هند طرح حملات علیه سیک‌ها در کانادا را رد کرد

هند روز شنبه دوم نومبر (۱۲ عقرب) ادعای کانادا مبنی بر دست داشتن امیت شاه، وزیر داخله هند در هدف قرار دادن فعالان سیک در خاک کانادا را رد کرد و گفت که این کشور رسماً اتاوا را به دلیل این اتهام "پوچ و بی اساس" نکوهش کرده است.

مقامات کانادایی در هفتهٔ جاری ادعا کردند که یک کمپاین گسترده‌ای را ردیابی کرده اند که ارتباطات آنان با بالاترین سطوح حکومت هند می‌رسد و تلاش دارند فعالان سیک کانادایی‌تبار را هدف قرار بدهند.

رندهیر جیسوال، سخنگوی وزارت امور خارجهٔ هند به خبرنگاران گفت: "دولت هند با شدیدترین الفاظ به اشاره‌های پوچ و بی اساس که به وزیر داخله هند صورت گرفته است، اعتراض می‌کند."

جیسوال گفت که یک دپلومات کانادایی احضار شده و نامهٔ رسمی در اعتراض به اتهام علیه امیت شاه، وزیر داخلهٔ هند به او سپرده شده است.

دیوید موریسن، معاون وزارت خارجهٔ کانادا روز سه شنبه در کمیته امنیت ملی پارلمان این کشور گزارش واشنگتن پست را تایید کرد که نگاشته بود امیت شاه، وزیر امور داخله هند و از متحدان نزدیک نرندرا مودی، صدراعظم هند در یک توطیه برای ارعاب و حتی کشتن سیک‎های کانادا دخیل می‌باشد.

در گزارش واشنگتن پست آمده است که شاه به یک کمپاین جمع‌آوری اطلاعات و حملات، از جمله قتل هردیپ سینگ نیجار، فعال هندی مقیم کانادا، اجازه داده است.

جستن ترودو، صدر اعظم کانادا،‌ درماه سپتمبر سال گذشته گفته که ادعاهای معتبری وجود دارد که حکومت هند با ترور هردیپ سینگ نیجار، فعال هندی مقیم کانادا، ارتباط دارد. هند این ادعاها را بی‌بنیاد خوانده و رد کرده است.

نیجار که هند او را تروریست زیر پیگرد اعلام کرده بود، به تاریخ ۱۸ جون سال گذشته در حومهٔ شهر ونکوور که محل زندگی بزرگترین جمعیت سیک‌ها در کانادا است، کشته شد.

مقامات هندی گفته اند که نیجار در جنبش جدایی طلبی سیک‌ها نقش داشت، جنبشی که در سال‌های ۱۹۸۰ هند را تکان داد.

جدایی طلبی و مبارزه برای ایجاد خالستان،‌ کشور مستقل برای سیک‌ها، در دههٔ ۱۹۸۰ و ۱۹۹۰ به شورشگری خونینی منتج شد که در آن هزاران نفر، به شمول مقامات بلند‌پایهٔ هندی، کشته شدند. اما این جنبش اکنون از حمایت اندکی در پنجاب برخوردار است.

پس از کشته شدن نیجار، روابط دهلی و اوتاوا تیره شده و در تازه‌ترین مورد دهلی و اتاوا ماه گذشته هر کدام سفیر و دیگر دیلومات های ارشد یکدیگر را اخراج کردند.

یک روز پس از سخنرانی موریسن، یک سازمان جاسوسی کانادایی گزارشی را منتشر کرد و هشدار داد که هند از تکنالوژی سایبری برای ردیابی جدایی طلبان سیک در خارج از کشور استفاده می کند و همچنین حملات سایبری را علیه شبکه های دولتی کانادا افزایش داده است.

وزارت عدلیهٔ ایالات متحده نیز به تاریخ ۲۹ نومبر سال گذشته با نشر سندی گفت که یک مقام حکومت هند طرح ناموفق ترور یک جدایی‌طلب سیک را در خاک ایالات متحده هدایت داده است. در سند از مقام هندی نام برده نشده است.

مقام‌های امریکایی گفته اند که این جدایی‌طلب سیک گرپتوانت سینگ پانن نام داشته و تابعیت دوگانهٔ ایالات متحده و کانادا را دارد.

سارنوالان امریکایی اتهام وارد کرده اند که این مقام هندی به کرات با شخصی به نام کهیل گوپتا تماس گرفته و مبلغ ۱۵هزار دالر منحیث پیش پرداخت به وی تادیه کرده است. آنان همچنان گفته اند که این مقام هندی برای انجام این ترور به گوپتا وعدهٔ پرداخت ۱۰۰هزار دالر را داده است.

در واکنش، هند به خاطر اینکه یک مقام حکومت آن کشور در این توطیه دست داشته است، ابراز نگرانی کرد و گفت که چنین اقدام خلاف پالیسی حکومت هند است.

حدود دو میلیون کانادایی که پنج در صد کل جمعیت این کشور را تشکیل می‌دهد، میراث هندی دارند و بزرگترین جمعیت سیک‌ها در بیرون از هند نیز در این کشور زندگی می‌کنند.

بر اساس سرشماری سال ۲۰۲۱، شمار سیک‌ها در کانادا نزدیک به ۷۷۰ هزار نفر می‌رسید.