روز مارتین لوترکینگ؛ امریکا از قهرمان حقوق مدنی یادبود می‌کند

بنای یادبود از مارتین لوتر کینگ در شهر واشنگتن دی سی

امروز دوشنبه ۲۰ جنوری (۳۰ جدی) روز یادبود از مارتین لوتر کینگ، قهرمان حقوق مدنی ایالات متحدۀ امریکا است؛ مردی که با در پیش گرفتن مبارزۀ عاری از خشونت جنبش حقوق مدنی ایالات متحده را رهبری کرد.

همه ساله در روز یادبود از مارتین لوتر کینگ، گردهمایی‌ها و مراسم مختلف در برخی شهرهای ایالات متحدۀ امریکا برگزار می شود.

شهر نیویارک امروز شاهد برگزاری ۳۴ مین مراسم سالانۀ ارجگذاری به کارکرد و دیدگاه آقای کینگ خواهد بود که به گفتۀ بنیاد بروکلین نیویارک، این مراسم بزرگترین تجمع عامه در آن شهر خواهد بود.

در شهر سان انتونیوی تکزاس ۳۳ مین مراسم یادبود از مارتین لوترکینگ با هدف ترویج "تنوع نژادی، شکیبایی و برابری" برگزار می‌شود که به گفتۀ برگزار کنندگان، حدود صدهزار نفر در آن اشتراک خواهند کرد. دعا خوانی، سخنرانی رهبران دینی و اجتماعی و موسیقی در این برنامه شامل است.

شهر سن دییگو در کالیفورنیا، امروز چهلمین مراسم سالانۀ یادبود از رهبر جنبش مدنی را برگزار می‌کند. این مراسم از سوی قدیمی‌ترین نهاد امریکایی‌های افریقایی تبار که زمانی آقای کینگ نیز عضو آن بود، برگزار می‌شود.

به همین ترتیب، در ایالت پنسلوانیا ۳۵ مین مراسم سالانۀ یادبود از مارتین لوتر کینگ برگزار می‌شود. در این مراسم که از ۲۰ جنوری آغاز و تا پایان ماه ادامه می‌یابد، مکاتب و اجتماعات در مورد کارنامه‌ها و آرمان‌های مارتین لوتر کینگ صحبت کرده و به کارکردهای وی ارج گذاری می‌کنند.

مراسم دیگری در شهر واشنگتن دی سی و ایالت های مریلند، جورجیا و کلورادو به یادبود از او برگزار می‌شود.

آغاز مبارزۀ کینگ

اعتراض حق طلبانه و عاری از خشونت کینگ در سال‌های ۱۹۵۰ و ۱۹۶۰ برای گرفتن حق رای به شهروندان سیاهپوست امریکا و پایان بخشیدن به تبعیض نژادی، راه را برای تصویب دو قانون مهم در ایالات متحده -قانون حقوق مدنی سال ۱۹۶۴ و حق رای دهی سال ۱۹۶۵- باز کرد.

داکتر کینگ در سال ۱۹۵۵ زمانی به عنوان چهرۀ برجستۀ جنبش حقوق مدنی ایالات متحده امریکا تبارز کرد که تحریم بس‌های عامه را در شهرمونتگمری ایالت الاباما برای سیاهپوستان به موفقیت رهبری کرده و شاروالی را مجبور به پایان دادن تبعیض در جدا ساختن مسافران سیاهپوست از سفید پوست در بس‌های شهری کرد.

سخنرانی تاریخی مارتین لوترکینگ در واشنگتن دی سی

سخنرانی مشهور و تاریخی آقای کینگ زیر عنوان "من رویایی دارم" که در اگست ۱۹۶۳در شهر واشنگتن دی سی ایراد شد و برای شنیدن آن بیش از ۲۵۰ هزار امریکایی سیاهپوست و سفیدپوست جمع شده بودند، وی را به شخصیت محوری جنبش حقوق مدنی امریکا مبدل کرد. او به خاطر مبارزات اش جایزۀ نوبل را نیز دریافت کرد.

روز کینگ

رهبر جنبش مدنی امریکا در اپریل سال۱۹۶۸ زمانیکه هنوز ۳۹ سال داشت در شهر ممفیس ایالت تینیسی جایی که برای کمک به اعتصاب کارگران سیاهپوست رفته بود، ترور شد. چهار روز پس از کشته شدن آقای کینگ، یک عضو مجلس نمایندگان ایالات متحده پیشنهاد کرد تا یک روز سال به بزرگداشت از وی رخصتی عمومی باشد.

اینکار ۱۵ سال طول کشید تا اینکه پس از تقاضاهای مکرر میلیون‌ها شهروند امریکایی، کانگرس ایالات متحده در سال ۱۹۸۳ رخصتی عمومی را به یادبود از وی منظور کرد و رونالد ریگن، رییس جمهور آن وقت ایالات متحده آن را توشیح کرد.

در عصر حاضر، سومین دوشنبه جنوری هر سال در ایالات متحدۀ امریکا از مبارزات مبتنی بر اصل عدم خشونت آقای کینگ برای برابری و رفع تبعیض بزرگداشت می‌شود.