افزایش خشونت در کشمیر زیر ادارۀ هند پس از صدور حکم حبس ابد بر رهبر جدایی طالبان

پس از آنکه محکمه‌ای در دهلی جدید روز چهارشنبه ۲۵ می (چهارم جوزا)‌ یاسین ملک، رهبر جدایی طلبان کشمیری را به دلیل تامین مالی "تروریزم" و سایر جنایات دیگر به حبس ابد محکوم کرد، خشونت‌ها در کشمیر زیر ادارهٔ هند افزایش یافته است.

مقامات هندی روز پنجشنبه ۲۶ می گفتند که پس از آنکه تندروان کشمیری یک مجری زن تلویزیون و یک افسر پولیس را به ضرب گلوله کشتند، مسوولان امنیتی نیز در طی ۲۴ ساعت گذشته شش تندرو را در کشمیر از پا درآورده اند.

مالک، رهبر جبههٔ آزادی‌بخش جمو و کشمیر که به اتهامات وارده اعتراف کرده بود، روز چهارشنبه به محکمه گفت که پس از گذاشتن سلاح بر زمین در دهه ۱۹۹۰ تنها سیاست‌های عاری از خشونت را در کشمیر پیش می‌برد.

سیاستمداران هند هشدار داده اند که حکم حبس ابد یاسین حس بیگانگی و جدایی‌طلبی را در این منطقهٔ عمدتاً مسلمان نشین هند ترویج خواهد کرد.

تمام دکان‌ها و تشبثات برای دو روز پیهم در کشمیر زیر ادارۀ هند مسدود بوده و پولیس ۱۰ نفر را به دلیل پرتاب سنگ و شعار دادن در خارج از محل سکونت ملک بازداشت کرده است.

اکثریت باشندگان کشمیر زیر ادارهٔ هند مسلمان می‌باشند و بنابراین تنها هندو مذهبان هندی از واخر دهه ۱۹۸۰ به این طرف علیه شورش‌های مسلحانه در این منطقه می‌جنگند.

ویجی کمار، رییس پولیس کشمیر به خبرگزاری رویترز گفت: "سه تندرو - جیش محمد و لشکر طیبه - از دیروز به این طرف در دو درگیری جداگانه در کشمیر کشته شدند. ما هم یک پولیس را در یک عملیات از دست دادیم."

کمار گفت که تندروان عصر چهارشنبه امرین بات، مجری ۳۵ ساله تلویزیون و فعال شبکه‌های اجتماعی را به ضرب گلوله کشتند.

تندروان امسال بیش از ده‌ها نفر را که عمدتاً پولیس بوده اند در کشمیر کشته اند. یکی از کشته شدگان یک کارمند دولتی هندو بود که جامعۀ اقلیت کوچک هندوی منطقه را نگران کرده است.

امیت یک کارمند دولتی هندو که نخواست نام مکمل خود را فاش کند به خبرگزاری رویترز گفت: "ما در اینجا امنیت نداریم. همکار ما در دفترش به ضرب گلوله کشته شد. خواسته ما نقل مکان به خارج از کشمیر است، زیرا هر گاه ناگاهی یکبار یک قتل هدفمند رخ می‌دهد."

در سال‌های اخیر بیش از ۳۴۰۰ هندو که در پی ناآرامی‌ها در سال ۱۹۹۰ مجبور به فرار از کشمیر شده بودند، در مشاغل دولتی تعیین شده اند، زیرا حکومت نرندرا مودی، صدر اعظم هند تلاش می‌کند آنان را دوباره به ساحه بازگرداند. اما هندوها با برگزاری تظاهرات خواستار نقل مکان به خارج از کشمیر شده اند.

حکومت هند تعهد کرده است که امنیت آنان را تامین کرده و نه تنها به دنبال تندروان بلکه به دنبال مخبران‌ آنان نیز خواهد رفت.

به گفتهٔ مقامات کشمیر، نیروهای امنیتی در حال حاضر عملیات خود را افزایش داده و در سال جاری ۷۸ تندرو را کشته اند. در مجموع ۱۹۳ تندرو در سال ۲۰۲۱ و ۲۳۲ تندرو در سال ۲۰۲۰ توسط نیروهای امنیتی هند در کشمیر کشته شده اند.

ویجی کمار، رییس پولیس کشمیر گفت که با توجه به نگرانی‌ها از استعمال بم‌های مقناطیسی توسط تندروان، مقامات امسال نیروهای بیشتر از حد معمول را در کشمیر مستقر خواهند کرد و از درون‌ها و ابزار دیگر برای تامین امنیت و سرکوب شورشگری استفاده خواهند کرد.

آقای کمار گفت: "این یک تهدید جدی است، به ویژه به دلیل این که وقتی گردشگران، زایرین و وسایط نقلیه نیروهای امنیتی در ازدحام ترافیک گیر می‌مانند، تندروان می‌توانند این بم‌ها را در موترهای آنان تعبیه کنند."

کشمیر که جمعیت آن عمدتاً مسلمانان اند، از زمان استقلال پاکستان و هند در سال ۱۹۴۷ به اینسو به دو بخش تقسیم شده است که یکی آن زیر ادارۀ هند و دیگری زیر ادارۀ پاکستان است.

هند و پاکستان – دو همسایۀ رقیب مجهز با اسلحۀ اتمی – دو بار به خاطر ملکیت کشمیر با هم جنگیده اند. هرچند هر یک از این دو کشور بخشی از کشمیر را زیر ادارۀ خود دارند، اما هردوی آنان ادعای ملکیت کامل آن را می‌کنند.