توقیف ژورنالست ایتالیایی در تهران؛ وزارت خارجۀ ایتالیا سفیر ایران را احضار کرد

سیسلیا سالا به تاریخ ۱۲ دسمبر با ویزۀ خبرنگاری به ایران سفر کرد و به تاریخ ۱۹ دسمبر بازداشت شد.

انتونیو تاجانی، وزیر خارجۀ ایتالیا، روز پنجشنبه دوم جنوری (۱۳ جدی) به خاطر توقیف یک ژورنالست ایتالیایی در ایران، سفیر ایران مقیم روم را احضار کرد.

حکومت ایران روز دوشنبه ۳۰ دسمبر (۱۰ جدی) تایید کرد که سیسلیا سالا، ژورنالست ایتالیایی را که ۲۹ سال عمر دارد به اتهام "نقض قوانین جمهوری اسلامی" بازداشت کرده است.

تاجانی در یک پیام در شبکۀ اجتماعی ایکس نگاشت: "حکومت [ایتالیا] از نخستین روز بازداشت سیسلیا سالا، به گونۀ خستگی ناپذیر کار می‌کند تا او را به خانه برگرداند و تقاضا داریم که به تمام حقوق وی احترام گذاشته شود...تا زمان رهایی، سیسلیا و والدین‌اش را تنها رها نمی‌کنیم."

سالا به تاریخ ۱۲ دسمبر با ویزۀ خبرنگاری به ایران سفر کرد و به تاریخ ۱۹ دسمبر بازداشت شد. رسانه‌های ایتالیایی گزارش داده اند که سالا در تماس تلیفونی با خانواده‌اش گفته است در سلول انفرادی نگهداشته شده و روز زمین اتاقی می‌خوابد که چراغ‌های آن همه وقت روشن است.

پاولا امادی، سفیر ایتالیا مقیم تهران، با سالا در زندان ملاقات کرده است، اما به گزارش رسانه‌های ایتالیایی، یک بستۀ لوازم به شمول وسایل بهداشتی زنان که امادی آن را برای تحویلدهی به سالا به زندان برده بود، تا کنون به دست وی نرسیده است.

تاجانی بازداشت سالا را "ناپذیرفتنی" خوانده و محکوم کرد. او افزود که تلاش‌ها برای رهایی این ژورنالست جوان از زندان اوین تهران "پیچیده" است.

سالا چند روز پس از آن بازداشت شد که ایالات متحده و ایتالیا دو شهروند ایران را در پیوند حملات مرگباری بازداشت کرد که منجر به کشته شدن سه نظامی امریکایی شد.

حساب کاربری انستاگرام سالا با بیش از ۴۵۰ هزار دنبال‌کننده، نشان می‌دهد که او در سال‌های اخیر به ایران سفر کرده و تصاویری از اعتراضات "زن، زندگی، آزادی" و زخمی‌شدگان آن را به اشتراک گذاشته است.

کارشناسان سیاسی معتقدند که جمهوری اسلامی ایران شهروندان خارجی و دو تابعیتی را با اتهامات بی‌اساس بازداشت و از آنان به عنوان ابزار چانه‌زنی سیاسی استفاده می‌کند، به گونه‌ای که این افراد عملاً به گروگان گرفته می‌شوند.

یک سخنگوی وزارت خارجۀ ایالات متحده گفت: "ایران به بازداشت غیرعادلانه شهروندان بسیاری از کشورهای دیگر ادامه می دهد و اکثراً از آنان به عنوان اهرم فشار سیاسی استفاده می کند. هیچ توجیهی برای این وجود ندارد و آنان باید فوراً آزاد شوند."

سازمان‌های بین‌المللی حامی آزادی مطبوعات خواستار آزادی فوری سالا از زندان اوین تهران شده اند.

جودی گینزبرگ، مدیر اجرایی کمیتۀ حفاظت از ژورنالستان، در بیانیه‌ای بازداشت سالا را نشانه‌ای از سرکوب شدید روزنامه‌نگاران مستقل توسط حکومت ایران دانست. او گفت: "بازداشت سالا یادآور تهدیدهایی است که خبرنگاران در ایران هر روز با آن مواجه اند...خانم سالا و تمام افرادی که به ناحق بازداشت شده اند، باید فوراً رها شوند."

سازمان گزارشگران بدون مرز هم بازداشت این ژورنالست را "خودسرانه" و شرایط نگهداری او در سلول انفرادی را "نگران‌کننده" توصیف کرد. تیبو بروتن، رییس عمومی این سازمان گفت: "زندان اوین نماد سرکوب صداهای آزاد و منتقد در ایران بوده و بازداشت سالا تعرض آشکار به آزادی مطبوعات است."

در تهیه این مطلب از گزارش خبرگزاری فرانس‌پرس استفاده شده است.