خشونت خانوادگی و فرار زنان افغان از منزل

کمیسیون حقوق بشر افغانستان گزارش ۳۱ صفحه‌یی را نشر کرد که بر اساس آن میزان قضایای فرار زنان از منزل افزایش یافته است.

این کمیسیون گفته است که در جریان سال مالی ۱۳۹۷ خورشیدی ۱۱۲ مورد قضیه فرار از منزل ثبت شده که ۸۱ مورد آن زنان خود به دفتر ساحوی کمیسیون حقوق بشر مراجعه کرده اند.

آمار قضایای فرار زنان از منزل در ولایت‌های کابل، پروان، کاپیسا، بلخ، بغلان، غزنی، دایکندی، بامیان، میدان‌ وردک، ننگرهار، پکتیکا، لوگر، هلمند، ارزگان و هرات ثبت این گزارش شده است.

همچنان ۳۱ قضیه دیگر نیز در جریان نظارت‌های کمیسیون از مراکز حمایوی زنان در تمام ولایات تحت پوشش دفتر ساحوی کابل، در گفتگو با قربانیان ثبت شده اند.

عبدالاحد فرزام، رئیس دفتر ساحوی کابل کمیسیون حقوق بشر، به صدای امریکا گفت که این آمار نسبت به سال ۱۳۹۶ خورشیدی – که ۱۰۸ قضیه ثبت شده بود – ۳.۷ در صد افزایش یافته است.

آقای فرزام گفت "یکی از عواملی که در این گزارش برجسته شده و مورد تحلیل قرار گرفته خشونت‌های خانوادگی است. با توجه به اینکه آمار خشونت‌های خانوادگی رو به افزایش است، قضایای فرار از منزل هم رابطه مستقیم با خشونت‌های خانوادگی دارد، بناءً در مقایسه با سال گذشته افزایش را نشان می‌دهد".

به گفتۀ وی، خشونت‌های خانوادگی ۳۶ در صد، عدم رعایت حقوق بشری زنان ۳۱ در صد، خشونت‌های روانی ۲۱ در صد، فریب ۱۲ در صد و خشونت‌های اقتصادی ۱۱ در صد عوامل قضایای فرار از منزل را تشکیل می‌دهند.

۴۲ تن این زنان برای رهایی از خشونت‌های خانوادگی، ۳۲ تن برای مطالبه تفریق، ۲۱ تن به قصد ازدواج و ۱۷ مورد هم به دلایل نامعلوم از منزل فرار کرده اند.

گزارش نشان می‌دهد که از مجموع ۱۱۲ خانمی که از منزل فرار کرده اند، ۵۸ تن بی‌سرنوشت مانده، ۳۲ تن دوباره با خانواده مدغم شده، ۱۱ تن به جرم زنا تحت پیگرد عدلی قرار گرفته، هشت تن تهدید شده و سه تن نیز قربانی تجاوز جنسی گردیده اند.

آقای فرزام، با توجه به این ناهنجاری اجتماعی از خانواده‌ها خواست که به حقوق قانونی، شرعی و بشری زنان احترام بگذارند تا زنان مجبور به فرار از منزل نشوند.

پیش از این مجتمع جامعه مدنی افغانستان پژوهشی را نشر کرد که بر اساس آن حدود ۷۶ در صد مردان نسبت به همسران شان خشونت‌های گوناگون روا می‌دارند.