رییس کمیتهٔ روابط خارجی مجلس نمایندگان ایالات متحده روز یکشنبه ۱۴ می (۲۴ ثور) به صورت رسمی نخستین مجموعه مصاحبههای رونویسی شده را به منظور تحقیقات این کمیته در مورد خروج "پر هرج و مرج و مرگبار" ادارهٔ جو بایدن از افغانستان درخواست کرده است.
مایکل مککال با نشر اعلامیهای به صورت مشخص خواهان دسترسی به مصاحبههای پنج مقام پیشین و برحال وزارت خارجهٔ ایالات متحده شده است که در روند خروج پر هرج و مرج از افغانستان دخیل بودند. این مقامها شامل جاناتان منوتی، مارک ایوانز، جیمز پی دیهارت، جین هاول و دانیل اسمیت میشود.
مککال در این اعلامیه گفته است: " از طریق تحقیقات جاری، ما به این نتیجه رسیدیم که این پنج نفر معلومات مهمی را در اختیار دارند که چگونه و چرا خروج فاجعه بار حکومت بایدن از افغانستان منجر به کشته شدن ۱۳ نظامی امریکایی، زخمی شدن ۴۷ نفر دیگر، رهایی بیش از یک هزار شهروند ایالات متحده و هزاران شرکای افغان ما در کشوری شده که توسط تروریستها کنترول میشود."
این عضو ارشد مجلس نمایندگان ایالات متحده خطاب به این مقامهای وزارت خارجهٔ امریکا گفته است: "بی نهایت مهم است که آنان بدون تعلل با کمیته صحبت کنند." مککال در ادامهٔ این اعلامیه تاکید کرده است که کمیتهٔ روابط خارجی مجلس نمایندگان در روند جمعآوری اطلاعات، مصاحبهها را با آنعده از مقامهای بر حال و پیشین ایالات متحده ادامه خواهد داد که در پلانگذاری و تطبیق روند خروج از افغانستان دخیل بودند.
مککال از این مقامها خواسته تا با کمیتهٔ روابط خارجی مجلس نمایندگان به تماس شوند تا مصاحبههای رونویس شدهٔ آنان تا تاریخ ۲۲ می ۲۰۲۳ تهیه شود.
اظهارات این قانونگذار ارشد ایالات متحده پس از آن بیان شد که وزارت خارجهٔ امریکا به تاریخ هشتم می سال روان میلادی که تقاضای قانونگذاران امریکایی مبنی بر نشر گزارش کامل حکومت جو بایدن در مورد روند خروج نیروهای ایالات متحده از افغانستان را برآورده نخواهد کرد.
ودانت پتیل، معاون سخنگوی وزارت خارجهٔ ایالات متحده، به خبرنگاران گفت:" جای تاسف است که با وجود دریافت یک گزارش محرم " کمیتهٔ روابط خارجی مجلس هنوز هم به پیگیری ''این اقدام غیرضروری و غیرموثر ادامه میدهد."
اما پتیل تاکید کرد که وزارت خارجهٔ امریکا حاضر است '' به بررسیهای نظارتی مناسب'' پاسخ بدهد. او همچنین گفت که وزارت خارجهٔ ایالات متحده اطلاعاتی را که کانگرس امریکا برای انجام وظیفهاش نیاز دارد، فراهم خواهد کرد.
در گزارشی که اداره بایدن در مورد روند خروج قوای امریکایی از افغانستان تهیه کرده است، تاکید شده است که تصمیمهای ادارهٔ دونالد ترمپ که با طالبان مذاکره کرده بود و تاریخ خروج از افغانستان را تعیین کرده بود، مانع خروج منظم نیروهای ایالات متحده از افغانستان شده است.
با وجود انتقاد جمهوریخواهان از روند خروج قوای امریکایی از افغانستان، رییس جمهور بایدن همواره از تصمیماش مبنی بر خروج کامل نظامیان امریکایی از افغانستان دفاع و تاکید کرده است که تصامیم مبنی بر خروج از افغانستان را بر اساس مشورت با مقامهای دپلوماتیک و نظامی و با درنظرداشت منافع ملی امریکا اتخاذ کرده است. بایدن همچنان گفته است که عملیات تخلیۀ نظامی از افغانستان در تاریخ پیشینه نداشته است.
روند خروج ایتلاف بینالمللی به رهبری ایالات متحده که به تاریخ ۳۰ جولای ۲۰۲۱ آغاز شد، توام با هرج و مرج بود. آخرین نظامی امریکایی به تاریخ ۳۰ اگست ۲۰۲۱ افغانستان را ترک کرد.