در انتخابات سراسری هند، احزاب سیاسی از تمام ابزارهای عصر دیجیتل برای دسترسی به رای دهندگان کار میگیرند، از تولید ویدیوهای جعلی تهیه شده توسط هوش مصنوعی تا به توسل به کاربران تاثیرگذار رسانههای اجتماعی که در میان جوانان محبوبیت دارند.
تصاویر، صدا و ویدیوهای تولید شده توسط هوش مصنوعی به سیاستمداران کمک میکند تا مستقیماً با دهها هزار رایدهنده ارتباط برقرار کنند. در این میان به کمک تکنالوژی کلیپ هایی از رهبران سیاسی برجسته که دیگر زنده نیستند اما بین مردم هنوز هم محبوبیت دارند، تولید میشود.
ویدیوهای جعلی از ستارههای مشهور سینمای هند که از نرندرا مودی، صدراعظم هند، انتقاد میکنند، قبل از آنکه حذف شود، در فضای مجازی به شکل بسیار گستردهای پخش شد.
دیویندرا سینگ جادون، که خود را جعلساز یا "دیپ فیکرهندی" میخواند، در طول ماههای اخیر، کاملاً مصروف تهیه مواد ساختگی برای احزاب سیاسی بود. او گفت: "این نخستین بار است که هوش مصنوعی به این مقیاس بزرگ کار گرفته میشود."
در هند، کشوریکه بیش از ۸۰۰ میلیون نفوس آن به انترنت دسترسی دارد، تاثیر این دسترسی به انترنت بر دموکراسی چه خواهد بود؟
پراتیک واگر، مدیر اجرایی بنیاد آزادی انترنت، است که این گروه مدافع حقوق انترنتی در شهر دهلی جدید مستقر است. او گفت: "آیا استفاده از انترنت، به اندازۀ قابل توجه است که بتواند قادر به تغییر رای یک فرد شود؟ این هنوز یک سوال بیجواب است...در هند، احزاب سیاسی وجود دارد که به شدت برای پیشبرد نظریات خاص یا پیامهای گمراه کننده وغیره، به آن متکی هستند. اینکه این محتوای ساختگی تا چه حد قادر به ایجاد تغییر است، هنوز یک سوال باقی مانده است."
در کشوری مثل هند، که هر حوزه انتخاباتی دارای حدود دو میلیون راه دهنده است، جادون و تیم او، محتواهایی را توسط هوش مصنوعی تهیه کرده اند که رای دهندگان را با نام خطاب کرده و پیامهای شخصی را برای کسب حمایت شان، به آنان ارسال میکند و بعد، توسط هوش مصنوعی، روبات های چت ایجاد شده که نام افراد را با صدای رهبران سیاسی صدا میزند.
هزینۀ ارزان محتوای جعلی
کاهش شدید هزینه تهیه این نوع محتوا، باعث شده است که مقدار زیادی از این محتوا به مقیاس انبوه، تهیه شود. جادون گفت: "چهار سال قبل، چند روز وقت ما را میگرفت تا یک ویدیو را توسط هوش مصنوعی برای یک دقیقه تهیه کنیم، حال هر کس، حتا اگر دانش کودنویسی هم نداشته باشد، میتواند یک عکس و یک ویدیوی صدادار یک شخص را گرفته و از روی آن ویدیو بسازد."
در ایالت تامیل نادو، که حال پروسه رای گیری خاتمه یافته است، موتوول کارونانید، یکی از رهبران که در سال ۲۰۱۸ در گذشت، در ویدیوهایی با عینک تیره که یکی از جنبههای شخصیتی او بود، ظاهر شد و رهبری پسرش، م ک استالین را تمجدید کرد که حال وزیر ایالتی است. این ایده، اعضا و پیروان این حزب را به وجد آورد.
اطلاع رسانی غلط، یکی از بزرگترین آزمونها در روند انتخابات هند تلقی میشود. چند روز پس از آغاز انتخابات سراسری هند، دو ویدیو از رنویر سینگ و عامر خان، که از حکومت مودی انتقاد میکردند و خواهان دادن رای به حزب کانگرس بودند، به سطح گسترده نشر و پراکنده شد. این دو ویدیو، هر دو "دیپ فک" یا ساختگی و تهیه شده توسط هوش مصنوعی بودند.
