اعتیاد به انترنت؛ آیا باید نگران صحت روانی کاربران بود؟

انترنت در پهلوی اینکه سهولت‌های زیادی را در زندگی بشر ایجاد کرده، مشکلاتی را نیز به میان آورده است که اعتیاد به انترنت یکی از جدی‌ترین آن ها است.

آمار نشان می‌دهد که در حال حاضر بیش از ۶۰ درصد نفوس جهان به انترنت دسترسی دارند و در کشورهای توسعه یافته، دسترسی به کمپیوتر و یا سایر وسایل هوشمندی که به انترنت وصل است، در خانه، محل کار، مکتب و هر جای دیگر وجود دارد.

اعتیاد به انترنت و مشکلات مزاجی و روانی ناشی از آن، متخصصان بخش صحت روانی را واداشته است تا برای مقابله با اعتیاد به انترنت، در پی چاره برآیند.

رحمی آقتیپی، رییس اتحادیه تکنالوژی معلوماتی ترکیه به صدای امریکا گفت: "اعتیاد به انترنت نوعی از بیماری جسمی و روانی است و اخیراً در برنامه های ما در اولویت قرار دارد. این اعتیاد از انواع دیگر اعتیاد متفاوت‌تر و خطرناک‌تر است، زیرا بعضی اوقات آسیب‌شناسی ناشی از این نوع اعتیاد دشوار می‌باشد."

شمار دیگری از دست اندرکاران تکنالوژی مانند علی یازیچی، عضو اتحادیه تکنالوژی معلوماتی ترکیه، از اعتیاد به انترنت به نام اعتیاد به تکنالوژی نیز یاد می‌کنند.

آقای یازیچی می‌گوید که گرفتن عکس‌های سلفی و استفاده مداوم و همه وقت از تیلفون های همراه، نشانه‌های دیگر اعتیاد به تکنالوژی است.

او گفت: "این یک بیماری روانی است، اما درمان طبی ندارد. باید با آموزش با آن مقابله کرد و باید مطالعات عمیق در این باره صورت گیرد."

بر اساس تحقیقات انجام شده از سوی انستیتیوت آماری ترکیه، در سال ۲۰۱۹ بیش از ۷۵ درصد مردم این کشور که بین ۱۶ تا ۷۴ سال عمر دارند، از انترنت استفاده کرده اند. همچنان در ۸۸.۳ درصد خانه های ترکیه، انترنت وجود دارد.

با وجود اینکه تا هنوز کارشناسان در رابطه به زیان‌های ناشی از استفادۀ بیش از حد از انترنت بحث می‌کنند، آقای آقتیپی می‌گوید آنچه مشخص است این است که کودکان در معرض آسیب پذیری بیشتری قرار دارند.

آقای آقتیپی گفت: "کودکان از والدین خود الگو می‌گیرند. خانواده‌ها، به ویژه پدران و مادران باید بیشتر مراقب استفاده از انترنت، کمپیوتر و تلیفون‌های هوشمند به ویژه در حضور کودکان شان باشند."

این کارشناس تکنالوژی معلوماتی تاکید دارد که پدران و مادران باید همچنان نظر به سن فرزندان خود، اوقات استفاده از این وسایل را به یک یا دو ساعت محدود کنند و بر آنها نظارت کنند.

سازمان جهانی صحت استفادۀ بیش از حد از انترنت را "مشکل مهم صحت عامه" خوانده و گفته است که وابستگی بیش از حد و فزاینده به انترنت، تیلفون های همراه، بازی‌های کمپیوتری و دیگر وسایل هوشمند، می تواند تاثیر منفی بر سلامت انسان داشته باشد.