علی خامنهای، رهبر ایران، روز سهشنبه ۱۷ دسمبر (۲۷ قوس) گفت که اگر اسراییل و ایالات متحده اگر تصور کنند با سقوط بشار اسد، رییس جمهور پیشین سوریه، محور مقاومت تحت حمایت ایران فروپاشیده است "کاملاً اشتباه" میکنند.
خامنهای در جریان یک سخنرانی تلویزیونی در مورد تغییر رژیم در سوریه گفت: "این حرکتی که در سوریه انجام گرفت و با جنایتهایی که رژیم صهیونیستی دارد انجام میدهد و جنایتهایی که امریکا دارد انجام میدهد و کمکهایی که بعضی دیگر به اینها میکنند، خیال کردند که قضیهٔ مقاومت تمام شد؛ اینها سخت در اشتباهند."
بشار اسد، رییس جمهور پیشین سوریه، به تاریخ هشتم دسمبر از کشورش فرار کرد و شورشیان در یک عملیات تهاجمی برقآسا، دمشق، پایتخت آن کشور، را تصرف کردند.
متحدین دیگر ایران در منطقه-حماس و حزبالله لبنان-نیز پس از حملات هفتم اکتوبر ۲۰۲۳ بر جنوب اسراییل، متحمل تلفات سنگین شدند، زیرا اسراییل نه تنها عملیات تهاجمی را بر ضد حماس در غزه آغاز کرد، بلکه بر ضد حزبالله نیز عملیاتهای نظامی شدید را انجام داده است.
پس از آنکه رژیم اسد در سوریه سقوط کرد، ایران نیز از رییس جمهور مخلوع آن کشور فاصله گرفته است. در عوض، مقامات تهران از دوستی تاریخی میان دو کشور صحبت میکنند.
خامنهای همچنین در جریان سخنرانی روز سهشنبه خود گفت که سرنگونی اسد، ایران را ضعیف نخواهد کرد.
رهبر ایران افزود: "رژیم صهیونیستی به خیال خودش دارد خودش را از طریق سوریه آماده میکند که نیروهای حزبالله را به خیال خود محاصره کند و ریشهکن کند، اما آن کسی که ریشهکن خواهد شد، اسراییل است."
خامنهای همچنین تاکید کرد که ایران در کنار گروههایی در شرق میانه خواهد ایستاد که بر ضد اسراییل و ایالات متحده میجنگند. او گفت: "ما در کنار مبارزین فلسطین ایستادهایم، در کنار مبارزان مجاهد فیسبیلاللهِ حزبالله ایستادهایم و از اینها حمایت میکنیم؛ هر چه بتوانیم به اینها کمک میکنیم؛ و امیدواریم انشاءالله اینها ببینند آن روزی را که دشمن خبیثشان در زیر پاهای آنها لگدمال میشود."
این اظهارات رهبر ایران فقط دو روز پس از آن بیان شد که بنیامین نتنیاهو، صدراعظم اسراییل، روز یکشنبه پس از تماس تیلفونی با دونالد ترمپ، رییس جمهور منتخب ایالات متحده، گفت که کشورش قصد دارد تا "واقعاً شرق میانه را تغییر" بدهد.
نتنیاهو گفته است: "ما واقعاً شرق میانه را تغییر میدهیم. سوریه دیگر آن سوریه نیست و همینطور لبنان، غزه هم دیگر آن غزه نیست و رژیم ایران، رییس محور شرارت، هم دیگر مانند گذشته نیست و مزه قدرت آهنین ما را چشیده است."
اسراییل آنچه را مقامهای ایرانی "محور مقاومت" میخوانند، محور شرارت خطاب میکند. اشارهٔ صدراعظم اسراییل از ایران و گروههای تحت حمایت آن در منطقه است، از جمله حزبالله لبنان، حماس، حوثیهای یمن و حکومت پیشین سوریه تحت رهبری بشار اسد، رییس جمهور پیشین سوریه.
اما حکومت ایران از گروههای اسلامگرا مستقر در شرق میانه به نام "محور مقاومت" یاد میکند، از جمله حزبالله لبنان، حماس، جهاد اسلامی، حوثیهای یمن و گروههای شیعه در عراق، گروههایی که بر ضد ایالات متحده و اسراییل عمل میکنند.
پس از سرنگونی رژیم اسد و تصرف دمشق توسط شورشیان اسلامگرا، اسراییل صدها حمله هوایی را در سوریه انجام داده و به صراحت مسوولیت آن را بر عهده گرفته است.
همزمان با این حملات کم سابقه اسراییل در سوریه، نتنیاهو گفته که قصد دخالت در سوریه را ندارد، اما میخواهد امنیت کشورش را تضمین کند.
نتنیاهو گفته است: "ما قصد دخالت در امور داخلی سوریه را نداریم، اما قطعاً قصد داریم امنیت خود را تضمین کنیم. به نیروی هوایی دستور دادم به تواناییهای نظامی استراتیژیک باقی مانده از اردوی اسد حمله کند تا به دست گروههای جهادی نیفتد."
با اینحال، صدراعظم اسراییل گفته که خواهان روابط عادی با حکومت بعدی سوریه است. نتنیاهو گفت: "ما خواهان روابط عادی با رژیم جدید در سوریه هستیم، اما اگر این رژیم به جمهوری اسلامی اجازۀ استقرار در سوریه و انتقال سلاح به حزبالله را بدهد، قاطعانه پاسخ خواهیم داد و سرنوشت او مانند اسد خواهد بود."
در تهیهٔ این گزارش، از خبرگزاریهای رویترز و فرانس پرس استفاده شده است