'آمار کووید۱۹ در افغانستان بیش‌تر از آنچه است که گزارش می‌شود'

فعالین بخش صحت می‌گویند که شمار افراد مبتلا به کووید۱۹ در افغانستان بیشتر از آن است که وزارت صحت این کشور گزارش می‌دهد.

فدا محمد پیکان، معین پیشین عرضۀ خدمات صحی وزارت صحت افغانستان روز جمعه ۲۵ دسمبر (پنجم قوس) به صدای امریکا گفت به دلیل این که سیستم سکتور صحی در این کشور با مشکلات زیادی به همراه است، احتمال افزایش مبتلایان کووید۱۹ در این کشور وجود دارد.

آقای پیکان یکی از مشکلات دیگر را، پایین بودن ظرفیت آزمایش واقعات کووید۱۹ در افغانستان عنوان کرد.

او افزود: " اگر ظرفیت آزمایش بلند برود احتمال می‌رود که تعداد ارقام هم به همین شکل بلند برود."

وزارت صحت عامه افغانستان امروز گفت که در یک شبانه روز گذشته، ۱۷۰ نفر در این کشور به کووید۱۹ مبتلا شده اند. این وزارت همچنان افزوده که در این مدت، ۱۳ نفر دیگر پس از ابتلا به کووید۱۹ جان باخته اند.

در این حال، فعالین بخش صحی می‌گویند که احتمال دارد رقم مرگ و میر ناشی از کروناویروس نیز در این کشور بیشتر از ارقام رسمی باشد.

داکتر عبدالحسیب نصرت، که در یکی از شفاخانه‌های ولایت پروان در بخش مراقبت از بیماران کووید۱۹ مصروف کار است به صدای امریکا گفت که مردم در روستاهای دور افتاده نسبت به این بیماری بی‌باور اند و برای درمان، کمتر به مراکز صحی مراجعه می‌کنند.

او تاکید کرد که در حال حاضر سیر انتشار کروناویروس به دلیل سردی هوا در افغانستان بیشتر است و شهروندان این کشور باید آن را جدی بگیرند.

آقای نصرت افزود: "موج دوم شیوع بیماری کووید۱۹ به این دلیل خطرناک است که مردم آگاهانه به تدابیر بهداشتی و وقایوی عمل نمی‌کنند."

هرچند موج دوم کروناویروس زندگی مردم را در افغانستان تهدید می‌کند، با‌آنهم شماری زیادی از مردم به ویژه در مناطق دور افتاده آنرا جدی نمی‌گیرند.

در این حال، قمرالدین صدیقی، مشاور پیشین وزیر صحت افغانستان می‌گوید که نیاز است تا موج دوم شیوع کروناویروس در این کشور به گونۀ درست آن مدیرت شود.

آقای صدیقی گفت که مقام‌های وزارت صحت افغانستان باید از تجارب دور اول شیوع کروناویروس استفاده کرده و اقدام‌ موثری را در کابل و دیگر ولایات روی دست گیرند.

او علاوه کرد: "دولت و رهبری وزارت صحت عامه تلاش اعظمی شان را به خرچ دهند و به خاطر قشر آسیب‌پذیر و کارکنان صحی که در خط اول قرار دارند، هرچه زودتر واکسین را تهیه کنند تا از تلفات آسیب‌پذیرها، به ویژه قوای بشری صحی جلوگیری شود."

وزارت صحت عامۀ افغانستان در اوایل ماه گذشتۀ میلادی از آغاز موج دوم شیوع کروناویروس در این کشور خبر داد و گفته بود که تمامی آمادگی‌اش را برای مبارزه با این ویروس روی دست گرفته است.

در حال حاضر شمار مجموعی مبتلایان کروناویروس در این کشور به ۵۱هزار و ۷۶۴ نفر رسیده است و از این میان ۴۰هزار و ۶۷۸ بیمار دوباره صحت‌یاب شده اند.

همچنان ۲۱۴۸ نفر پس از ابتلا به بیماری کووید۱۹ در این کشور جان باخته اند.

کروناویروس برای نخستین‌بار در شهر ووهان ایالت هوبی چین در دسمبر ۲۰۱۹ شیوع یافت و سپس به همه‌گیری مرگبار جهانی مبدل شد.

بر اساس آمار پوهنتون جانس هاپکینز ایالات متحده امریکا، تا صبح روز جمعه ۲۵ دسمبر (پنجم جدی) بیش از ۷۹ میلیون و ۴۴۷هزار نفر در سراسر جهان به کووید۱۹ مبتلا شده اند و این بیماری جان اضافه از یک میلیون و ۷۴۳هزار نفر را گرفته است.