کنترول حریم فضایی‌ افغانستان به افغان‌ها منتقل شد

حریم هوایی افغانستان از سال ۲۰۰۱ به این طرف توسط نیروهای خارجی کنترول می‌شد

محمد اشرف غنی​، رئیس جمهور افغانستان سیستم رادار جدید میدان هوایی بین‌المللی حامد کرزی را افتتاح کرد و همزمان با این افغانستان پس از کم و بیش دو دهه کنترول حریم فضایی خود را در دست گرفت.

مدیریت حریم فضایی افغانستان، پس از سقوط رژیم طالبان در سال ۲۰۰۱ میلادی، به دست نیروهای خارجی بود. در سال ۲۰۱۴ میلادی کنترول حریم فضایی افغانستان به یک شرکت خصوصی خارجی داده شد که این شرکت تا امروز به کار خود ادامه می داد.

سیستم رادار پیشین میدان هوایی کابل که توسط اتحاد جماهیر شوروی وقت نصب شده بود، در جریان جنگ های داخلی دهۀ ۱۹۹۰ میلادی از بین رفت. پس از تخریب شدن این سیستم، افغانستان تا زمان تهاجم به رهبری ایالات متحده بر این کشور، به دلیل نداشتن امکانات رادار، بر حریم فضایی خود کنترول نداشت.

ریاست جمهوری افغانستان با نشر خبرنامه‌ای از قول رئیس جمهور غنی نگاشته است "هزینۀ را که ما به خاطر خدمات هوایی می‌پرداختیم، بالغ بر صدها میلیون دالر می‌گردید، اما امروز با استفاده از تکنالوژی جدید به دست افغان‌ها، هزینه خدمات هوایی اندک، کیفیت آن بلند و درآمد آن افزایش می‌یابد".

رئیس جمهور افغانستان، به مسؤولان میدان هوایی بین‌المللی حامد کرزی، دستور داده است که از ورود اشخاص مسلح و تشریفات بی‌مورد در این مکان جلوگیری کنند.

اداره مستقل هوانوردی ملکی افغانستان گفت که پیش از این حریم هوایی افغانستان توسط نیروهای ناتو و امریکایی کنترول می‌شد و زمانی که در سال ۲۰۱۶ میلادی این مسؤولیت را به افغانستان واگذار کرد، در این مدت امور آن توسط یک شرکت قراردادی خارجی که افغان‌ها هم در آن وظیفه داشتند، مدیریت می‌شد.

محمودشاه حبیبی، رئیس این اداره به رادیو آشنا – صدای امریکا گفت که سیستم جدید رادار در ۳۶ ساحه نصب شده است و ظرفیت کنترول تمام حریم هوایی افغانستان را دارد.

او گفت: "فضای افغانستان بیشتر از این مصؤون خواهد شد، برعلاوۀ آن در فضای هوایی افغانستان، خطوط بیشتر هوایی را ایجاد خواهیم کرد...عواید ما بیشتر افزایش می‌یابد؛ چون ظرفیت فضایی اکنون بیشتر شده است و ما می‌توانیم که چهارچند و پنج چند از فضای هوایی افغانستان عبور بدهیم".

ادارۀ مستقل هوانوردی افغانستان، گفته است که اکنون به شمول طیاره‌های بی‌پیلوت، پروازهای تمام طیاره‌ها که بدون مجوز در حریم فضایی افغانستان پرواز می‌کنند، با سیستم رادار جدید شناسایی می‌گردد.

سیستم جدید رادار افغانستان ۳۰ میلیون دالر امریکایی هزینه برداشته است و به گفتۀ مقام‌های افغان بودجۀ حفظ و مراقبت آن هر سال ده میلیون دالر است.