خامنه‌ای به اردوغان: حملهٔ ترکیه در سوریه برای منطقه 'زیان‌بار' خواهد بود

آیت‌الله علی خامنه‌ای، رهبر ایران روز سه‌شنبه ۱۹ جولای (۲۸ سرطان) در ملاقات با رجب طیب اردوغان، رییس‌جمهور ترکیه هشدار داد که هرگونه تهاجم انقره در شمال سوریه برای منطقه "زیان‌بار" خواهد بود.

رییس جمهور ترکیه که برای اشتراک در نشست سه جانبه در مورد سوریه وارد ایران شده است، بارها تهدید کرده است که عملیات جدیدی را در شمال سوریه علیه تندروان کرد آغاز خواهد کرد تا یک "منطقه امن" ایجاد کند و نیروهای کرد را تا ۳۰ کیلومتری مرزهای ترکیه به عقب براند.

خامنه‌ای گفت: "این کار قطعاً‌ هم به ضرر سوریه، هم به ضرر ترکیه و هم به ضرر منطقه است و اقدام سیاسی مورد انتظار از جانب دولت سوریه را نیز محقق نخواهد کرد."

او با اشاره به اظهارات آقای اردوغان در مورد مقابله با گروه‌های تروریستی گفت:"با تروریزم حتماً باید معارضه کرد اما حمله نظامی در سوریه به نفع تروریستها خواهد بود البته تروریستها نیز محدود به یک گروه خاص نیستند."

ابراهیم رییسی، رییس جمهور ایران که میزبان این نشست است،‌ نیز پیش از این هشدار داده بود که "هر گونه اقدام نظامی ترکیه در سوریه" می تواند موجب بی‌ثباتی در منطقه شود.

رهبر ایران با تاکید بر اینکه امنیت ترکیه و مرزهای آن را امنیت ایران می‌داند، خطاب به آقای اردوغان گفت: "شما نیز امنیت سوریه را امنیت خود بدانید. مسایل سوریه را باید با مذاکرات حل کرد و ایران، ترکیه، سوریه و روسیه با گفتگو این مسله را تمام کنند."

در سال‌های اخیر، مقام های روسیه، ترکیه و ایران در چهارچوب موسوم به "روند صلح آستانه" چندین بار در مورد پایان بخشیدن به منازعهٔ بیش از ۱۱ سالهٔ سوریه با هم ملاقات کرده اند.

هر سه کشور—روسیه، ایران و ترکیه — در منازعهٔ سوریه دخیل اند. روسیه و ایران از حکومت بشارالاسد، رییس جمهور سوریه، در مقابل مخالفان دمشق و ترکیه از شورشیان ضد دمشق حمایت می‌کند. اما انقره دست به سرکوب نیروهای کرد در سوریه نیز زده است.

ترکیه از سال ۲۰۱۶ به این سو، موجی از حملات را بر سوریه راه اندازی کرده است. انقره در جریان این حملات، علاوه بر ملیشه‌های کرد و تندروان گروه دولت اسلامی یا داعش، نیروهای وفادار به بشارالاسد، رییس جمهور سوریه، را نیز هدف قرار داده است.

این جنگجویان کرد شامل واحد‌های حراست مردم (YPG) می شوند که از حمایت ایالات متحده برخوردار اند. واحد‌های حراست مردم کردی بخشی مهمی از ایتلاف بین المللی بر ضد گروه دولت اسلامی یا داعش در سوریه پنداشته می شود.

انقره بیم آن دارد که حضور قوی کردها در امتداد مرز این کشور با سوریه، حزب مخالف کارگران کردستان را جسورتر کند؛ حزبی که ترکیه، اتحادیهٔ اروپا و ایالات متحده آنرا گروهی تروریستی شناسایی کرده و چند دهه به اینسو علیه دولت ترکیه می‌جنگد و سبب کشته شدن ده‌ها هزار نفر شده است.

حکومت سوریه به طور مکرر تهدید ترکیه مبنی بر حملات نظامی جدید در آن کشور را محکوم کرده است.

در تهیهٔ این مطلب از گزارش‌ خبرگزاری‌های فرانس پرس و ایرنا استفاده شده است.