بیش از دوسال از فروپاشی گروه دولت اسلامی (داعش) میگذرد و در این دو سال درحدود ۲۷ هزار کودک خانوادههای اعضای این گروه در کمپ الهول در فراموشی به سر میبرند که در خطر جذب و سوق به ایدیولوژی گروه داعش قرار دارند.
گروههای امداد رسان نگران اند که عوامل و هواداران داعش که شبکه هایی در داخل کمپ دارند ممکن این اطفال را به سوی ایدیولوژی داعش سوق دهند.
مقامات کردی و گروه های امدادی نگرانند که این کمپ نسل جدیدی از مبارزان را تربیت خواهد کرد. آنها از کشورهای خود درخواست میکنند تا زنان و کودکان را پس بگیرند. اما کشورها این کودکان را نیازمند نه، بلکه خطر میدانند و از پذیرش آنان امتناع میورزند.
کودکان در این کمپ روزهای خود را در جادههای خاکی میگذرانند و با تقلید از جنگجویان داعش با شمشیرهای ساختگی و پرچم های سیاه داعش بازی میکنند. آنان در شرایط مبهمی زندگی میکنند و دسترسی به مکتب ندارند. تعداد بسیار کمی آنان قادر به خواندن و نوشتن اند.
به گفته گروههای امداد رسان گروه دولت اسلامی هنوز هم سلول های خوابیده در اطراف شرق سوریه دارند که به شورشها در سطح پایین ادامه می دهند و منتظر فرصتی برای احیای دوباره استند.
سونیا خوش، مدیر پاسخگویی دفتر بینالمللی حمایت از کودکان یا (Save the Children) در سوریه میگوید: "این کودکان اولین قربانیان داعش استند. یک پسر چهار ساله واقعاً ایدیولوژی ندارد. او نیاز به محافظت و آموختن دارد. "
او افزود: "این کمپها جایی برای زندگی یا رشد کودکان نیست. [زندگی در این کمپ] به آنها اجازه نمیدهد که بیاموزند، معاشرت کنند یا کودک باشند ... به آنها اجازه نمی دهد از تمام آنچه بالای آنان گذشته التیام یابند."
پس از فروپاشی گروه داعش جنگجویان کرد تحت حمایت ایالات متحده بخش زیاد شمال و شرق سوریه را از چنگ جنگجویان دولت اسلامی یا داعش تصرف کردند. در ماه مارچ ۲۰۱۹ ، آنها آخرین روستاهای تحت اشغال داعش را تصرف کردند و خلافتی که این گروه در مناطق بزرگ عراق و سوریه در سال ۲۰۱۴ اعلام کرده بودند، از بین بردند.
هزاران جنگجوی آن گروه یکجا با زنان و فرزندان شان دستگیر شدند و در کمپ الهول مستقر شدند.
بر اساس آمار ملل متحد، ۶۵ هزار نفر به شمول ۲۸ هزار سوری، ۳۰ هزار عراقی و حدود ۱۰ هزار شهروند کشورهای دیگر در کمپ الهول مستقر اند.
تخمین زده میشود که هزاران نفر از کشورهای عمدتاً اسلامی آسیای مرکزی به شمول ازبیکستان که پرنفوسترین کشور آن منطقه است، به صفوف جنگجویان داعش در سوریه و عراق پیوسته بودند و شمار زیاد آنان زنان و فرزندان شان را نیز با خود برده بودند.
در حالیکه شمار زیاد کشورهای غربی، از ترس حملات احتمالی، شهروندان شان را که در صفوف داعش جنگیده و دستگیر شده اند، برگشت نداده اند، در اوایل سال جاری، صدها خانواده سوری پس از توافق با قبایل شان، کمپ را ترک کردند. ماه گذشته ۱۰۰ خانواده عراقی برای زندگی در کمپی در عراق بازگردانده شدند. ازبیکستان نیز سال گذشته ۲۲۰ شهروند خود را که تمام شان زنان و کودکان بودند، از سوریه برگرداند.
اما تا کنون هیچ گزارشی در مورد سرنوشت یا محل بود و باش شهروندان ازبیکستانی که از سوریه به کشورشان برگردانده شده اند، نشر نشده است.