قانون‌گذاران امریکایی رییس مجلس نمایندگان کانگرس امریکا را برکنار کردند

کیوین مک‌کارتی

برای نخستین بار در تاریخ امریکا،‌ رییس مجلس نمایندگان کانگرس ایالات متحده که در قطار جانشینی رییس جمهور این کشور در ردهٔ دوم قرار دارد،‌ روز سه‌شنبه سوم اکتوبر (۱۱ میزان) از سمت‌اش برکنار شد.

شماری از قانونگذاران راست افراطی حزب جمهوریخواه در مجلس نمایندگان کانگرس ایالات متحده که از همکاری مک‌کارتی با دموکرات‌ها عصبانی بودند، از طریق رای گیری وی را از سمت‌اش برکنار کردند.

مجلس نمایندگان کانگرس امریکا برای نخستین بار در تاریخ ۲۳۴ سالهٔ خود با ۲۱۶ رای موافق در برابر ۲۱۰ رای مخالف رییس این مجلس را برکنار کرد.

برکناری رییس مجلس نمایندگان امریکا یک سال پیش از انتخابات ریاست جمهوری، شرایط را برای یک رقابت غیرمعمول برای جایگزینی مک کارتی فراهم می کند.

موضوع برکناری رییس مجلس نمایندگان ایالات متحده پس از آن مطرح شد که مات گیاتز، قانونگذار هم‌حزبی‌اش درخواست کرد تا برکناری مک‌کارتی به رای‌گیری گذاشته شود.

گیاتز که از نقش رهبری مک‌کارتی در مجلس نمایندگان به خصوص تصویب لایحهٔ بودجهٔ حکومت با اولویت‌های مصارف محافظه‌کارانه در هفتهٔ گذشته ناراضی بود، گفت:‌ "فکر می‌کنم که ۳۳ تریلیون دالر قرضه یک هرج و مرج است. فکر می‌کنم که ۲.۲ تریلیون کمبود بودجهٔ سالانه هرج و مرج است. فکر می‌کنم که تصویب نکردن لایحه هزینه‌های یک موضوع هرج و مرج است. "

مک‌کارتی اوایل روز سه‌شنبه با ابراز اطمینان گفت که به حیث رییس جمهور نمایندگان کشورش باقی خواهد ماند.

این قانونگذار ارشد ایالات متحده در صفحهٔ رسمی ایکس خود در مورد تصویب بودجهٔ موقت امریکا گفت:‌ "من دولت را باز نگهداشتم تا خانواده‌های سربازان و مرزبانان ما معاش بگیرند. اگر شماری از جمهوریخواهان با دموکرات‌ها برای برکناری من همدست می‌شوند، این امر ارزش مبارزه را دارد."

مک‌کارتی در ماه جنوری سال روان میلادی در پی چند دور رای‌گیری به ریاست مجلس نمایندگان رسید. گیاتز و چند جمهوری‌خواه دیگر مخالف کاندیداتوری وی بودند.

این چالش پس از آن به میان آمد که اتکای مک‌کارتی بر آرای اعضای دموکرات مجلس نمایندگان به تصویب بودجهٔ کوتاه مدت منتج شد و از مسدود شدن دفاتر دولتی جلوگیری کرد.

تام کول، متحد مک‌کارتی در مجلس نمایندگان ایالات متحده، به تلویزیون‌ سی‌ان‌ان، گفته است که معلوم نیست که این مجلس به کدام سمت پیش خواهد رفت.

به گفتهٔ این قانونگذار امریکا، هیچ کس، از جمله کسانی که برای برکناری رییس مجلس نمایندگان رای داده اند، تصویر روشنی از اتفاقات بعدی ندارند.

به باور کول،‌ هیچ طرح یا جایگزینی وجود ندارد و برکناری مک‌کارتی موجب می‌شود که این مجلس به سوی هرج و مرج کشانیده شود.

در همین حال،‌ کارین ژان پیر، سخنگوی قصر سفید، با نشر اعلامیه‌ای گفته است که ادارهٔ بایدن به نمایندگی از مردم امریکا مایل است تا با حسن نیت با هر دو حزب در کانگرس این کشور کار کند.

ژان پیر ابراز امیدواری کرده است تا اعضای مجلس نمایندگان هرچه زودتر رییس جدید این مجلس را انتخاب کنند.

او در این اعلامیه افزود:‌ " مردم امریکا سزاوار رهبری استند که مسایل مربوط به زندگی آنان را در مرکز توجه قرار بدهد، همان‌گونه که رییس جمهور بایدن با اقدامات بیشتر تاریخی امروز برای کاهش قیمت دوا‌ها تجویزی انجام داد."

سخنگوی قصر سفید همچنین گفت، زمانیکه مجلس نمایندگان رییس جدید خود را انتخاب کرد، ادارهٔ بایدن با هر دو مجلس: نمایندگان و سنای ایالات متحده- کار خواهد کرد تا به اولویت‌های مردم امریکا رسیدگی شود.