ایران و ادارهٔ بین المللی انرژی اتمی روز چهارشنبه ۱۵ دسمبر (۲۴ قوس) به توافق رسیدند تا کمرههای نظارتی جدید در یک کارخانهٔ ساخت قطعات دستگاههای سانتریفیوژ در تاسیسات هستهای در کرج ایران نصب شوند.
این توافق در حالی صورت گرفته است که قدرتهای غربی هشدار داده اند که زمان برای احیای توافق هستهای ایران رو به پایان است.
ادارهٔ بین المللی انرژی اتمی که مقر اصلی آن در اتریش است، در تلاش بوده است تا کمرههای تخریب شدهٔ تاسیسات هستهای ایران را تعویض کند، کمرههایی که به گفتهٔ مقامهای ایران در اثر حملهٔ ماه جون آسیب دیده است. ایران ادعا کرده که اسراییل مسوول این حمله بوده است.
رافایل گروسی، رییس ادارهٔ بینالمللی انرژی اتمی، گفته است که ادارهٔ تحت امر وی به زودی کمرههای جدید نظارتی را در کارخانهٔ ساخت قطعات دستگاه های سانتریفیوژ در کرج نصب خواهد شد.
این اداره با نشر اعلامیهای گفته است که این اقدام بر اساس توافقی صورت میگیرد که روز چهارشنبه میان آقای گروسی، و محمد اسلامی، رییس سازمان انرژی اتمی ایران، به دست آمد.
در این اعلامیه همچنین آمده است که ایران و اداره بین المللی انرژی اتمی روی سایر مسایلی نیز کار خواهند کرد تا مشکلات باقیمانده نیز حل شوند.
ایران در اوایل سال روان میلادی برخی فعالیت ناظران ادارهٔ بین المللی انرژی اتمی را محدود کرد و این کار، بخشی از عملکرد تهران در برابر قدرتهای جهان بود، زیرا ایالات متحده در ماه می ۲۰۱۸ میلادی به طور یکجانبه از این توافق بین المللی بیرون شد و به تدریج تعزیرات شدید را بر تهران وضع کرد.
خبرگزاری نور نیوز که وابسته به شورای عالی امنیت ملی ایران تلقی میشود، در ویبسایت خود نوشته است که توافق ایران مبنی بر نصب کمرههای نظارتی در کرج، یک حسن نیت از سوی تهران است.
قبل بر این، خبرگزاری نور نیوز اعلام کرده بود که تا زمان بررسیهای امنیتی و فنی کمرههای نظارتی، اجازهٔ ترمیم و یا تعویض این کمره ها داده نخواهد شد.
نور نیوز همچنین نوشته است که این اقدام تهران یک عمل دواطلبانهٔ ایران است تا به سوء تفاهمات با ادارهٔ بین المللی انرژی اتمی پایان داده شود.
دور هفتم مذاکرات برای احیای توافقنامۀ هستهای ایران که به تاریخ هشتم قوس در ویانا، پایتخت اتریش، آغاز شده بود، پس از یک وقفه کوتاه، پنجشنبهٔ گذشته، ۱۸ قوس، از سرگرفته شد.
مقامهای حکومت بایدن بارها اعلام کرده اند که "دپلوماسی" بهترین گزینه برای رسیدگی به برنامه هستهای ایران است، اما هشدار داده اند که تهران باید با حسننیت و جدیت به مذاکرات باز گردد، در غیر آن، واشنگتن به "سایر گزینهها متوسل خواهد شد".
بر اساس توافق هستهای ایران که در سال ۲۰۱۵ میلادی امضا شد، تعزیرات اقتصادی غرب علیه ایران لغو شد و در عوض تهران تعهد کرد تا غنیسازی یورانیم خود را که از آن در ساختن سلاح هستهای کار گرفته میشود، محدود کند.
اما دونالد ترمپ، رییس جمهور پیشین ایالات متحده، در ماه می ۲۰۱۸ میلادی به طور یکجانبه از این توافق بینالمللی بیرون شد و به تدریج تعزیرات شدید اقتصادی را بر ایران وضع کرد.
ایران در یک اقدام تلافیجویانه، غنیسازی یورانیم خود را از سرگرفت؛ مواد کیمیایی که از آن در ساخت سلاح هستهای کار گرفته میشود.
پس از روی کار آمدن حکومت به رهبری جو بایدن، رییس جمهور ایالات متحده، مقامهای دو کشور تمایل به احیای این توافق را نشان دادند، اما با وجود آغاز هفتمین دور مذاکرات، هنوز هم واشنگتن و تهران به توافق نهایی دست نیافته اند.