچه، پیشگیری و درمان این بیماری و آزمایش داوطلبانه ایدز در ورودیهای مرزی، مشاوره و ادامه درمان برای افراد عودتکننده هزینه شود.
استیفن رودریکس، نماینده برنامه انکشافی ملل متحد در افغانستان گفت که است که این اداره در حال حاضر سیستم هایی برای رفع نیازهای فوری عودتکنندگانی که در معرض خطر ابتلا به ایدز، توبرکلوز و مالاریا استند، در اختیار دارد.
او گفته است: "با این بودجه اضطراری از صندوق جهانی، ما میتوانیم به حداقل رساندن خطرات بهداشتی برای عودتکنندگانی که هماکنون در وضعیت مخاطرهآمیزی هستند، کمک کنیم. ما از این تصمیم استقبال میکنیم و مشتاقانه منتظر ادامه همکاری با صندوق جهانی هستیم".
در اعلامیه آمده است که عودتکنندگان از پاکستان در معرض خطر ابتلا به مالاریا و تب استخوانشکن قرار دارند زیرا آنها از مناطق بومی مالاریا در پاکستان میآیند. همچنان صندوق جهانی گفته است که مناطق مرزی بین افغانستان و پاکستان نیز در معرض خطر ابتلا به مالاریا و سایر بیماریهای منتقله از طریق ناقل قرار دارند.
صندوق جهانی مبارزه با ایدز، توبرکلوز و مالاریا گفته است که یک کلینیک سیار تحت حمایت این صندوق، معلومات و آگاهی در مورد ایدز و سایر عفونتهای مقاربتی را در گذرگاه مرزی تورخم و اسپین بولدک و نیز مشاوره برای افراد مبتلا به ایدز و کسانی که مواد مخدر مصرف میکنند، ارایه خواهد کرد.
همچنان این کلینیک سیار آزمایشهای داوطلبانه برای ایدز و سایر بیماریهای مقاربتی را انجام خواهد دارد و برای افراد مبتلا ادویه تجویز خواهد کرد.
صندوق جهانی مبارزه با ایدز، توبرکلوز و مالاریا پیشبینی میکند که تقریباً بیش از دههزار واقعه توبرکلوز در میان جمعیت عودتکننده در بدو ورود به افغانستان وجود داشته باشد.