جان کربی: امریکا به رسمیت شناختن طالبان را مدنظر ندارد

جان کربی، مسوول ارتباطات استراتیژیک شورای امنیت ملی ایالات متحده

مسوول ارتباطات استراتیژیک شورای امنیت ملی ایالات متحده گفته است امریکا قصد ندارد تا اداره طالبان را به رسمیت بشناسد.

این اظهارات جان کربی یک هفته پس از آن بیان شد که ضمیر کابلوف، نماینده ویژه روسیه در امور افغانستان، در مصاحبه با کانال یک تلویزیون آن کشور گفت که "چشم‌اندازی" برای به رسمیت شناخته شدن حکومت طالبان از سوی روسیه وجود دارد.

آقای کربی ناوقت پنجشنبه در پاسخ به سوال صدای امریکا مبنی بر موقف روسیه که مسکو می تواند بدون در نظر گرفتن موضع ایالات متحده اداره طالبان را به رسمیت بشناسد، گفت امریکا در وضعیتی قرار ندارد که به رسمیت شناختن طالبان را مورد بررسی قرار بدهد.

این مقام شورای امنیت قصر سفید گفت: "فکر می کنم در حال حاضر تنش کافی میان ایالات متحده و روسیه وجود دارد و ما نیاز داریم تا به آنچه تمرکز کنیم که آقای پوتین برای امنیت سراسر اروپا، سراسر جهان انجام داده است. روسیه می تواند صحبت کند که کدام حکومت را می خواهد به رسمیت بشناسد یا نه."

کربی همچنین گفت: "ما در مرحله‌ای نیستیم که بخواهیم این کار را در مورد طالبان انجام دهیم. آنچه ما از هر ملتی در جهان می خواهیم، به خصوص هر کشوری که با افغانستان هم سرحد است، این است که تصمیماتی اتخاذ نکند که ثبات و امنیت آن را کمتر از آنچه اکنون برای مردم افغانستان است، کاهش دهد."

کابلوف هفته گذشته در مصاحبه با کانال یک تلویزیون روسیه گفت: "چنین چشم‌اندازی وجود دارد. رییس جمهور [پوتین] و وزیر خارجه [لاوروف] شرایط روسیه را شرح داده اند. حکومت همه‌شمول قومی‌سیاسی باید نخستین گام در این راستا باشد. هیچ چیزی را در این مورد پنهان نمی‌کنیم و با صراحت این را به شرکای افغان خود می‌گوییم. به محض اینکه چنین چیزی [ایجاد حکومت همه‌شمول] اتفاق بیفتد، مبنایی برای بحث‌های جدی وجود خواهد داشت. ما بدون در نظر داشت اینکه ایالات متحده و دیگر کشور‌‎ها چی فکر می‌کنند، اقدام خواهیم کرد."

ایالات متحده و متحدان غربی آن نیز ایجاد حکومت همه‌شمول در افغانستان را که در آن نمایندگان همه اقشار و احزاب سیاسی، اقلیت‌های قومی و دینی حضور داشته باشند و احترام به حقوق بشر به ویژه حقوق زنان و دختران را از شرایط اساسی هرگونه تعامل احتمالی با طالبان عنوان کرده اند.

حکومت طالبان که اکثریت مطلق اعضای آن از قوم پشتون و همه اعضای گروه طالبان و شبکۀ حقانی اند، نه تنها از سوی مخالفان سیاسی این گروه به شمول چهره‌های سیاسی حکومت پیشین افغانستان به خاطر تک قومی بودن مورد انتقاد قرار گرفته است، بلکه در این اواخر اعضای غیرپشتون طالبان نیز از این وضعیت ابراز نارضایتی کرده اند.

در تازه‌ترین مورد، شماری از رسانه‌های داخلی افغانستان از ایجاد اختلافات بین حکومت طالبان و مولوی مهدی مجاهد، یکی از قوماندانان محلی این گروه، در ولایت سرپل خبر داده اند.

در یک نوار صوتی منسوب به مهدی، این فرمانده طالبان که از قوم هزاره است،‌ با لحن تند، ظاهراً از ترکیب تک قومی حکومت طالبان انتقاد کرده و گفته است: "ما [مردم هزاره] یک ملت هستیم. یک واقعیت انکار ناپذیر این سر زمین هستیم. چرا این قدر کم مهری، چرا این قدر کم توجهی،‌ چرا این قدر کم لطفی، چرا این قدر حقارت...ای افغان ها! اگر پشتون استید،‌ اگر ازبیک استید، تاجیک استید،‌ هزاره استید، همه برای بیرون رفت از مشکلات راه دیگری نداریم. جز راه برادری، برابری،‌ عدالت اجتماعی و همدیگر پذیری."

طالبان مدعی اند که حکومت آنان همه شمول است. این گروه در چند ماه اخیر با ایجاد کمیسیون تماس با شخصیت‌های افغان کوشیده است که مقام‌های پیشین افغان را که در خارج به سر می‌برند به افغانستان فرا بخواند که تا کنون تنها چند چهرۀ معدود سیاسی پیشین افغان به آن کشور برگشته اند.

اما در زمینۀ احترام به حقوق بشر و حقوق زنان و دختران، کارکرد طالبان در ده ماه گذشته نه تنها دلگرم کننده نبوده بلکه مایۀ انتقاد و تاسف ملل متحد، نهادهای مدافع حقوق بشر و کشورهای غربی بوده است.

افزون بر ممانعت از کار زنان در ادارات، به استثنای چند ادارۀ معدود، و جلوگیری از ادامۀ تحصیل دختران از صنف ششم به بالا، طالبان محدودیت‌های را در زمینۀ سیر و سفر آزادانه و بدون همراه زنان و نیز نحوۀ پوشش زنان وضع کرده اند که با انتقاد گستردۀ جهانی مواجه شده است.

با آنکه از ایجاد حکومت طالبان در افغانستان ۱۰ ماه سپری می‌شود، تا کنون هیچ کشوری حکومت آن گروه را به رسمیت نشناخته است، حتا پاکستان، عربستان سعودی و امارات متحدۀ عرب که در حاکمیت قبلی طالبان –بین سال‌های ۱۹۹۶ تا ۲۰۰۱- تنها سه کشوری بودند که حاکمیت طالبان را در افغانستان به رسمیت شناخته بودند.