بحران اقتصادی در پاکستان: صندوق بین المللی پول در مورد اعطای وام به پاکستان تصمیم می‌گیرد

هیات مدیرهٔ صندوق بین المللی پول روز دوشنبه ۲۹ اگست ( هفتم سنبله) جلسه‌ای برگزار می‌کند تا در مورد اعطای وام یک میلیارد دالری به پاکستان تصمیم بگیرد.

هیات مدیرهٔ این صندوق در حالی این تصمیم را اتخاذ کرده که پاکستان برای جلوگیری از فروپاشی اقتصاد به کمک‌های مالی خارجی نیاز مبرم دارد. در پاکستان از یک سو قیمت کالاها افزایش یافته و از سوی دیگر میزان دارایی‌های خارجی کاهش یافته است.

واحد پول پاکستان (روپیه) نیز یک سوم ارزش خود را از دست داده و در ماه جولای، ارزش آن در برابر دالر امریکایی به پایین ترین سطح خود رسیده بود.

پاکستان در حالی در جستجوی به دست آوردن قرضه از صندوق بین المللی پول و سایر بانک‌های بین المللی می‌باشد که بر اساس معلومات ارایه شده توسط دولت پاکستان، تورم پولی همه ساله ۲۵ درصد افزایش می‌یابد و نرخ مواد اولیه از جمله روغن دوبرابر شده است.

اقتصاد پاکستان به شدت به وام‌های خارجی و واردات متکی است. دولت پاکستان می‌گوید که مجموعهٔ وام خارجی این کشور - پولی که به سایر کشورها و وام دهندگان خارجی بدهکار است - بیش از ۸۰ درصد تولید ناخالص داخلی آن کشور است.

توافق صندوق بین المللی پول به اعطای قرضه به پاکستان، برای دسترسی پاکستان به نهادهای مالی دیگر از جمله بانک جهانی و بانک انکشافی آسیایی بسیار مهم پنداشته می‌شود.

گرچه پاکستان در شش هفته گذشته توانست ۱۲ میلیارد دالر وام و کمک مالی از چین، عربستان سعودی، قطر و امارات متحده عربی دریافت کند، اما قرضهٔ بانک جهانی و سایر وام دهندگان بین المللی تنها در صورتی می تواند اجرا شود که صندوق بین المللی پول قرضهٔ ۱.۲ میلیارد دالری به پاکستان را تصویب کند.

پاکستان اواخر ماه جولای با کارمندان صندوق بین المللی پول برای احیای بسته کمک مالی چندین میلیارد دالری به توافق رسید. اما این توافق مستلزم تصویب هیات مدیره صندوق بین المللی پول است که قرار است جلسهٔ آن روز دوشنبه برگزار شود. انتظار می‌رود که اسلام آباد حدود ۴.۲ میلیارد دالر قرضه را در قالب این برنامه دریافت کند که اولین قسط آن ۱.۲ میلیارد خواهد بود.

بر اساس گزارش ها،‌ جنرال قمر جاوید باجوه ، لوی درستیز پاکستان،‌ برای دریافت سریعتر قرضهٔ صندوق بین المللی پول از ایالات متحده خواهان کمک شده است.

بر اساس این گزارش،‌ لوی درستیز پاکستان ماه گذشته از قصر سفید و وزارت مالیهٔ ایالات متحده خواسته است تا در بخش پرداخت قرضه با اسلام آباد همکاری سریع کنند. ایالات متحده بزرگترین کمک کننده صندوق بین المللی پول است.

تمنا سالیک‌الدین، مدیر برنامه‌های آسیای جنوبی در موسسه صلح ایالات متحده می‌گوید واشنگتن از فراهم کردن وام‌ به پاکستان از طریق صندوق بین المللی پول حمایت می‌کند، زیرا "بحران در مرز افغانستان چیزی نیست که ایالات متحده بخواهد ببیند. ... منافع ضد تروریزم و امنیت و ثبات هسته‌ای از جمله منافع امنیت ملی ایالات متحده تلقی می‌شود."

منتقدین می‌گویند که دلیل تاخیر در اعطای قرضه، عدم انجام تعهدات پاکستان در عرصه اصلاحات مهم اقتصادی می باشد.

در تهیه این مطلب از گزارش بخش انگلیسی صدای امریکا استفاده شده است.