ماه گذشته، یک ویدیوی دیگر که در آن ادعا شده بود راهول گاندی، رهبر حزب مخالف کانگرس از این حزب استعفا داده است، در رسانههای اجتماعی به شدت تشریک و گسترش یافت. از صدای شبیه سازی شده گاندی توسط هوش مصنوعی، برای حمایت از این ادعا، استفاده شده بود.
جادون گفت که از جمله درخواست هایی که دریافت، اما انرا رد میکند، درخواست هایی برای ایجاد ویدیوهای جعلی از مخالفان سیاسی برای خدشه دار کردن شهرت و ترور شخصیت آنان است. او گفت: "یک راه معمول دیگر اینست که چهره یک رهبر مخالف را به یک محتوای جنجال برانگیز اضافه کنید که او هرگز آن کار را نکرده و دوم اینکه صدایش را با هوش مصنوعی شبیه سازی کنید که چیزی را میگوید که او هرگز نگفته و این گونه وی بدنام میشود."
کمیسیون انتخابات هند، به احزاب سیاسی هشدار داده است که به محتویات جعلی تولید شده توسط هوش مصنوعی توسل نجویند، اما مقرراتی را برای نظارت بر آن، طرح نکرده است.
جادون میگوید که در ویدیوها و صداهای جعلی که تهیه میکند، برچسپ "تهیه شده توسط هوش مصنوعی" را میزند.
موراکریشنن چینادوری، یک محقق در ایالت تامیل نادو میگوید که از هوش مصنوعی، استفاده های نرمتری نیز میشود. مثلا در ایالت تامیل نادو که حزب بهارتیا جنتای مودی میکوشد تا جای پایی برای خود دراین محل به دور از مرکز هندیهای ملی گرا باز کند، توسط هوش مصنوعی ویدیوهایی از آهنگهای مشهور به زبان تامیلی تهیه میکند که مودی این آهنگ را میخواند.
او گفت: "این ویدیوها به شکل گسترده تشریک شد و مردم، مودی را منحیث یک رهبر نرمتر و قابل دسترستر، یافتند. در حالیکه این ویدیوها ممکن مردم کهن سال و آگاه از سیاست را تغییر ندهد، اما محتوای این چنینی میتواند بر جوانان تاثیرگذار باشد."
کاربرد سیاسی از کاربران مشهور
هوش مصنوعی، یگانه روش تازه نیست که در انتخابات هند استفاده میشود. در کشوری که بیشترین تعداد افراد دارای کانالهای یوتیوب و انستاگرام را دارد، احزاب سیاسی از کاربران محبوب و مشهور در این رسانهها برای جلب رایدهندگان کار میگیرند.
حزب بهارتیا جنتا، در عرصۀ استفاده از رسانههای اجتماعی، پیشگامتر از دیگر احزاب بود. در ماه مارچ، پنج هفته قبل از آغاز انتخابات سراسری، مودی به ۲۴ کاربر تاثیر گذار رسانه های اجتماعی، جایزه ملی تولید محتوا را اهدا کرد تا "گفتن داستان یک هند جدید و قاطع" را ترویج کنند.
منتقدین مودی، این عمل را یک کوشش برای مشارکت آنان در انتخابات و ایجاد یک انگیزه برایشان برای حمایت از حکومت خواندند. دفاتر حزب بهارتیا جنتا در ایالتها، ملاقاتهایی را با کاربران تاثیر گذار و مشهور رسانههای اجتماعی برای تشویق آنان به تشریک پیام در مورد کار حکومت، دایر کردند.
در سال گذشته، سیاستمداران برجسته و وزیران، با این کاربران رسانههای اجتماعی نشسته و با آنها مصاحبه کردند.
واگر گفت که "آزمون در این عرصه این است که شما برخوردی دارید که بسیارمتفاوت از آنچه است که با یک خبرنگار دارید". افزود که "مکالمه در این صحبتها، بسیار نرم است در حالیکه یک سیاستمدار در آن، روی ادعایی که میکند، به آزمون کشانده نمیشود و پیامی را که این نوع صحبت به اعضای صفحه کاربر دارد، دقیقا طوریست که سیاستمدار خواهان آن است."
او میگوید که کنترول این تخنیک دشوار است و به مرور زمان میتواند به اتکای کمتر به مطبوعات سنتی بیانجامد. قرار است نتایج نهایی انتخابات سراسری هند، به تاریخ چهارم ماه جون اعلام شود.