اختراعات و انکشافات طبی سال جاری

عکس آرشیف

جهان طب در سال ۲۰۱۳ شاهد پیشرفتهای چشمگیری بود که از جمله می توان از اختراع کارد برقی جراحی، تسهیل درمان شکستگی استخوان و گسترش روش های درمانی راه دور نام برد.

در ضمن، پیشرفت های تازه برای دریافت واکسین درمانی اچ، آی، وی/ایدز در سال روان صورت گرفته است.

داکتران از دیر زمانی در صدد یافتن روش هایی برای بهبود عملیات جراحی، به ویژه ترمیم و درمان شکستگی استخوان در نزد افراد سالمند بودند.

وسایل جراحی

داکتر هانس وون هولست، پژوهشگر در انستیتیوت پژوهشی سلطنتی ستاکهوم سویدن می گوید که اکنون دانشمندان آن نهاد سرشی را اختراع کرده اند که مانند پلستر بر شکستگی های پیچیدۀ استخوان کار گرفته می شود.

داکتر وون هولست می گوید که با این روش "به بیهوش ساختن بیمار هیچ نیازی نیست. در عوض عملیات شکستگی استخوان افراد سالمند با بی حس ساختن موضعی، ساده تر، در وقت کمتر و با اختلاط کمتر انجام شده می تواند."

در یک انکشاف دیگر، دانشمندان در دانشگاه در ایالات متحده از تحریک کننده های برقی برای فعال ساختن دماغ بیماران الزایمرس کار گرفتند.

داکتر علی رضایی، مسوول این پژوهش در دانشگاه اوهایو می گوید که تنبیه برقی، ساحات متاثر شدۀ دماغ بیماران را که در یادداشت و تفکر نقش دارد، برای مدت درازتر فعال نگه می دارد.

سازمان جهانی صحت می گوید که الزایمرس هم اکنون حدود ۳۶ میلیون نفر را در جهان متاثر ساخته و پیش بینی می شود که این رقم تا سال ۲۰۵۰ به حدود ۱۱۵ میلیون نفر برسد.

دانشمندان آسترالیایی در پاییز ۲۰۱۳ کوچکترین مایکروسکوپ دستی را اختراع کردند. این آله با عرض ۰.۳ میلیمتر، در درون سوزن جراحی جا گرفته می تواند.

کریستوبل ساندرس از دانشگاه غرب آسترالیا می گوید که با این آله می توان "در یک سطح مایکروسکوپیک، ساحات سرطانی را با تصویری شبیه اولتراساوند دید."

انتظار می رود که اختراع این آله شمار بیماران مبتلا به سرطان سینه را که به بیشتر از یک عمل جراحی برای برداشتن تومور نیاز دارند، به گونۀ چشمگیر کاهش دهد.

پیشرفت های درمانی

واکسینها در درازای تاریخ بهترین سلاح بر ضد بیماری های عفونی بوده است.

در بهار سال روان دانشمندان در اسپانیا از انکشاف واکسینی خبردادند که به گفتۀ آنان رشد HIV را بطی می سازد.

واکسین جدید برای پیشگیری ایدز کار گرفته نشده بلکه اهداف درمانی دارد و تاثیرات آن نیز دایمی نیست. اما این اندیشه در میان داکتران ایجاد شد که می توان برای پیشگیری ایدز نیز واکسینی را انکشاف داد.

دانشمندان در سال روان در دانشگاه سلطنتی لندن یک کارد ویژۀ برقی جراحی را اختراع کرده اند که خود قادر به شناسایی سلول های سرطانی است.

با این انکشاف، داکتران جراح از این پس می توانند انساج سرطانی را با دقت و تفکیک کامل از سلولهای سالم، بردارند.

داکتر زولتان تاکاتس، مخترع این آله می گوید که کاربرد آن به گونۀ ویژه برای عملیات جراحی سرطان های دماغ حیاتی است، زیرا داکتران اغلباً یک مقدار بیشتر انساج ضروری را به خاطر هراس از انتشار تومور بر می دارند.

با اینحال دانشمندان می گویند که باید پیش از تجویز و کاربرد این آله در عملیاتخانه ها، پژوهش و تدقیق بیشتری صورت گیرد.

گسترش طبابت از راه دور یا تلی میدیسین را نیز می توان در زمرۀ انکشافات طبی ۲۰۱۳ برشمرد. اگر خود داکتر حضور نداشته باشد، در هنگام ضرورت به ویژه مناطق دوردست و روستایی می توان از نسخۀ روبوتی داکتر کارگرفت.

اسد چوهدری، داکتر در کالیفورنیا از مسافۀ چندین کیلومتر دور بیمارانش را با استفاده از روبوت معاینه می کند.