پس از گذشت دو ماه از سیلابهای ویرانگر در شرق لیبیا که باعث کشته شدن و ناپدید شدن هزاران نفر شد، مردم از آسیبهای روانی رنج میبرند و از واکنش دولت درین راستا انتقاد میکنند.
طوفان دانیل به تاریخ ۱۱ سپتمبر به شهر درنا در شرق لیبیا رسید. دربرخی نقاط، سرعت سیلاب به۱۲۰ کیلومتر در ساعت و ارتفاع آن به چندین متر میرسید.
هانی الباح، مرد ۴۷ سالۀ لیبیایی که کارمند دولت است، میگوید که نزدیک شدن سیلاب را با چشمانش دید و از نظر ذهنی خود را برای مرگ آماده کرده بود. الباح، همسر و سه فرزندش از این طوفان نجات یافتند.
اما با گذشت بیشتر از دو ماه از سرازیر شدن این سیلاب، بر اساس معلومات دفتر هماهنگی امور بشردوستانه سازمان ملل متحد (اوچا)، نزدیک به ۴۴۰۰ نفر کشته و حداقل ۸۰۰۰ نفر دیگر مفقود شده اند و بیشتر از ۴۳ هزار نفر از خانه های شان آواره شده اند.
الباح در یک تماس تیلفونی از شهر درنا گفت که بسیاری از مردم هنوز در میان ویرانهها زندگی میکنند و شهر به پروژههای زیرساختی، مسکن و پروژههای تامین آب نیاز دارد. او می گوید که بیشتر مردم به حمایت روانی نیز نیاز دارند.
مشخص ساختن این که چه اتفاقی ممکن در ساحه رخ داده باشد، دشوار است. به اکثر خبرنگاران و گزارشگران بلافاصله پس از وقوع سیلاب اجازه ورود به شهر درنا داده نشد و بسیاری از کسانی که توانستند وارد درنا شوند، بعداً خارج ساخته شدند.
سناد علوامی، یک کارمند داوطلب کمیته هلال احمر لیبیا در درنا، میگوید که آسیب های شدید که در اثر سیلاب به میان آمده، در جاده ها قابل دید است.
علوامی گفت: "وقتی باران شروع به باریدن میکند، کودکان بر فراز بام ها میروند و از رهگذران میخواهند که بالا بیایند، چون به گفته خود شان سیلاب شروع میشود."
طلال برناز، مسوول بخش لیبیا در موسسه بین المللی طبی، میگوید که بحران سلامت روانی یکی از فوری ترین نیازهای صحی در شهر درنا است، که به گفتهٔ او، رسیدگی کامل به این معضل دشوار است.
او می گوید که لیبیا فاقد روانشناسان آموزش دیده و فرهنگ مراقبت از سلامت روان است. به گفته برناز، این ضربههای روحی، مرگبار شده است، زیرا گزارشهای از آمار خودکشی و اقدام به خودکشی در حال افزایش است.
او گفت: "ما نجات یافتگان بسیار زیادی داریم، مانند هزاران نفری که اعضای خانواده خود را از دست داده اند، و البته به اندازه کمک های جسمی و فزیکی به کمک های روانی و سلامت روان نیز نیاز داریم."
ماری فیتزجرالد، کارشناس لیبیا در انستیتیوت شرق میانه مستقر در واشنگتن دیسی، میگوید که باشندگان مناطقی که توسط سرازیر شدن سیلاب ویران شده، نیاز به کمک های فوری دارند که برآورده نمیشود.
فیتزجرالد میگوید که درنا و ساحات اطراف آن به دلیل اختلافات سیاسی منزوی شده، جامعه جهانی آنها را نادیده میگیرد و این امر، زمینه را برای سواستفاده آماده میسازد.
اما به گفته علوامی، با ناپدید شدن هزاران نفر، بحران سلامت روان همچنان عمیق تر میشود.
هم اکنون اجساد قربانیان تا فاصله ۸۰ کیلومتر دورتر از ساحل پیدا میشود و بسیاری از نجات یافتگان هنوز در شوک به سر می برند و فرصتی برای سوگواری ندارند.