مخترعان 'نقاط کوانتومی' جایزۀ نوبل کیمیا را گرفتند

مونگی باوندی، لویس بروس و الکسی اکیموف به خاطر "اختراع و ترکیب نقاط کوانتومی" برندۀ جایزۀ نوبل کیمیا در سال ۲۰۲۳ شدند.

اختراع این سه دانشمند برای روشن کردن صفحات کمپیوتر و تلویزیون کار گرفته شده و نیز در طب برای نقشه برداری و تثبیت موقعیت سرطان‌ها کار گرفته می‌شود.

کمیته جوایز نوبل کیمیا روز چهارشنبه چهارم اکتوبر (۱۲ میزان) با نشر بیانیه‌ای گفت: "این برندگان جایزه نوبل موفق به تولید ذرات بسیار کوچکی شدند که خواص آن توسط پدیدۀ کوانتوم مشخص می‌شود. این ذرات که به نام نقاط کوانتومی یاد می‌شود امروز اهمیت ویژه در ننوتکنالوژی دارد."

به گفتۀ کمیتۀ جوایز نوبل کیمیا، دانشمندان به این باور اند که اختراع این سه دانشمند در آینده برای تولید "وسایل برقی انعطاف‌پذیر، آخذه‌های بسیار کوچک، سلول‌های کوچکتر سولر و رمزگذاری ارتباطات کوانتومی" کار گرفته شده می‌تواند.

نقاط کوانتومی همچنان برای تولید چراغ‌های LED با رنگ‌های مختلف کار گرفته شده و داکتران جراح از این تکنالوژی برای برداشتن انساج سرطانی از بدن نیز کار می‌گیرند.

باوندی استاد در انستیتیوت تکنالوژی مسه‌چوستس و بروس استاد پوهنتون کولمبیای ایالات متحده اند. اکیموف در شرکت تکنالوژی ننوکرستلز در ایالات متحده کار می‌کند.

یک روز پیش از این، جایزۀ نوبل فزیک به پییر اگوستینی، استاد دانشگاه اوهایو در ایالات متحده، فرنس کراوس استاد دانشگاه مونیخ آلمان و انی لولیر استاد دانشگاه لوند سویدن داده شد.

اکادمی شاهی علوم سویدن ضمن اعلام برندگان این جایزۀ معتبر گفته است که تجارب و آزمایشات این سه دانشمند "ابزار جدیدی را در اختیار بشریت گذاشته است تا جهان الکترون‌ها را در داخل اتم‌ها و مالیکول‌ها کاوش کنند".

روز دوشنبه، کتلین کاریکو و درو ویسمن، دو دانشمند امریکایی که تحقیقات آنان منجر به تولید واکسین‌های حیات‌بخش فایزر و مدرنا برای کروناویروس شد، برندۀ جایزۀ نوبل طب شدند.

قرار است برندۀ جایزه نوبل ادبیات روز پنجشنبه اعلام شود. برنده یا برندگان جایزه نوبل صلح روز جمعه و برندۀ جایزه نوبل اقتصاد به تاریخ نهم اکتوبر اعلام خواهند شد.