هند اواخر هفتهٔ جاری فضاپیمایی را به مهتاب میفرستد و امیدوار است که چهارمین کشوری باشد که کاوشگری را به سطح مهتاب فرود میآورد.
این ماموریت دومین تلاش ادارهٔ تحقیقات فضایی هند (ISRO) برای فرود آوردن یک ماهنورد بر روی مهتاب است. تلاش قبلی این کشور تقریباً چهار سال پیش با شکست مواجه شده بود.
تاکنون تنها سه کشور - ایالات متحده، روسیه و چین - به آنچه "نشست نرم" روی ماه گفته میشود، دست یافته اند که در آن سفینه بدون آسیب به سطح مهتاب برخورد میکنند.
فضاپیمای چاندرایان -۳ قرار است بعد از ظهر روز جمعه ۱۴ جولای (۲۳ سرطان) به فضا پرتاب شود.
این فضاپیما مجهز با یک فرودگر و یک کاوشگر روباتیک است که انتظار میرود به تاریخ ۲۳ یا ۲۴ اگست برای نقشهبرداری از سطح ماه به روی مهتاب نشست کند.
اس سومنات، رییس ادارهٔ تحقیقات فضایی هند گفت که اگر این عملیات در زمان معین آن انجام نشود، باید برای ماه سپتمبر به تاخیر انداخته شود. او گفت که هدف اصلی نشان دادن "نشست مصوون و نرم" است.
هند قصد دارد کاوشگر خود را بر روی قطب جنوب ماه فرود بیاورد؛ بخشی که قبلاً کشف نشده و در تاریکی قرار دارد.
اجی لیلی، مشاور فضایی مؤسسه مطالعات و تحلیلهای دفاعی منوهر پریکار در این مورد به صدای امریکا گفت: "انتظار میرود بخشهای جنوبی ماه دارای ذخایر معدنی و هیلیوم-۳ زیادی باشد. همچنین احتمال ذخایر آب در آنجا وجود دارد."
توماس هروزنسکی، از موسسه پالیسی فضایی اروپا در ایمیلی به صدای امریکا گفت که چنین مطالعات در مورد توپوگرافی ماه، " به درک علمی کمک خواهد کرد که زیربنای انواع ماموریتهای آینده از جمله ماموریتهای سایر کشورها خواهد بود."
هند در سال ۲۰۱۹ یک مدارگرد مهتاب را با موفقیت مستقر کرده بود، اما کاوشگر آن در آخرین لحظات نشست به سطح مهتاب سقوط کرد.
لیلی میگوید که خوشبینی در مورد دستیابی چاندرایان-۳ به نشست "نرم" وجود دارد. او افزود: "مشکلاتی که منجر به شکست ماموریت قبلی شده بود، برطرف شده است. اساساً آنها سیستم فرودگر را مستحکمتر کرده اند، بنابراین میتواند هر ضربهای را تحمل کند."
جیتندرا سینگ، وزیر فضایی هند گفت: "پس از افزایش قابل ملاحظه در تخصص فضایی ما، هند دیگر منتظر بوده نمیتواند تا در راهپیمایی به ماه عقب بماند."
برنامه فضایی هند چندین نقطه عطف داشته است. اولین ماموریت آن به ماه در سال ۲۰۰۸ به تایید وجود آب کمک کرد و در سال ۲۰۱۳، ماهوارهای را در مدار مریخ قرار داد.
در سالهای اخیر، علاقه مجددی به کاوش در ماه وجود داشته است. دانشمندان تلاش دارند تا بدانند که آیا استخراج مواد معدنی و سایر منابعی که در روی زمین در حال تمام شدن است، در مهتاب امکانپذیر خواهد بود یا خیر.