بازداشت ده‌ها معترض در نخستین سالروز مرگ مهسا امینی

فعالان حقوق بشر روز یکشنبه ۱۷ سپتمبر (۲۵ سنبله) گفتند که نیروهای امنیتی ایران روز شنبه که با نخستین سالگرد مرگ مهسا امینی، زن ۲۲ سالهٔ کردی ایرانی مصادف بود،‌ ده‌ها معترض را در سراسر آن کشور بازداشت کردند.

سازمان حقوق بشر ''هه‌نگاو'' مستقر در ناروی هویت ۱۳ نفر را مشخص کرده است که در ولایت‌های مختلف ایران بازداشت شده اند.

در همین حال، رحیم جهانبخش، فرمانده پولیس آذربایجان غربی، از بازداشت ۱۳۷ نفر به اتهام ''اخلال نظم عامه'' خبرداده است.

نخستین سالگرد مرگ مهسا امینی روز شنبه با حضورگسترده نظامیان ایرانی و اعتصاب عمومی متشبثین خصوصی به شمول دوکانداران در شهرهای کردنشین و ولایت‌های مختلف ایران برگزار شد.

تظاهرات گسترده به حمایت از زنان ایرانی در کشور‌های مختلف جهان نیز راه اندازی شد. تصاویری که روز شنبه در رسانه‌های اجتماعی نشر شد، معترضان را در نیوزیلند نشان می‌داد که در نخستین سالگرد مرگ مهسا امینی اشتراک کرده بودند. در جریان این مظاهره،‌ شهروندان ایران پست‌کارت‌هایی را با خود می‌کردند که نشاندهندهٔ همبستگی آنان با اعتراضات در داخل ایران بود. این معترضان شعار‌های دموکراسی و آزادی در ایران را نیز سر دادند.

شهروندان ایران مستقر در آسترالیا نیز در شهر ملبورن آن کشور گردهمایی اعتراضی را برگزار کردند.

گروه‌های حقوق بشر روز شنبه ۱۶ سپتمبر (۲۵ سنبله) گفتند که نیروهای امنیتی ایران در نخستین سالروز مرگ مهسا امینی، پدر وی را برای مدت کوتاهی بازداشت کردند.

شبکه حقوق بشر کردستان گفته است که نیر‌وهای امنیتی ایران به امجد امینی، پدر مهسا امینی، قبل از اینکه از بازداشت رها شود، در مورد نخستین سالگرد دخترش هشدار دادند.

ایرنا، خبرگزاری رسمی ایران، خبر بازداشت امجد امینی را رد کرد.

اعتراضات ضد حکومتی در ایران به تاریخ ۱۳ سپتمبر ۲۰۲۲ پس از آن آغاز شد که مهسا امینی، زن ۲۲ ساله کرد ایرانی از سوی پولیس "گشت ارشاد" ایران به خاطر رعایت نکردن حجاب بازداشت و به پایگاه پولیس امنیت اخلاقی برده شد. او چند ساعت بعد با امبولانس در وضعیت صحی وخیم به شفاخانه منتقل شد و سه روز بعد جان باخت.

در جریان اعتراضات ضد حکومتی، مقامات امنیتی ایران کم و بیش ۲۰ هزار معترض را در سراسر آن کشور بازداشت کرده اند. در جریان اعتراضات ضد حکومتی، نیرو‌های امنیتی آن کشور دست‌کم بیش از ۵۰۰ معترض را کشتند.

دیدبان حقوق بشر ایران مستقر در اسلو، پایتخت ناروی به تاریخ ۲۷ دسمبر ۲۰۲۲با نشر گزارشی گفت که کم از کم ۱۰۰ معترض در ایران با اتهاماتی مواجه اند که مجازات آن مرگ است.

ایران پس از مرگ مهسا امینی به تاریخ ۱۶ سپتمبر، شاهد تظاهرات گسترده بوده است، تظاهراتی که از سوی حکومت ایران به شدت سرکوب شده است. این اعتراضات،‌ یکی از بزرگترین چالش‌هایی است که رهبری ایران پس از انقلاب ۱۹۷۹ میلادی با آن مواجه شده است.