وزیر خارجۀ ایران در دیدار با نمایندۀ ویژه پاکستان برای افغانستان گفته است که کشورش آماده است تا نشست فوقالعادۀ وزیران خارجۀ کشورهای همسایۀ افغانستان را برگزار کند.
وزارت خارجۀ ایران ناوقت روز سهشنبه ۱۸ اکتوبر (۲۶ میزان) در خبرنامهای گفته است که در این دیدار، حسین امیر عبداللهیان وزیر خارجهٔ ایران و محمد صادق خان وضعیت افغانستان را به بررسی گفته اند.
در خبرنامۀ این وزارت آمده است: "وزیر امور خارجه کشورمان با اشاره به برگزاری نشست وزرای خارجه کشورهای همسایۀ افغانستان که سال گذشته در همین ایام در تهران برگزار شده بود اظهار داشت، که پیگیری اجراییشدن مصوبات نشست تهران میتواند تهدیدات امنیتی برای افغانستان و منطقه را از بین برده و زمینههای صلح و ثبات و توسعه را برای افغانستان گسترش دهد."
آقای عبداللهیان افزوده است که در حال حاضر، بیش از ۴.۵ میلیون مهاجر افغانستان در ایران زندگی میکنند که بیش از ۱.۵ میلیون آن پس از تحولات اخیر سیاسی در این کشور وارد آن کشور شده اند. او گفته است که ایران از صلح و ثبات در افغانستان که سبب بازگشت مهاجرین افغان به کشور شان شود، حمایت خواهد کرد.
این مقام ایرانی تاکید کرده است که کشورش از تمامی ظرفیتها استفاده خواهد کرد که تا صلح و امنیت در افغانستان برقرار شود.
محمد صادق خان، نمایندۀ ویژه پاکستان برای افغانستان که در حال حاضر مصروف دیدار با مقامهای ایرانی در تهران است، گفته است: "دو کشور ایران و پاکستان بیشترین تاثیرپذیری را از تحولات افغانستان به جهت هجوم گسترده آوارگان، وخامت سطح زندگی مردم این کشور، افزایش ناامنی و رشد قاچاق مواد مخدر دارند."
ایران در بیشتر از یک سال گذشته همواره بر ایجاد یک حکومت فراگیر در افغانستان تاکید کرده است.
این در حالی است که سال گذشته سه نشست منطقهای در مورد افغانستان برگزار شد که نخستین نشست آن را پاکستان در ماه سپتمبر۲۰۲۱ میلادی، میزبانی کرد که در آن، وزیران خارجۀ ایران، چین، پاکستان، اوزبیکستان، تاجیکستان و ترکمنستان شرکت داشتند.
پس از آن، ایران میزبان دومین دور این نشستها در ماه اکتوبر سال گذشته بود، اما روسیه نیز در آن حضور داشت. ایجاد حکومت فراگیر در افغانستان خواست اصلی اشتراککنندگان این نشست بود.
سومین نشست وزرای خارجۀ کشورهای همسایۀ افغانستان به تاریخ ۳۱ مارچ (۱۱ حمل) با حضور امیرخان متقی، سرپرست وزارت خارجۀ حکومت طالبان در چین برگزار شد و اشتراککنندگان در پایان نشست خود با نشر یک اعلامیه مشترک، روی اهمیت دست یافتن به مصالحه ملی در افغانستان از راه گفتگو و مذاکره تاکید کرده بودند.