وزرای خارجۀ ایران و ایالات متحده امریکا همراه با کترین اشتون، نمایندۀ اتحادیۀ اروپایی در مذاکرات هسته یی ایران، دور تازۀ گفتگو ها را روز یک شنبه در مسقط پایتخت عمان برگزار کردند.
مذاکرات در عمان در حالی برگزار می شود که هیأت های مذاکره کنندۀ ایران و گروه ۱+۵ – پنج عضو دایم شورای امنیت ملل متحد به اضافۀ آلمان - برای دور نهایی گفتگو های هستهیی در هفتۀ آینده آمادگی می گیرند.
جان کری، وزیر خارجۀ ایالات متحده پیش از شرکت در نشست عمان گفته بود که "خلای واقعی" در مذاکرات هسته یی با ایران وجود دارد. او گفته بود که سایر مسایل از جمله همکاری احتمالی ایران در مبارزۀ جهانی علیه گروه دولت اسلامی از بحث مذاکرات هسته یی مجزا است.
کشور های دخیل در این مذاکرات هسته یی، به ویژه ایالات متحده و ایران تا کنون نتوانستهاند برای دستیابی به یک توافق جامع، بر سر مسائلی چون میزان غنی سازی یورانیم، نحوه لغو تحریمها و مدت زمان توافق جامع، به نتیجه برسند.
مقامات ایران و ایالات متحده بر لزوم دستیابی به توافق هستهیی تا پیش از پایان مهلت رسیدن به یک توافق جامع، تاکید دارند. جان کری وزیر خارجه ایالات متحده در یک نشست خبری در پاریس خطاب به مقامات ایران گفت که اگر ایران قصد رسیدن به یک توافق نهایی را دارد، وقت آن همین حالاست.
مقامات ایران نیز اعلام کردند که به تمدید مهلت مذاکرات یا به نتیجه نرسیدن این دور از گفتگو ها فکر نکرده و بر رسیدن توافق تا پیش از موعد سوم قوس تاکید دارند.
این روز پایان مهلتی است که مذاکره کنندگان برای دستیابی به توافق بر سر تمام مسائل مورد اختلاف در برنامه هستهیی ایران، تعیین کردهاند. طرفین در صورت نرسیدن به یک توافق جامع تا این تاریخ، میتوانند مدت مذاکرات را تا دو ماه دیگر تمدید کنند.
منابع غیررسمی در روزهای گذشته حکایت از آن داشتند که به دلیل بالا رفتن حساسیت مذاکرات هستهیی، علی اکبر ولایتی، مشاور عالی رهبر ایران نیز در گفتگوها میان ظریف، اشتون و کری حضور خواهد داشت.
اما خبرگزاری رسمی ایران روز یکشنبه به نقل از یک مقام آگاه ایرانی این خبر را رد کرد و گزارش داد که غیر از اعضای تیم مذاکره کننده هستهیی ایران، مقام دیگری در مذاکرات عمان حضور ندارد.
با بالا گرفتن حساسیت گفتگوها در واپسین روزهای مانده به پایان مهلت دستیابی به توافق جامع، تلاشها برای ترغیب طرفین به توافق بیشتر شده است.
روزنامههای امریکایی در روز های اخیر در مورد ارسال نامه رئیس جمهور ایالات متحده به رهبر ایران نوشتند که در آن از آیت الله خامنهیی خواسته شده بود تا اهمیت فرصت کنونی را درک کرده و زمان دستیابی به توافق را از دست ندهد.
عباس عراقچی، عضو ارشد تیم مذاکره کنندۀ ایران نیز گفت که هیچکس نمیخواهد وضعیت به پیش از توافق ژنو بازگردد و افکار همه بر چگونگی رسیدن به توافق متمرکز است.
چندین دیپلومات پیشین اروپایی، از جمله خاویر سولانا مسئول پیشین سیاست خارجی اتحادیه اروپا هم در نامۀ سرگشاده خطاب به مذاکرهکنندگان، خواستار رسیدن به توافق طی روزهای باقیمانده شدند.