سعی اروپا برای پابند بودن واشنگتن به توافقنامۀ هستوی ایران

پس از آن که دونالد ترمپ، رئیس جمهور ایالات متحده، از تصدیق پابندی ایران به توافقنامۀ هستوی ابأ ورزید، دموکرات ها و نیز رهبران اروپایی از این اقدام رئیس جمهور امریکا انتقاد کردند. حال مقامات ارشد ادارۀ رئیس جمهور ترمپ، به دفاع از تصمیم او برخاسته اند و میگویند که ایران باید مورد بازخواست قرار گیرند.

با این هم، اتحادیۀ اروپا امروز یکبار دیگر تصمیم آقای ترمپ را خطرناک توصیف کرد و از کانگرس ایالات متحده خواست تا سعی کند که توافقنامۀ هستوی ایران حفظ گردد.

وزرای خارجه کشورهای عضو اتحادیه اروپا امروز در یک نشست در لوکزامبورگ به این باور بودند که توافقنامه هسته ای ایران یک سند است که مانع تکثیر سلاح هسته ای شده، و گفتند که از بین رفتن این سند در حقیقت اروپا را در رویاروی نظامی با ایران مواجه خواهد ساخت.

فدیریکا موگرینی، رئیس مشی خارجی اتحادیه اروپا، گفت که این توافقنامه چیزیست که از جانب اداره بین المللی انرژی اتمی تایید شده است. اما مقامات در واشنگتن بر تصمیم اخیر رئیس جمهور ترمپ تاکید دارند و گفته اند که اگر ایران در مطابقت به مواد توافقنامه عمل نمیکند، پس هیچ دلیل بخاطر باقی ماندن امریکا در این سند وجود ندارد.

دو روز پس از سخنرانی رئیس جمهور ترمپ که در آن پابندی ایران به توافقنامۀ هستوی را تصدیق نکرد، حال اعضای بلند پایه و طراحان سیاست خارجی ادارۀ دونالد ترمپ نیز از تصمیم رئیس جمهور ایالات متحده دفاع کرده اند.

مک ماستر، مشاور امنیت ملی قصرسفید، گفت: "چیزی را که رئیس جمهور انجام داده اینست که او برای ایران، متحدین و شرکای ما این را مشخص ساخت که ما باید نواقص اساسی این توافقنامه را برطرف کنیم."

رکس تلرسن، وزیر خارجۀ ایالات متحده، میگوید که رئیس جمهور ترمپ، دلایل زیادی برای ترک توافقنامۀ هستوی با ایران را دارد. آقای تلرسن می افزاید: "فکر میکنم که پیام رئیس جمهور نه تنها به کانگرس بلکه به ایران و تمام اعضای شامل این توافقنامه، بسیار واضح بوده که اگر ما شاهد یک حرکت یا دلگرمی در ایران نباشیم، پس هیچ دلیل بخاطر باقی ماندن در این سند وجود ندارد."

اکنون کانگرس ایالات متحده ۶۰ روز فرصت دارد تا در مورد ایران، تصمیم بگیرد. در عین حال، مقامات ایرانی هشدار داده که آنان نیز میتوانند بخاطر خارج شدن از این توافقنامه تصمیم بگیرند. محمد جواد ظریف، وزیرخارجۀ ایران گفته است که تصمیم رئیس جمهور ترمپ، اعتبار امریکا را مورد سؤال قرار میدهد.

مقامات اروپایی از اقدام امریکا در راستای توافقنامۀ هستوی ایران، به تشویش اند. ژان یاوس لی درین، وزیر خارجۀ فرانسه، این توافقنامه را سند بزرگی در مبارزه با تکثیر سلاح اتومی خواند و افزود: "ما میخواهیم تا به آن ارج گذاشته شود. ما همچنان از اتحادیۀ اروپا میخواهیم تا بر کانگرس ایالات متحده فشار وارد کند تا این سند را متزلزل نسازد."

سیگمار گبریل، وزیر خارجۀ آلمان گفته است که: "منحیث اروپایی ها، ما نگرانیم که تصمیم رئیس جمهور ایالات متحده ممکن ما را دوباره در رویارویی نظامی با ایران قرار خواهد داد."

برت کیوندرس، وزیرخارجۀ هالند گفته است که "توافقنامۀ هسته ای با ایران، به مصؤنیت جهان ربط دارد. امیدوارم که کانگرس ایالات متحده این موضوع را درک کند و تصمیم درست بگیرد."

دیدیر ریندرس، وزیرخارجۀ بلجیم هشدار داده که خارج شدن از توافقنامۀ هسته ای با ایران، هرگونه اعتبار مذاکرات آینده روی بلندپروازی های هسته ای کوریای شمالی را خدشه دار خواهد ساخت و گفته است که "ما باید قادر به اثبات این باشیم که هر گاه یک توافقنامۀ هسته ای نهایی میشود، ما آن را احترام میکنیم."