سازمان‌ها به ملل متحد: جنایات جنگی در یمن مستندسازی شود

بیش از ۶۰ سازمان غیردولتی از ملل متحد خواسته اند تا جنایات جنگی و موارد نقض حقوق بشر در جریان جنگ یمن را به منظور حسابدهی، مستندسازی و تحقیق کند.

این گروه‌ها که سازمان عفو بین‌الملل و دیدبان حقوق بشر نیز شامل آن است، از مجمع عمومی ملل متحد خواسته اند تا "به سرعت اقدم کرده و میکانیزم بین‌المللی حسابدهی را برای یمن" ایجاد کند تا شواهد جرایم جنگی و نقض حقوق بشر در آن کشور جمع آوری و حفظ شود.

در بیانیۀ مشترک این سازمان‌ها به ملل متحد آمده است: "مشقتی که بر غیرنظامیان در این کشور [یمن] تحمیل شده است، مستلزم این اقدام است تا به مصوونیت در جریان جنگ جاری رسیدگی کند و هشدار روشن به عاملان همه طرف‌های دخیل بفرستد که آنان به خاطر کردارهای شان حسابده خواهند بود."

در بیانیه آمده است: "مردم یمن به عدالت نیاز دارند. عدالت با تحقیقات و حسابدهی آغاز می‌شوند. زمان اقدام همین حالا است."

این سازمان‌های غیر دولتی گفته اندکه در گذشته نیز ملل متحد چنین میکانیزم‌هایی را در خصوص مستند سازی و تدقیق جنایات جنگی و نقض حقوق بشر در جنگ سوریه و نیز علیه مسلمانان روهینگیا در میانمار به کار بسته است.

به گفتۀ این سازمان‌ها، ایجاد چنین میکانیزم، خلاهای کاری هیات حقیقت‌یاب ملل متحد را که برای مستندسازی و گزارش‌دهی جرایم همه‌طرف‌های درگیر جنگ یمن در سال ۲۰۱۷ از سوی شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد توظیف شده بود، پر خواهد کرد.

این سازمان‌ها عربستان سعودی و امارات متحدۀ عرب را که در چارچوب ایتلاف نظامی به رهبری سعودی، بر ضد شورشیان حوثی در یمن می‌جنگند، متهم کرده است که بر اعضای شورای حقوق بشر ملل متحد فشار آورده و آنان را وادار می‌کنند تا در مخالفت با تجدید ماموریت هیات حقیقت‌یاب ملل متحد رای دهند که به گفتۀ این سازمان‌ها "ضربه‌ای برای تلاش‌ها برای حسابدهی است."

ایتلاف به رهبری سعودی از سال ۲۰۱۴ به اینسو با شورشیان حوثی یمن که از حمایت ایران برخوردار اند، درگیر جنگ است؛ جنگی که به گفتۀ مقام‌های ملل متحد بدترین بحران بشری جهان را به بار آورده است.

جنگ یمن سبب آواره شدن میلیون‌ها نفر شده و ۸۰ درصد جمعیت ۳۰ میلیونی آن کشور را به کمک‌های بشری نیازمند ساخته است. ملل متحد هفتۀ گذشته گزارش داد که تا پایان ۲۰۲۱ کم و بیش ۳۷۷ هزار نفر در اثر تاثیر مستقیم و غیرمستقیم جنگ یمن جان باخته اند.