نخستین دیدار مودی با رهبران کشمیری پس از لغو حق نیمه خودمختاری کشمیر

نرندرا مودی، صدراعظم هند روز پنجشنبه ۲۴ جون (سوم سرطان) با رهبران ارشد سیاسی جمو و کشمیر به گونه حضوری دیدار می‌کند.

این نخستین دیدار آقای مودی پس لغو حق نیمه خودمختاری کشمیری‌ها، بازداشت هزاران کشمیری و وضع محدودیت‌ها از سوی حکومت هند در کشمیر می‌باشد.

دولت هند استدلال می‌کند که حق نیمه‌خودمختاری کشمیر را به خاطری سلب کرده است تا این ساحۀ دورافتادۀ همالیا با دولت فدرال مدغم شده و کارهای توسعه‌ای، تطبیق پروژه های زیربنایی و تقویت حاکمیت در سطح روستاها افزایش یابد و از درگیری‌های مسلحانه علیه حاکمیت هند در این ساحه جلوگیری شود.

محمد یوسف طاریگامی، قانونگذار پیشین و سخنگوی اتحاد احزاب اصلی منطقه که سال گذشته تشکیل شد، گفته است که هیچ اجندایی برای جلسه روز پنجشنبه ارایه نشده است. او با استقبال از دیدار مودی با رهبران کشمیری گفت: "حداقل ما دور هم نشسته ایم و صحبت می‌کنیم."

آقای طاریگامی اضافه کرد که رهبران اتحاد احزاب اصلی، برای احیای وضعیت جمو و کشمیر تلاش خواهند کرد.

اما باوجود تلاش‌های مجدد برای گفتگو، مردم کشمیر نسبت به اهداف دهلی نو ابراز بی اعتمادی می‌کنند.

نثار احمد، دانشجوی پوهنتون در شهر سرینگر کشمیر می‌گوید: "من انتظار زیادی از این دیدار ندارم. آنان قرار نیست کاری را که انجام داده اند، معکوس کنند."

هند در تلاش برای جلوگیری از واکنش‌ها به خاطر سلب خودمختاری کشمیر، در سال ۲۰۱۹ محدودیت های سختگیرانه‌ای را روی تحرکات و مخابرات وضع کرده و ارتباطات تلیفونی و انترنت را برای هفته ها قطع کرد.

کدام حقوق کشمیری‌ها سلب شد؟

رییس جمهور هند در اگست ۲۰۱۹ فرمانی را امضا کرد که بر اساس آن مادۀ ۳۷۰ فسخ شد. بر اساس این ماده، کشمیر حق داشت قوانین خود را وضع کند و بر سایر امور به استثنای امور خارجی، دفاعی و اطلاعاتی، آزادی کامل داشته باشد.

ماده ۳۷۰ قانون اساسی هند به جمو و کشمیر، یگانه ایالت با اکثریت مسلمان این کشور، اختیارات ویژه داده بود، اما پس از لغو آن تمام مواد قانون اساسی هند بر ایالت جمو و کشمیر قابل تنفیذ شد.

بر بنیاد این ماده، شهروندان هند از سایر ایالت های این کشور حق خرید جایداد در جمو و کشمیر را نداشتند اما با لغو این ماده، اکنون هندی ها از سایر ایالت ها می توانند در جمو و کشمیر جایداد خریداری کرده و سرمایه گذاری کنند.

لغو اختیارات ویژه جمو و کشمیر در قانون اساسی هند، اعتراض شدید احزاب مخالف در پارلمان این کشور و همچنین بسیاری سیاستمداران محلی را بر انگیخت.

کشمیر، میان هند و پاکستان تقسیم شده است، اما هر دو کشور بر آن ادعا ملکیت دارند. هند و پاکستان تا حال دوبار بر سر کشمیر با هم جنگیده اند.