حکومت هند روز چهارشنبه ۲۷ مارچ (هشتم حمل) پس از آن یک دپلومات ارشد سفارت امریکا در دهلی جدید را احضار کرد که واشنگتن گفت که قضیۀ بازداشت یک رهبر ارشد مخالف سیاسی حزب بر سر اقتدار را "از نزدیک زیر نظر" دارد.
وزارت خارجۀ ایالات متحده هند را ترغیب کرده است تا با آرویند کجریوال، وزیر اعلای دهلی جدید که هفتۀ گذشته در پیوند به یک قضیۀ دیرینۀ فساد بازداشت شد، روند "منصفانه، شفاف و به موقع عدلی" را در پیش بگیرد.
وزارت خارجۀ هند با نشر بیانیهای گفته است: "با این اظهارات [واشنگتن] اعتراض شدید داریم. در دپلوماسی، از کشورها انتظار میرود که به حاکمیت ملی و امور داخلی کشورهای دیگر احترام بگذارند."
رسانههای محلی هند تصاویر گلوریا بربینا، دپلومات ارشد امریکایی را نشر کردند که در حال ورود به مقر وزارت خارجۀ هند بود. هرچند، سفارت ایالات متحده در دهلی جدید تا کنون در این مورد تبصرهای نکرده است.
نخست آلمان هفتۀ گذشته نگرانی خود را در مورد بازداشت کجریوال مطرح کرد. کجریوال رهبر یک ایتلاف سیاسی است که در برابر نرندرا مودی، صدر اعظم هند، در انتخابات ماه آینده در هند رقابت میکند.
وزارت خارجۀ هند گفته است که روز شنبه گذشته، معاون سفارت آلمان در دهلی جدید را نیز احضار کرده بود.
حکومت محلی زیر رهبری کجریوال متهم است که در هنگام صدور جواز به شرکتهای مشروبات الکولی رشوت دریافت کرده است، اما کجریوال این اتهامات را رد کرده است.
حامیان کجریوال گفته اند که بازداشت وی به هدف در حاشیه راندن رقیبان مودی در آستانۀ انتخابات است، هرچند وزارت خارجۀ هند این ادعاها را رد کرده است.
وزارت خارجۀ هند در بیانیه گفته است: "روندهای حقوقی هند مبتنی بر یک دستگاه قضایی مستقل است که متعهد به نتایج عینی و به موقع است."
ادارۀ تحقیقات مالی هند، به شمول کجریوال، تحقیقاتی را در مورد وزیران اعلای کم از کم چهار ایالت و اعضای خانوادههای آنان راه اندازی کرده است.
منتقدان نرندرا مودی را متهم میکنند که نظام عدلی و قضایی هند را سیاسی ساخته است، هرچند مقامهای حکومت هند همواره تاکید دارند که نظام عدلی و قضایی آن کشور مستقل است.
نزدیک به یک میلیارد رایدهندۀ هندی در انتخابات پارلمانی هند که به تاریخ ۱۹ اپریل آغاز شده و شش هفته طول خواهد کشید، به پای صندوقهای رای خواهند رفت.