ایران برای از سرگیری مذاکرات هسته‌ای توافق کرد

علی باقری، معاون وزیر خارجه‌ای ایران، گفته است که تا قبل از پایان ماه نوامبر تهران به مذاکرات هسته‌ای بر خواهد گشت

ایران روز چهارشنبه ۲۷ اکتوبر‌ (پنجم عقرب) توافق کرد تا در ماه نوامبر مذاکرات هسته‌ای را با قدرت‌های جهان پس از پنج ماه وقفه از سربگیرد.

تهران پس از آن به برگشت به مذاکرات هسته‌ای توافق کرد که قدرت‌های عضو برجام هشدار دادند که صبر جامعه‌ای بین المللی برای از سرگیری مذاکرات هسته‌ای ایران به پایان می رسد.

پس از روی کار آمدن جو بایدن، رییس جمهور ایالات متحده،‌ ایران شش دور مذاکرات هسته‌ای را با اعضای برجام داشت که در آن ایالات متحده به صورت غیر مستقیم شرکت داشت. اما پس از آنکه ابراهیم رییسی، به کرسی ریاست جمهوری ایران رسید، این مذاکرات متوقف شد.

علی باقری، معاون وزیر خارجه‌ای ایران در جریان سفرش به بروکسل، پایتخت بلجیم،‌ گفت که در مذاکرات که با انریکه مورا، میانجی اتحادیه ای اروپا، داشت،‌ شاهد پیشرفت‌هایی بود.

آقای باقری در یک تویت گفته است مذاکرات تا قبل از آخر ماه نوامبر آغاز خواهد شد،‌ اما تاریخ دقیق آن هفته‌ای آینده مشخص خواهد شد.

آقای باقری گفته است در مورد از سرگیری مذاکرات هسته‌ای ایران "دیالوگ بسیار جدی و سازنده" با آقای مورا داشته است. آقای مورا در اوایل ماه اکتوبر به تهران نیز سفر کرده بود.

بر اساس توافق هسته‌ای ایران که در سال ۲۰۱۵ میلادی امضا شد، تعزیرات اقتصادی غرب علیه ایران لغو شد و در عوض تهران تعهد کرد تا غنی سازی یورانیم خود را که از آن در ساختن سلاح هسته‌ای کار گرفته می‌شود، محدود کند.

اما دونالد ترمپ، رییس جمهور پیشین ایالات متحده، در ماه می ۲۰۱۸ میلادی به طور یکجانبه از این توافق بین المللی بیرون شد و به تدریج تعزیرات شدید اقتصادی را بر ایران وضع کرد.

ایران در یک اقدام تلافی جویانه، غنی سازی یورانیم خود را از سرگرفت؛ مواد کیمیایی که از آن در ساخت سلاح هسته‌ای کار گرفته می شود.

پس از روی کار آمدن حکومت به رهبری جو بایدن، رییس جمهور ایالات متحده، مقام‌های دو کشور تمایل به احیای این توافق نشان داده اند، اما با وجود چندین دور مذاکرات، هنوز هم واشنگتن و تهران به توافق نهایی دست نیافته اند و مذاکرات غیر مستقیم ایران با ایالات متحده از پنج ماه به این سو متوقف بوده است.

ایالات متحده در مورد اعلام ایران مبنی بر برگشت به مذاکرات هسته ای، محتاط بوده است،‌ اما گفته است که پس از شش دور مذاکرات، شماری اندکی مسایل حل ناشده باقی مانده است.

سخنگوی وزارت خارجه‌ای ایالات متحده گفته است که امریکا آماده است به مذاکرات هسته‌ای برگردد و احتمال نیز وجود دارد تا هر دو جناح به تفاهم برسند و همه مواد توافق برجام را اجرا کنند.

اما سخنگوی وزارت خارجه‌ای امریکا گفته است که فرصت برای از سرگیری مذاکرات برای همیش مساعد نخواهد بود و ابراز امیدواری کرده است که مقام‌های تهران با حسن نیت هرچه زود تر به مذاکره برگردند.