رسانههای دولتی ایران روز شنبه ۱۳ اپریل (۲۵ حمل) گزارش دادند که سپاه پاسداران انقلاب اسلامی کشتی باربری ''مربوط به رژیم صهیونیستی (اسراییل)" را در خلیج فارس توقیف کرد.
گروه ایتالیایی-سویسی( MSC) که مدیریت این کشتی را بر عهده دارد، نیز تایید کرده اند که مقامات ایران سوار این کشتی شده اند.
ایرنا، خبرگزاری رسمی ایران، گزارش داده است که این کشتی باربری به نام ''MCS Aries'' توسط نیروهای ویژه دریایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در نزدیکی تنگه هرمز توقیف شد.
بر اساس گزارش ایرنا، این کشتی با بیرق پرتگال توسط شرکت Zodiac که مالک آن یک سرمایهدار ''صهیونیست'' به نام ایال آفر است، اداره میشود و این کشتی حالا به سمت آبهای قلمرو ایران حرکت داده شده است.
گروه ایتالیایی-سویسی با نشر اعلامیهای گفته است که ۲۵ خدمه در این کشتی حضور دارند و و این شرکت با مقامات ایران از نزدیک همکاری میکند تا از سلامت و برگشت مصوون آنان اطمینان حاصل کند.
تنگه هرمز خلیج را به اقیانوس هند متصل می کند و به گفته اداره معلومات انرژی ایالات متحده، سالانه بیش از۲۰ درصد مصرف جهانی نفت از این تنگه عبور می کند.
یک روز پیش از این، ایالات متحده گفت که نیروهای تقویتی خود را منطقه اعزام میکند. این تصمیم پس از آن گرفته شد که تهران تهدید کرد که در برابر حمله بر قنسولگری ایران مستقر در دمشق، پایتخت سوریه، دست به اقدام تلافیجویانه میزد.
در حملهای هوایی منسوب اسراییل که به تاریخ اول اپریل صورت گرفت، دستکم ۱۱ نفر به شمول هفت عضو سپاه پاسداران ایران که شامل دو جنرال میشود، کشته شدند.
جو بایدن، رییسجمهور ایالات متحده، روز جمعه گفت انتظار دارد که ایران ''به زودی'' در اقدام تلافیجویانه بر اسراییل حمله کند و به مقامات تهران هشدار داد تا دست به چنین اقدام نزنند.
بایدن در جمع خبرنگاران در پاسخ به پرسشی درباره زمان و مکان حمله احتمالی ایران به منافع اسراییل گفت: "نمیخواهم اطلاعات محرمانه را فاش کنم، ولی این حمله دیر یا زود انجام خواهد شد."
در همین حال، قصر سفید از ایران خواست که کشتی متعلق به بریتانیا را که در نزدیکی تنگه هرمز توقیف کرده است، به صورت فوری آزاد کند.
ادرین واتسن، سخنگوی شورای امنیت ملی قصر سفید گفت: "ما از ایران میخواهیم تا کشتی و خدمه بین المللی آنرا به صورت فوری آزاد کند. توقیف یک کشتی غیرنظامی بدون دلیل، تخطی از قوانین بین المللی و دزدی دریایی است."
تنش در شرق میان در حالی گسترش یافته است که عملیات تهاجمی اسراییل بر ضد گروه حماس در نوار غزه وارد هفتمین ماه شده است. این منازعه پای بازیگران منطقهای را به خود جلب کند که از حمایت ایران برخوردار اند- به شمول شورشیان حوثیهای یمن، گروه حزبالله لبنان و گروهایی مورد حمایت ایران در سوریه و عراق.
حوثیهای یمن از نومبر ۲۰۲۳ به اینسو کشتیها را در خلیج عدن و بحیرهٔ سرخ هدف حملات راکتی قرار داده و ادعا دارند که این کار را به خاطر همبستگی با مردم غزه انجام میدهند.
حملات حوثیها در مسیرهای آبی بحیرهٔ سرخ و خلیج عدن، آزمون بزرگی را برای امنیت بینالمللی ایجاد کرده و مسیرهای مهم تجارت بحری را با تهدید روبرو کرده است.
ایران از گروه حماس حمایت میکند، اما بارها دخالت مستقیم در حمله هفتم اکتوبر سال گذشته بر جنوب اسراییل را رد کرده است، حملهای که موجب آغاز عملیات تهاجمی اسراییل در نوار غزه شد.
ایران در ماه جنوری سال روان میلادی یک کشتی را در سواحل عمان توقیف کرد و دلیل آن را ''سرقت'' نفت این کشور توسط ایالات متحده اعلام کرد. نیروی دریایی ایران در آن زمان سوار بر کشتی یونان به نام سنت نیکولاس شدند، اما سپس خدمه را آزاد کردند.
بخشی از این گزارش از خبرگزاری فرانس پرس گرفته شده است.