ایران: با فرانسه،‌ بریتانیا و آلمان وارد مذاکرات‌ هسته‌ای می‌شویم

سانتریفیوژها در یکی از تاسیسات هسته‌ای ایران (تصویر از آرشیف صدای امریکا)

ایران روز یکشنبه ۲۴ نومبر (چهارم قوس) گفت که تهران در روز‌های آینده با سه کشور اروپایی-فرانسه، بریتانیا و آلمان- در مورد برنامهٔ هسته‌ای خود گفتگو خواهد کرد.

اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت خارجهٔ ایران، با نشر اعلامیه‌ای گفته است معاونین وزیران خارجهٔ ایران، فرانسه، بریتانیا، و آلمان جمعهٔ آینده در مورد برنامهٔ هسته‌ای تهران گفتگو خواهند کرد، اما مشخص نکرد که این مذاکرات در کجا صورت خواهد گرفت.

بقایی در این اعلامیه‌ای گفته است که گفتگو با مقامات سه کشور، ادامهٔ گفتگو‌هایی است که با آنان در حاشیهٔ اجلاس سالانهٔ مجمع عمومی ملل متحد در شهر نیویارک انجام شده بود.

او در این اعلامیه افزوده است:‌ "در این دور از گفتگو‌ها که از همان نیویارک برنامه‌ریزی شده است، طیفی از مباحث و موضوعات منطقه‌ای و جهان از جمله موضوع فلسطین و لبنان و نیز موضوع هسته‌ای مورد بحث و تبادل نظر قرار خواهد گرفت."

حکومت بریتانیا نیز پس از چاشت یکشنبه گفتگو میان ایران با سه کشور اروپایی را تایید کرد.

دفتر وزارت خارجهٔ لندن گفته است: "ما برای جلوگیری از دستیابی ایران به تسلیحات هسته‌ای،‌ متعهد به برداشتن هر اقدام دپلوماتیک هستیم."

پیش از این، ادارهٔ انرژی اتمی ملل متحد که متشکل از نمایندگان ۳۵ کشور است، روز پنجشنبه قطعنامه‌ای را تصویب کرد و عدم همکاری ایران را در مورد برنامهٔ هسته‌ای آن کشور، محکوم کرد.

این اقدام در حالی انجام شد که تنش‌ها در مورد برنامه هسته‌ای ایران افزایش یافته است، برنامه‌ای که منتقدان نگران‌اند که هدف آن ساخت سلاح هسته‌ای است، اما تهران بارها این اتهامات را رد کرده و ادعا کرده است که برنامهٔ هسته‌ای آن کشور برای مقاصد صلح آمیز است.

ایران در واکنش به این قطعنامه، گفت که "سانتریفیوژهای جدید و پیشرفته‌" را نصب می‌کند.

ایرنا، خبرگزاری رسمی ایران، از قول بهروز کمالوندی،‌ سخنگوی سازمان انرژی اتمی ایران، گزارش داده که گفته است:‌ "ظرفیت غنی سازی را به شکل قابل ملاحظه‌ای با انواع ماشین های پیشرفته بالا خواهیم برد و این در کنار افزایش سرعت تحقیق و توسعه صنعتی و دیگر اقدامات مهمی است که برای بالا بردن ضریب امنیت به کار گرفته می شود."

ایران در جریان سفر اخیر رافایل گروسی، رییس ادارهٔ بین المللی انرژی اتمی، به تهران، به تقاضای رافایل توافق کرد تا ذخایر حساس یورانیم غنی ‌شده با خلوص ۶۰ درصدی را افزایش ندهد.

تولید سلاح هسته‌ای نیاز به یورانیم غنی شدهٔ ۹۰ درصدی دارد، در حالیکه تولید انرژی برق هسته‌ای، مستلزم فقط ۳.۶۷ درصد یورانیم غنی شده می‌باشد.

ایران تا ماه نومبر سال ۲۰۲۳ میلادی ۵۶۷.۱ کیلوگرام یورانیم با غنای ۲۰ درصد و ۱۲۸.۳ کیلوگرام یورانیم با غنای ۶۰ درصد در اختیار داشت. در صورتیکه این یورانیم ۹۰ درصد غنی می‌شد، این مقدار سه برابر بیشتر از مقدار مورد نیاز برای ساخت بم اتم می‌بود.

مسعود پزشکیان، رییس‌ جمهور ایران که در ماه جولای سال روان میلادی به قدرت رسید و از حامیان گفتگو با کشورهای غربی به شمار می‌رود. او گفته است که قصد دارد "تردیدها و ابهامات" در مورد برنامه هسته‌ای کشورش را برطرف کند.