نیمی از شفاخانه‌های ویژه کووید۱۹در افغانستان مسدود شده اند

وزارت صحت عامۀ حکومت طالبان می‌گوید که با قطع کمک‌های جامعه جهانی به ویژه بانک جهانی، فعالیت نیمی از شفاخانه‌های ویژه کووید۱۹ در این کشور متوقف شده است.

جاوید هژیر، سخنگوی این وزارت روز سه‌شنبه ۱۸ جنوری (۲۸جدی) با فرستادن پیامی به خبرنگاران گفت که پیش از مسلط شدن طالبان بر افغانستان، ۳۸ شفاخانۀ ویژه کووید۱۹ در سراسر افغانستان فعالیت داشت، اما در حال حاضر، تنها ۱۶ شفاخانه برای درمان بیماران کووید۱۹ موجود است.

آقای هژیر افزود: " از جملۀ ۳۸ شفاخانۀ کروناویروس که در سطح افغانستان قبلاً داشتیم، با آمدن امارت اسلامی افغانستان کمک مالی تمام این بخش که توسط بانک جهانی پرداخت می‌شد، متوقف شد و به همین خاطر شفاخانه‌های بخش کروناویروس ما با مشکل مواجه شد."

آقای هژیر افزود که در حال حاضر، برخی از نهادهای کمک‌کنندۀ در بخش صحت، مسوولیت برخی شفاخانه‌های ویژه کووید۱۹ در ولایات به شمول شفاخانه افغان-چاپان در کابل را به عهده گرفته اند.

او تاکید کرد که صندوق وجهی سازمان ملل متحد برای اطفال (یونیسف) تعهد کرده است که مسوولیت برخی از شفاخانه‌های ویژه کووید۱۹ را در ولایات کابل، لوگر، ارزگان و بغلان به عهده بگیرد.

سخنگوی وزارت صحت عامۀ حکومت طالبان تاکید کرد که با این اقدام، یونیسف و دیگر نهادهای کمک‌کنندۀ صحی، مصارف مالی این شفاخانه‌ها را تامین خواهند کرد.

تطبیق واکسین کروناویروس

وزارت صحت عامۀ حکومت طالبان می‌گوید که روند تطبیق واکسین کروناویروس در کابل و ولایات را سرعت بخشیده و روزانه هزاران نفر واکسین می‌شوند.

آقای هژیر افزود: "قبلاً اوسط روزمره واکسین به ۶۰۰۰ تا ۸۰۰۰ نفر می‌رسید، اما فعلاً ما این پروسه را تسریع بخشیدیم، و در حدود ۲۱هزار نفر روزانه واکسین می‌گیرند."

او در بارۀ آمار دقیق افرادیکه تا کنون واکسین شده اند، معلومات ارایه نکرد، اما پیش از این وزارت صحت حکومت طالبان گفته بود که از آغاز روند تطبیق واکسین کروناویروس تا کنون، حدود ۷.۵ میلیون نفر در افغانستان واکسین کووید۱۹دریافت کرده اند.

در حال حاضر واکسین سینوفارم چینی و جانسن ایند جانسن امریکایی در افغانستان تجویز می‌شود.

اخیراً امریکا از طریق برنامهٔ کوواکس یک میلیون دوز واکسین کروناویروس را به مردم افغانستان کمک‌ کرد. پیش از آن نیز ایالات متحده ۳.۳ میلیون دوز واکسین جانسن ایند جانسن را در اختیار افغانستان قرار داده بود.

چین یک میلیون دوز واکسین سینوفارم را در ماه گذشته به افغانستان تحویل داد و تعهد کرد که دو میلیون دوز دیگر را نیز فراهم خواهد کرد. هند نیز در گذشته در این عرصه با مردم افغانستان کمک کرده است.

سخنگوی وزارت صحت حکومت طالبان می‌گوید که تمام آمادگی‌ها برای موج تازۀ کروناویروس گرفته شده است. بر اساس معلومات وزارت صحت در روزهای اخیر، از میان نزدیک ۸۵۰ نمونۀ مشکوک، ۳۹ واقعۀ مثبت کروناویروس به ثبت رسیده که بیشتر آن در کابل بوده است.

بر اساس معلومات وزارت صحت عامهٔ افغانستان، تا کنون بیش ۸۲۰هزار نمونه مشکوک در افغانستان گرفته شده که از این میان، بیش از ۱۵۸هزار نفر مثبت تشخیص شده است. بیماری کووید۱۹ تا کنون جان بیش از ۷۳۶۰ نفر را در افغانستان گرفته است.

بیماری کووید۱۹ برای بار نخست در آخر دسمبر ۲۰۱۹ در شهر ووهان ولایت هوبی چین شیوع کرد و سپس به همه‌گیری جهانی مبدل شد.

بر اساس تازه‌ترین آمار پوهنتون جانس هاپکینز ایالات متحده، تا حال نزدیک به ۳۳۰ میلیون ۸۸۹ هزار نفر در سراسر جهان به این بیماری کشنده مبتلا شده اند که از این میان، مرگ بیش از پنج میلیون ۵۴۶ هزار نفر در سراسر جهان تایید شده است.