در نبود برق، خانوادهها در کشورهای فقیر، به شمول افغانستان، برای روشنایی و افروختن چراغهای تیلی از تیل سفید یا به اصطلاع عام تیل خاک کار میگیرند. اما پژوهشهای طبی نشان داده است که سوختاندن این تیل سبب تولید مواد کیمیایی میشود که برای صحت بسیار زیانبار است.
انستیتیوت ملی صحت ایالات متحده گزارش داده است که حدود ۵۰۰ میلیون نفر در جهان برای تنویر خانههای شان تیل سفید میسوزانند.
افزون بر کاربن دای اکساید و کاربن مونوکساید، دود ناشی از سوختاندن تیل سبب تولید گازهای دیگری چون نایتریک اوکساید، سلفر دای اکساید، فورمالدیهاید و هایدروکاربنهای اروماتیک سلسلهٔ پولیسایکلیک، میشود که هوای خانه را به شدت آلوده کرده و زمینه ساز بیماریهای زیاد ششها، قلب و سرطان میشود.
یافتههای علمی ارتباط میان سوختاندن تیل سفید و ابتلا به امراض شش، به ویژه نفستنگی، سرطان و آسیبپذیری بیشتر افراد در برابر بیماریهای مکروبی چون توبرکلوز را برجسته کرده است.
همچنین نتایج تحقیقات نشان داده است مادرانی که در زمان بارداری در مجاورت چراغهای تیلی بوده و دود برخاسته از آن را تنفس کرده اند، نوزادان کم وزن به دنیا آورده و فرزندان آنان در سنین کودکی به پیمانهٔ بیشتر مبتلا به سینه و بغل شده اند.
بر اساس یافتههای علمی اگر یک فرد برای چند ساعت در اتاقی به سر ببرد که در آن چراغ تیلی افروخته باشد، زیان صحی آن برابر به دود کردن ۴۰ دانه سگرت است.
افزون بر زیانهای صحی، تیل سفید به دلیل خاصیت بلند احتراقی، به سادگی مشتعل شده و منجر به آتشسوزی شده میتواند. حتا مخلوط کردن تیل خاک با تیل دیزل نیز از خاصیت احتراقی آن نکاسته بلکه آن را بیشتر احتراقی و انفجاری میسازد.
با توجه به زیانهای صحی ناشی از سوختاندن مواد نفتی، به شمول تیل سفید و نیز سایر انواع مواد سوخت چون چوب، ذغال سنگ و فضله حیوانات، دانشمندان استفاده از بطری و انرژی خورشیدی را برای تنویر منازل پیشنهاد میکنند که زیاد پرهزینه هم نیستند.
آمار سازمان جهانی صحت نشان میدهد که ۲.۴ میلیارد نفر – حدود یک سوم جمعیت جهان – برای پخت و پز، روشنایی و گرم کردن منازل شان از تیل، ذغال سنگ، چوب و دیگر مواد دودزا کار میگیرند که سبب آلودگی زیانبار هوای داخل خانههای شان میشود.
هوای آلودهٔ داخل منزل سالانه سبب مرگ ۳.۲ میلیون نفر، به شمول ۲۳۷ هزار کودک زیر سن پنجسال، میشود. سازمان جهانی صحت گفته است که بیشتر این مرگ و میر از ابتلا به بیماریهای غیر ساری چون سکته، بیماریهای ششها و قلب و سرطان شش ناشی میشود.
از آنجاییکه زنان بیشتر با امور منزل، به ویژه پخت و پز، سر و کار دارند و کودکان خردسالی که مادران از آنان در داخل منزل مراقبت میکنند، بیشتر در معرض خطر ناشی از آلایندههای هوای داخل منازل قرار دارند.