هند صدور ویزای الکترونیکی را برای اتباع کانادا از سر می‌گیرد

عکس آرشیف، نرندرا مودی، صدر اعظم هند (راست) و جستین ترودو، صدر اعظم کانادا در جریان کنفرانس خبری در شهر دهلی جدید، فبروری ۲۰۱۸

در پی هفته‌ها تنش دپلوماتیک میان کانادا و هند به خاطر کشته شدن یک رهبر سیک کانادایی-هندی‌تبار در کانادا، منابع رسمی هند روز چهارشنبه ۲۲ نومبر (اول قوس) گفتند که این کشور صدور ویزای الکترونیکی را پس وقفهٔ دو ماهه برای اتباع کانادایی از سر می‌گیرد.

تنش میان اوتاوا و دهلی جدید پس از آن بروز کرد که جستن ترودو، صدر اعظم کانادا، هند را به دست داشتن در قتل هردیپ سینگ نیجار، یک فعال سیک در کانادا متهم کرد. اتهامی که هند آن را رد کرده و "مضحک" خواند.

کمیسیون عالی هند در اوتاوا در اواخر ماه اکتوبرگفت که صدور ویزای هند به کانادایی‌ها از سر گرفته می‌شود، اما این شامل درخواست‌های آنلاین نمی شد.

بازگشایی خدمات ویزای الکترونیکی روز چهارشنبه ساعاتی قبل از نشست مجازی ۲۰ اقتصاد عمدهٔ جهان (گروه جی۲۰) به میزبانی نرندرا مودی، صدراعظم هند، انجام شد. قرار است ترودو نیز در این نشست شرکت کند.

پس از اختلافات بر سر قتل نیجار، این نخستین بار است که رهبران دوکشور با یکدیگر ملاقات می‌کنند.

نیجار پیش از آنکه در ماه جون در شهر ونکوور ایالت بریتش کولمبیای کانادا کشته شود، از سوی حکومت هند به اتهام قتل زیر پیگرد قرار داشت. هرچند کانادا گفته است که نیجار در هیچ کشوری مرتکب عمل دهشت افگنی نشده است.

نیجار زمانی کشته شد که می‌خواست یک همه‌پرسی غیررسمی را در رابطه به جدایی طلبی از هند و ایجاد کشور مستقل "خالستان" برای سیک‌ها راه اندازی کند.

کانادا ماه گذشته اعلام کرد که ۴۱ دپلومات خود را از هند خارج می‌کند. اتاوا مدعی شد که هند مصوونیت دپلوماتیک را برای این دپلومات‌ها لغو کرده و تنها ۲۱ دپلومات کانادایی با خانواده‌هایشان در هند باقی خواهند ماند.

این در حالی است که حکومت هند نیز به تاریخ ۲۰ سپتمبر (۲۹ سنبله) به شهروندان آن کشور به ویژه محصلان هشدار داد که اگر برنامهٔ سفر یا اقامت در کانادا را دارند "نهایت احتیاط" را به خرج دهند.

هند کانادا را متهم می کند که آن کشور فعالیت‌های ملی گرایان سیک را که در صدد ایجاد یک سرزمین جداگانه سیک در شمال هند استند، نادیده می‌گیرد.

کانادا بزرگترین جمعیت سیک را در بیرون از هند دارد و بر اساس سرشماری سال ۲۰۲۱، شمار سیک‌ها در کانادا به حدود ۷۷۰ هزار نفر می‌رسید.

جدایی طلبی و مبارزه برای ایجاد خالستان در دههٔ ۱۹۸۰ و ۱۹۹۰ به شورشگری خونینی در هند منتج شد که در آن هزاران نفر، به شمول مقامات بلند‌پایهٔ هندی، کشته شدند. اما این جنبش اکنون از حمایت اندکی در پنجاب برخوردار است.