محکمۀ بین المللی جرایم (محکمۀ لاهه) روز سه شنبه ۱۸ اگست (۲۸ اسد) سلیم جمیل العیاش، یک عضو حزبالله لبنان را به ترور رفیق حریری، صدر اعظم پیشین لبنان مجرم شناخت.
قضات این محکمه گفتهاند که تلیفون همراه عیاش، در انفجاری که منجر به مرگ رفیق حریری شد، نقش اساسی داشته است. اما با توجه به نفوذ حزبالله در ساختار قدرت در لبنان، به نظر نمیرسد که آقای عیاش برای اجرای حکم به نظام عدلی و قضایی لبنان تحویل داده شود.
سعد حریری، فرزند رفیق حریری که وی نیز مانند پدرش برای مدتی صدر اعظم لبنان بود، پس از حکم محکمۀ لاهه گفته است تا زمانیکه عاملان ترور پدرش به کیفر نرسیده اند، آرام نخواهد نشست.
آقای حریری گفته است که زمان آن است که حزبالله لبنان که از سوی ایران حمایت میشود، مسوولیت بگیرد. او گفت: "این حزبالله است که باید امروز قربانی بدهد. تکرار میکنم: تا زمانیکه حکم جزا تطبیق نشده است، آرام نخواهیم نشست."
سه نفر دیگری که در پیوند با این قضیه محاکمه میشدند و هرسه آنان اعضای حزبالله لبنان بودند، به دلیل "مدارک ناکافی" تثبیت جرم تبریه شدند.
دیوید ری، که جلسۀ قضات محکمۀ لاهه را ریاست میکرد، با صدور حکم این محکمه گفت: "تحقیقات تمام اتهامات جرمی بر سلیم جمیل العیاش را ثابت کرده است... آقای عیاش در انجام حمله نقش مرکزی داشته و مستقیماً در آن سهم گرفته است. آقای عیاش قصد کشتن آقای حریری را داشته و از تمام جزییات عملیات ترور، به شمول کاربرد مواد انفجاری برای انجام این حمله، آگاه بوده است."
جمیل العیاش در جریان محاکمه حاضر نبود تا از خود دفاع کند، اما وکیلی که از سوی محکمۀ لاهه برای چهار متهم این قضیه تعیین شده بود، با رد این اتهامات گفت که تمام مدارک دست داشتۀ محکمه، احتمالی است و قطعی نیست تا ثابت کند که موکلان وی در قتل حریری دست داشته اند.
ترور رفیق حریری در سال ۲۰۰۵ سبب افزایش تنش و رقابت میان بازیگران سیاسی در لبنان شد و زمینه را برای گسترش نفوذ گروه شیعۀ حزبالله در ساختار قدرت در آن کشور فراهم کرد.
رفیق حریری، میلیارد مسلمان سنی مذهب، که روابط نزدیک با غرب و کشورهای سنی عرب داشت، به مثابۀ تهدید برای نفوذ ایران و سوریه در لبنان تلقی میشد.
قضات محکمۀ بینالمللی جرایم نگفتند که حمله بر رفیق حریری را کی طراحی کرده بود، اما گفتند که به احتمال زیاد، تصمیم برای قتل حریری در پی جلسۀ سیاسی وی در دوم فبروری ۲۰۰۵ اتخاذ شد که در آن اشتراک کنندگان یک صدا خواستار خروج کامل قوای نظامی سوریه از لبنان شدند.
حزبالله لبنان تا کنون به حکم محکمۀ لاهه واکنش نشان نداده است، اما سید حسن نصرالله رهبر این حزب جمعۀ گذشته گفت که به خاطر محاکمۀ اعضای حزبالله در محکمۀ لاهه هیچ نگرانی ندارد و به گفتۀ وی حزبالله بر بیگناهی اعضای خود ایستادگی خواهد کرد.
تحقیقات و محاکمۀ غیابی چهار فرد متهم به قتل رفیق حریری که ۱۵ سال را در برگرفت، کم و بیش یک میلیارد دالر هزینه کرد.