به تازگی ورود غیرقانونی پناهجویان افغان به ایالات متحده از طریق مرز جنوبی این کشور با مکسیکو افزایش یافته است.
این پناهجویان که با پیمودن هزاران کیلومتر راه سخت و پرخطر در کشورهای امریکای جنوبی خود را به ایالات متحده رسانده اند، از مشکلات مهاجرت غیرقانونی حکایت میکنند و اینکه چگونه شبکههای قاچاق انسان هزاران پناهجو را در مسیرهای خطرناک رها میکنند.
عمران ولی زاده، یکی از این پناهجویان افغان که از این مسیر عبور کرده است به صدای امریکا گفت که در مسیر راه جسدها را دیده است که در جنگل افتاده بود، کودکان نان نداشتند و در بدترین وضعیت قرار داشتند.
او که حالا به امریکا رسیده و در تلاش است تا با طی مراحل درخواست پناهندگیاش، زندگی تازهای را اینجا آغاز کند، میگوید که دشواریهای آغاز زندگی در امریکا هم کم نیست.
پس از مسلط شدن طالبان بر افغانستان در ۱۵ اگست ۲۰۲۱، حدود ۸۰ هزار شهروند افغان در قالب برنامۀ خروج و تخلیۀه از افغانستان به ایالات متحده منتقل شدند.
اما آمار دقیق یا تخمینی از آنعده افغان هایی وجود ندارد که به طور غیرقانونی از مکسیکو وارد ایالات متحده میشوند و مقامهای اداره مهاجرت امریکا نیز دراین باره معلوماتی ارایه نکرده اند.
محمد اجمل ادیب، پناهجوی دیگر افغان، بیشتر از یک ماه میشود که از طریق مکسیکو و به گونۀ غیرقانونی به ایالات متحده آمده است. او میگوید که تا کنون از هیچ خدماتی مستفید نشده است.
ادیب که به گفتۀ خودش با قوانین امریکا نا آشنا است به صدای امریکا گفت که به هر نهادی که مراجعه می کند، به او میگویند که غیرقانونی وارد امریکا شده و با وی کمکی صورت گرفته نمیتواند.
حشمت صدیقی، مشاورامور مهاجرت می گوید که روزانه پنج تا ۱۰ پناهجوی افغان که غیر قانونی داخل امریکا شده اند، برای دریافت کمک و مشوره به دفتر او مراجعه میکنند.
آقای صدیقی می گوید که یک تعداد پناهجویان افغان که اجازه اقامۀ دو ساله در ایالات متحده را دریافت کرده اند، نیاز دارند که اسناد شان را طی مراحل کنند و به محکمه مراجعه کنند.
با این حال شماری از نهادهای خیریه از جمله نهاد خیریه المصباح برای شماری از این پناهجویان خدمات ابتدایی را مهیا میکند.
جعفر واحدی، هماهنگ کننده در دفتر المصباح میگوید که اداره او با این پناهجویان در قسمت سرپناه و لوازم خانه کمک می کند.
افغانها در حالی به مهاجرت غیرقانونی به ایالات متحده رو آورده اند که شمار زیادی از افراد واجد شرایط برنامۀ ویزۀ خاص مهاجرت به امریکا، در داخل و بیرون افغانستان منتظر طی مراحل اسناد شان و سفر به امریکا اند.