وقوع دو زلزلهٔ پیهم اوایل صبح دوشنبه ششم فبروری (۱۷ دلو) منجر به کشته شدن بیش از ۴۳۶۵ نفر در ترکیه و سوریه شده است.
ادارهٔ زمین شناسی ایالات متحده گفته است که زلزلهٔ نخست با شدت ۷.۸ و زلزلهٔ دوم با شدت ۷.۵ به مقیاس ریکتر منطقهٔ غازیانتپ واقع در جنوبشرق ترکیه و شمال سوریه را تکان داده است.
ادارهٔ خدمات اضطراری ترکیه گفته است که کم از کم ۲۹۲۱ نفر در آن کشور در اثر این زلزلهها جان باخته و ۱۴۷۴۸ نفر دیگر زخمی شده اند.
خبرگزاری فرانسپرس به نقل از مقامهای سوریه گزارش داده است که دستکم ۱۴۴۴ نفر در اثر این زلزله در سرتاسر سوریه جان باخته اند. خبرگزاری دولتی سوریه گزارش داده است که نزدیک به ۲۱۰۰ نفر در اثر این زلزله در سوریه زخمی شده اند.
تصاویر نشر شده در رسانهها و شبکههای اجتماعی ویرانههای ناشی از فروریختن ساختمانها را نشان میدهد. بر اساس گزارشها در اثر این زلزلههای شدید که در قبرس و مصر نیز حس شده است، صدها ساختمان در ترکیه و سوریه فروریخته است.
تیمهای نجات در دو کشور تا حالا ۷۸۴۰ نفر را از زیر ساختمانهای تخریب شده بیرون آورده اند و عملیات نجات هنوز هم ادامه دارد .
فوات اوکتای، معاون رییس جمهور ترکیه، گفته است که در اثر زلزلهٔ روز دوشنبه ۴۷۴۸ ساختمان در آن کشور ویران شده است.
این زلزلهها صبح وقت و هنگامی به وقوع پیوست که بسیاری مردم هنوز هم در بستر خواب بودند. رسانههای محلی ترکیه گزارش داده اند که احتمال افزایش تلفات میرود.
این زلزله بسیاری از مناطق در ترکیه را متاثر ساخته است که میلیونها مهاجر از کشورهای جنگزدهٔ مانند سوریه به آنجا پناه برده اند.
حکومت ترکیه برای رسیدگی به این فاجعهٔ طبیعی خواستار کمکهای بین المللی شده است.
بخش ترکی صدای امریکا از قول یک باشندهٔ یکی از ساحات زلزله زده گزارش داده است که زلزلهٔ نخست در شهر مرسین برای مدت یک دقیقه طول کشید.
واکنشهای بین المللی
جیک سولیوان، مشاور امنیت ملی ایالات متحده، گفت که جو بایدن، رییس جمهور امریکا به ادارۀ ایالات متحده برای انکشاف بینالمللی (USAID) و سایر شرکای فدرال دستور داده تا گزینههای پاسخ ایالات متحده را برای کمک به کسانی که بیشترین آسیب را دیده اند، ارزیابی کنند.
آقای سولیوان با نشر اعلامیهای گفته است که "ایالات متحده از گزارشهای زلزله مخرب امروز در ترکیه و سوریه عمیقاََ نگران است. ما آماده ارایه هرگونه کمک مورد نیاز استیم."
کمیشنر اتحادیهٔ اروپا پس از وقوع این زلزله گفته است که تیمهای نجات خود را به ترکیه اعزام میکند تا به آسیب دیدگان این فاجعه کمک کنند.
ولادمیر زیلینسکی، رییس جمهور اوکراین، در تویتی ضمن ابراز تسلیت به خانوادههای قربانیان،گفته است که کشورش در این شرایط دشوار آمادهٔ هر گونه کمک به زلزله زدگان است.
ترکیه در یکی از فعالترین مناطق زلزله خیز جهان موقعیت دارد. در زلزلهٔ سال ۱۹۹۹ میلادی که شدت آن به ۷.۴ به مقیاس ریکتر بود، ۱۷ هزار نفر در ترکیه کشته شدند. این بدترین زلزله ترکیه در چندین دههٔ اخیر بود که در نزدیکی منطقهٔ دوزچه واقع در شمالغرب آن کشور رخ داد.
در اوایل نومبر ۲۰۲۲ نیز زلزله در ترکیه سبب مرگ ۱۱۶ نفر و زخمی شدن بیش از ۱۰۰۰ نفر دیگر شد.
بخشی از این گزارش از خبرگزاریهای رویترز، اسوشیتد پرس و فرانس پرس گرفته شده است.