سارنوال محکمۀ بینالمللی جرایم از تصمیماش مبنی بر شامل نساختن ایالات متحده در تحقیقات "جنایات جنگی" در افغانستان دفاع کرد و گفت که در دو دهۀ پسین "بدترین جنایات" را طالبان و گروه دولت اسلامی انجام داده اند.
کریم خان روز دوشنبه ششم دسمبر (۱۵ قوس) در نشست کشورهای عضو محکمۀ بینالملی جرایم گفت: "این تصمیم را بر بنیاد شواهدی گرفتهام که خرابترین جنایات از نقطه نظر وخامت، مقیاس و گستردگی از سوی گروه مسما به داعش خراسان و نیز طالبان انجام یافته است."
خان در ماه سپتمبر گفته بود که در تحقیقات جنایات جنگی و بشری در افغانستان، عملکردهای طالبان و داعش در محراق توجه قرار دارد، اما گروههای حقوق بشر از اینکه عملکرد نظامیان امریکایی در این تحقیقات اولویت داده نشده است، از این تصمیم انتقاد کردند.
کریم خان گفت که از قضات محکمۀ بینالمللی جرایم (محکمۀ هاگ) خواسته است تا به آغاز تحقیقات اجازه دهند.
تحقیقات محکمۀ بینالمللی جرایم در مورد عملکرد نظامیان امریکایی در افغانستان از دیرزمان مایۀ تنش میان این محکمه و حکومت ایالات متحده بوده است، تا جاییکه دونالد ترمپ، رییس جمهور پیشین امریکا بر فاتو بنسوده، سارنوال پیشین این محکمه تحریم وضع کرد.
محکمۀ هاگ تحقیقات ابتدایی را در مورد ارتکاب جرایم جنگی در افغانستان در سال ۲۰۰۶ آغاز کرد و خانم بنسوده در سال ۲۰۱۷ از قضات این محکمه خواست تا اجازۀ تحقیقات کامل در این زمینه را صادر کند.
خانم بنسوده گفته بود که گمان "معقول" وجود دارد که همه طرفهای درگیر در افغانستان، به شمول نیروهای امریکایی مرتکب "جنایات" شده اند.
سپس، حکومت پیشین افغانستان در اوایل سال ۲۰۲۰ از محکمۀ بینالمللی جرایم خواست تا تحقیقات خود را در این مورد معطل کند. حکومت افغانستان گفته بود که خود در این زمینه تحقیقات میکند.
اما کریم خان در ماه سپتمبر از قضات محکمۀ هاگ خواستار آغاز مجدد تحقیقات شد و گفت که با مسلط شدن طالبان در افغانستان، تحقیقات داخلی افغانستان در مورد جرایم جنگی به گونۀ موثر انجام داده نخواهد شد.
قضات محکمۀ هاگ گفته بودند که پیش از تصمیم گیری در مورد آغاز تحقیقات باید وضاحت داده شود که کی در افغانستان مسوول است.
محکمۀ هاگ که در سال ۲۰۰۲ ایجاد شد، آخرین گزینه برای پیگرد تحقیقات در مورد جنایات جنگی است و زمانی این محکمه دست به کار میشود که کشور عضو آن به انجام تحقیقات در مورد جرایم جنگی، جنایات علیه بشریت یا نسل کشی قادر و یا مایل به انجام آن نباشد. افغانستان در سال ۲۰۰۳ عضو محکمۀ هاگ شد.