هند و ایران روز دوشنبه ۱۳ می (۲۴ ثور) قراردادی را امضا کردند که بر اساس آن، بندر چابهار ایران تجهیز و انکشاف یافته و هند میتواند برای ده سال به این بندر دسترسی داشته باشد.
وزارت راه و شهرسازی ایران گفته است که بر اساس این قرارداد شرکت آیپیجیال هند حدود ۳۷۰ میلیون دالر را در بخش فراهمآوری تجهیزات استراتیژیک و انکشاف زیربناهای حمل و نقل بندر چابهار سرمایهگذاری خواهد کرد.
خبرگزاری دولتی ایران (ایرنا) گزارش داده است که مهرداد بذرپاش، وزیر راه و شهرسازی ایران، و ساربانندا سونوال، وزیر بنادر و کشتیرانی هند، طی مراسمی در بندر چابهار این قرارداد را امضا کردند.
سونوال در مراسم امضای این قرارداد، چابهار را از رهگذر ترانزیت، یک بندر با اهمیت خواند که به گفتۀ او، هند را با افغانستان و کشورهای آسیای مرکزی وصل میکند. او گفت: "افغانستان با دشواریهای بسیاری روبه رو بوده و است، اما ما توانستیم ۸۵ هزار تن گندم و ۲۰۰ تن کمکهای بشردوستانه را از طریق بندر چابهار به این کشور ارسال کنیم."
خبرگزاری ایرنا از "تشریک مساعی طرفین در عملیاتی کردن اهداف موافقتنامه بینالمللی حمل و نقل در کوریدور شمال- جنوب، موافقتنامه ترانزیتی سهجانبه ایران، هند و افغانستان با محوریت بندر چابهار و توسعه همکاریهای ترانزیتی و حمل و نقل چند وجهی بین ایران و هند در منطقه آسیای مرکزی" به عنوان اهداف بزرگ این قرارداد یاد کرده است.
هند در سال ۲۰۱۶ به تمویل برنامههای انکشافی بندر چابهار توافق کرد تا از آن طریق بتواند تجارت خود را با کشورهای آسیای مرکزی گسترش دهد. اما به دلیل تحریمهای ایالات متحده بر ایران که در سال ۲۰۱۸ و از سوی حکومت دونالد ترمپ، رییس جمهور پیشین امریکا، از سر گرفته شد، کار عملی در این زمینه صورت نگرفت.
وزیر راه و شهرسازی ایران امضای قرارداد جدید با هند را "نقطه عطفی در همکاریهای تجاری و اقتصادی دوجانبه و منطقهای" خواند. او گفت که ایران بر هند باور کامل دارد و به گفتۀ وی امضای این قرارداد نماد اعتماد مداوم و مشارکت موثر میان هند و ایران است.
بندر چابهار بزرگترین بندر اقیانوسی ایران است که دروازۀ دسترسی هند به افغانستان و کشورهای آسیای مرکزی پنداشته میشود.
در تهیه این مطلب از گزارش خبرگزاریهای فرانسپرس و ایرنا استفاده شده است.