دولت ایران می‌خواهد معترضین بیشتری را اعدام کند

باوجود محکومیت گستردهٔ غرب از سرکوب مرگبار معترضین درایران، رسانه‌های دولتی ایران می‌گویند که ابراهیم رییسی، رییس جمهور ایران و سایر مقامات دولتی متعهد شده اند که به سرکوب معترضین در این کشور ادامه دهند.

ایران روز پنجشنبه هشتم دسمبر (۱۷ قوس) نخستین حکم اعدام مرتبط به تظاهرات جاری در این کشور را تطبیق کرد؛ اقدامی که سبب واکنش‌های تند بین المللی شده است.

محسن شکاری، جوان ۲۳ ساله به اتهام مسدود کردن یک جاده و زخمی کردن یک شبه‌نظامی در جریان تظاهرات ایران اعدام شد. گروه‌های حقوق بشری محاکمهٔ شکاری را تقبیح کرده و آنرا "نمایشی" خواندند.

ایرنا، خبرگزاری دولتی ایران گزارش داده که رییسی روز جمعه نهم دسمبر (۱۸ قوس) در مراسم بزرگداشت از کشته شدن نیروهای امنیتی در جریان اعتراضات گفت: "شناسایی، محاکمه و مجازات عاملان شهادت نیروهای امنیتی با قاطعیت پیگیری می شود."

ایرنا همچنین به نقل از حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه ایران گفت: "اغتشاشگران و عاملان خشونت و تروریزم بر اساس قوانین قضایی کشور مورد قضاوت قرار خواهند گرفت."

این در حالی است که ویدیوهایی که در شبکه‌های اجتماعی نشر شده نشان می‌دهد که معترضین روز جمعه نیز به اعتراضات ادامه داده و در محلی که محسن شکاری بازداشت شده بود شعار "محسن ما را بردند و جنازه‌اش را آوردند" سر دادند.

به گفتهٔ گروه‌های حقوق بشری،‌ حد اقل ۱۲ نفر دیگر در ایران پس از محکوم شدن به اعدام با خطر حلق‌آویز شدن مواجه اند اما محسن شکاری نخستین نفر بود.

چندین کشور از جمله بریتانیا و استرالیا با اعلام تحریم‌های بیشتر علیه ایران به این اقدام واکنش نشان دادند.

ایالات متحده و کانادا روز جمعه در بیانیه مشترکی اعلام کردند که "اقدامات تحریمی هماهنگ شده‌ای را علیه مقامات ایرانی مرتبط با نقض حقوق بشر وضع کرده اند؛ از جمله اقداماتی که به عنوان بخشی از سرکوب وحشیانه مداوم با هدف محروم کردن مردم ایران از حقوق بشر و آزادی های اساسی آنها انجام شده است."

ولکر تورک، کمیشنر عالی حقوق بشر سازمان ملل متحد، روز جمعه به خبرنگاران در ژینو گفت که اجرای حکم اعدام بر شکاری برای او بسیار زجردهنده بود " و به وضوح برای ایجاد یک هراس برای بقیه معترضان طراحی شده است."

مقامات ایرانی انتقاد غرب را به عنوان ریاکاری، معیارات دوگانه و مداخله رد کرده و متعهد شده اندکه با معترضان همانطور که قبلاً برخورد می‌کردند، رفتار کنند.

اعتراضات در ایران پس از آن آغاز شد که مهسا امینی، یک زن ۲۲ ساله به دلیل عدم رعایت حجاب به طور مناسب، توسط پولیس "گشت ارشاد" بازداشت شد و در جریان بازداشت جان باخت.

ارگان خبری فعالان حقوق بشر در ایران (هرانا) اعلام کرده است که از آغاز اعتراضات سرتاسری در ایران تا ۱۶ قوس کم از کم ۴۷۵ نفر کشته شده اند که ۶۵ نفر کشته شدگان کمتر از ۱۸ سال سن داشته اند.