ناظران سیاسی امریکایی مذاکرات با طالبان را چگونه می‌نگرند؟

تلاش‌های امریکا برای رسیدن به توافقی با گروه طالبان در افغانستان، بازتابی دو گانه در محافل سیاسی امریکا داشته است. در حالی که شماری از ناظران این تلاش‌ها را "امیدوار کننده" توصیف کرده اند، برخی دیگر نسبت به آن به دیدۀ شک و تردید می‌نگرند.

جمعی از کارشناسان نظامی و سیاسی امریکا روز چهارشنبه ۱۰ جولای (۱۹ سرطان) در نشستی زیر عنوان "چگونگی پایان جنگ افغانستان" در مرکز مطالعات استراتیژیک بین‌المللی در واشنگتن دی سی در مورد ابعاد مختلف جنگ افغانستان بحث کردند.

جاناتن شرودن، پژوهشگر مسایل نظامی و سیاسی یکی از شرکت کنندگان این بحث گفت که زلمی خلیلزاد، نمایندۀ ویژۀ امریکا در امور مصالحۀ افغانستان، توانسته دیدگاه های جانب امریکایی و گروه طالبان را به همدیگر نزدیک سازد. او نشست اخیر میان آقای خلیلزاد و نمایندگان افغان با اعضای طالبان را در قطر "امیدوارکننده" توصیف کرد.

آقای شرودن گفت: "در این نشست باوجودیکه هیات حکومت افغانستان دعوت نشده بود اما نمایندگان خود را با ظرفیت شخصی و غیررسمی فرستاد. خلاصۀ آن نشست نشان می دهد که در مقایسه با دو نشست پیشین بین الافغانی مسکو، کنفرانس دوحه واقعبینانه تر بود و اعلامیه های صادر شدۀ جوانب اشتراک کننده نشان دهندۀ جدیت آنان برای گام بعدی به سوی صلح بود."

مقام‌های افغان به شمول رییس جمهور محمد اشرف غنی و مقام‌های امریکایی یک صدا، شرایط پیش آمده برای تامین صلح در افغانستان را کم از کم در دو دهۀ پسین "بی‌پیشینه" خوانده اند.

لیندا روبنسن، پژوهشگر امور دفاعی در نهاد تحقیقاتی رند، این مقطع زمانی را برای افغانستان بسیار مهم خوانده می گوید که اینجا بازی به پایان خود نزدیک شده، اما تاکید دارد که تا زمان تامین آتش‌بس پایدار در افغانستان، حضور نظامیان امریکایی در آن کشور و فشار نظامی و سیاسی بر گروه طالبان حفظ شود.

خروج قوای خارجی از افغانستان، تضمین‌های مبارزه با دهشت افگنی از سوی طالبان، مذاکرات صلح بین الافغانی میان طالبان و حکومت افغانستان و آتش بس فراگیر و پایدار از نکات اساسی بحث میان مقام‌های امریکایی و طالبان است.

اما دیوید بارنو، جنرال بازنشستۀ امریکایی نسبت به تلاش های کنونی صلح افغانستان تردید دارد. او با اشاره به پافشاری افغانستان برای مذاکرات مستقیم با طالبان و پرهیز آن گروه از تماس مستقیم با حکومت افغانستان گفت: "در بارۀ اینکه این مذاکرات ما را به کجا می‌کشاند نسبتاً بدبینم."

آقای بارنو که از منتقدان نحوۀ جنگ امریکا در افغانستان است، تاکید کرد که قوای مسلح افغانستان به اندازۀ کافی قوی نیست تا در صورت خروج نظامیان امریکایی از آن کشور، با تهدید طالبان رویارویی کند.

با اینحال، زلمی خلیلزاد آخرین دور مذاکرات خود را با گروه طالبان "پربارترین" دور گفتگو با نمایندگان آن گروه خوانده است. او که اکنون برای بحث در مورد صلح افغانستان عازم چین شده، قرار است در پایان این سفر به واشنگتن برگشته و آنچه را که "پیشرفت‌های اساسی" در مذاکره با طالبان خوانده است، با مقام‌ها در واشنگتن در میان بگذارد.