کمبود مراکز تشخیص و تداوی سرطان در افغانستان

از شروع سال ۱۳۹۷ خورشیدی تا کنون ۶۵۰ واقعۀ بیماری سرطان در مراکز مختلف صحی در ولایت هرات به ثبت رسیده است.

محمد عارف جلالی، سرطبیب شفاخانه حوزوی هرات می گوید که موارد ثبت شده شامل سرطان مغز، سینه (ثدیه)، معده، سرطان های جلدی و برخی دیگر از انواع سرطان ها می باشد.

داکتر جلالی می گوید که با وصف نبود امکانات کافی تشخیص و درمان سرطان در هرات،آنان توانسته اند برای بیش از ۱۰۰ بیمار سرطانی کمک های اولیه تداوی را در بخش های مختلف فراهم کنند.

بیماران

راضیه یکی از بیماران مصاب به سرطان سینه می گوید که سه ماه قبل یک توده دردناک را در سینه راست خود لمس نموده و بعد از مراجعه به داکتر سرانجام مشخص شد که به سرطان سینه مبتلا است. او می‌گوید که پول کافی برای تداوی ندارد تا جراحی کند.

عبدالله فرد کهنسال باشنده ولسوالی اوبه ولایت هرات است که پسر ۲۷ ساله اش مبتلا به سرطان شش است. او نیز از نداشتن توان مالی و نیز نبود امکانات برای درمان فرزندش در هرات شکایت دارد.

عبدالله میگوید "افرادی که از توان مالی خوب برخوردارند بیمار خود را به هند ،ایران یا پاکستان برده و به پرتو درمانی بیمارشان شروع میکنند اما من فقط از بین رفتن پسر جوانم را مشاهده میکنم و کاری از دستم بر نمی آید."

نبود مراکز تشخیص و تداوی سرطان در هرات

داکتران می گویند که با تشخیص و تداوی به موقع می‌توان ازاکثر واقعات سرطانی پیشگیری کرد اما هنوز در ولایتی چون هرات، هیچ مرکزی جهت تشخیص و ارایه خدمات برای بیماران سرطانی فعال نشده است.

در افغانستان تنها یک مرکز تشخیص و تداوی بیماری‌های سرطانی در شفاخانۀ جمهوریت در شهر کابل وجود دارد که برطرف کننده نیازها و مشکلات این بیماران نیست.

در ابتدای سال روان خورشیدی فیروز الدین فیروز، وزیر صحت عامه افغانستان نیز در دومین مجمع عمومی بنیاد مجادله علیه سرطان گفت که روزانه ۶۰ مریض را در مرکز کنترول سرطان تداوی می‌کنند اما آماری از ارقام مبتلایان به این بیماری در افغانستان ارایه نکرد.

هرچند عوامل مهم بیماری سرطان تاکنون مشخص نیست اما داکتران می گویند که استعمال سگرت، آلودگی محیط زیست، رژیم نا متوازن غذایی، چاقی و اضافه وزن، فعالیت ناکافی فزیکی و ورزش، استعمال مخدرات از عوامل خطرزا برای ابتلای افراد به سرطان می‌باشد.

سازمان جهانی صحت گزارش داده است که در سال ۲۰۱۸ میلادی حدود ۹ میلیون و۶۰۰ هزار نفر در جهان به دلیل ابتلا به اشکال مختلف سرطان جان‌های خود را از دست داده اند.