یک زن ایرانی عالیترین نشان ریاضی جهان را حاصل کرد

مریم میرزاخانی، ریاضیدان

نشان فیلدز سال ۲۰۱۴ به مریم میرزاخانی، استاد ریاضیات پوهنتون استنفورد تعلق گرفت. از سال ۱۳۱۵ که جایزه با معتبر فیلدز برای قدردانی از ریاضیدانان در نظرگرفته شد، این اولین بار است که یک زن این جایزه را از آن خود می کند.

خانم میرزاخانی، درباره دریافت جایزه گفت " این افتخاری بزرگ برای من است. خوشحال می شوم اگر این جایزه مشوقی باشد برای دانشمندان و ریاضیدانان زن جوان. اطمینان دارم که زنان بسیاری در سال های آینده این جایزه را از آن خود خواهند کرد."

نشان فیلد که عنوان رسمی آن "مدال بین المللی برای کشفیات برجسته در ریاضی" است، روز چهارشنبه ۲۲١٣ اگست در کنگره اتحادیه بین المللی ریاضیات به مریم میرزاخانی داده می شود.

میزبان مراسم امسال، شهر سیول کوریای جنوبی است. خانم میرزاخانی بعد از پاول کوهن، دومین استاد پوهنتون استنفورد است که نشان فیلد را دریافت می کند. پاول کوهن در سال ۱۳۴۵ این جایزه را از آن خود کرده بود.

تحقیقات خانم میرزاخانی در زمینۀ هندسه و سیستم های دینامیک، به ویژه کمک وی به درک بهتر سطوح منحنی همچون کره، سطح دونات و اجسام هذلولی جایزه امسال را نصیب او کرد.

هرچند ساحۀ کار خانم میرزاخانی "ریاضیات محض" عمدتاً تیوری است، در فزیک و تیوری کوانتوم هم تجربه دارد.

مریم میرزاخانی در تهران زاده و بزرگ شده است. در آوان کودکی رویای نویسنده شدن را در سر داشت. اما در دوران تحصیل اشتیاق به حل مسائل ریاضی اثبات قضیه های ریاضی و هندسه نظرش را عوض کرد.

دنیای ریاضیات هنگامی با نام مریم میرزاخانی آشنا شد که او در سال های ۱۳۷۳ و ۱۳۷۴ دوبار پیاپی در المپیک بین المللی ریاضی مدال طلا را به دست آورد.

خانم میرزاخانی در مسابقه سال ۱۳۷۴ نمره کامل را کسب کرد. او در سال ۱۳۷۸ مدرک کارشناسی ریاضیات را از دانشگاه صنعتی شریف به دست آورده و سپس به پوهنتون هاروارد رفت و تحت راهنمایی کرتیس مک مولن – که خود از برندگان نشان فیلد بود – دکترای ریاضی اش را حاصل کرد.