در بارۀ ترمپ، قضاوت عجولانه نکنید – اوباما

اوباما دو ماه بعد، قدرت را به دونالد ترمپ می سپارد.

بارک اوباما در واپسین سفر های خود منحیث رئیس جمهور برحال ایالات متحده سعی میکند نگرانی های جهانیان را از بابت مشئ دونالد ترمپ رئیس جمهور منتخب ایالات متحدۀ امریکا، کاهش دهد.

آقای اوباما که برای اشتراک در نشست اپیک به پیرو رفته، دیروز گفت که ترمپ شاید پس از احراز قدرت، به عملی کردن وعده های زمان کمپاین انتخاباتی اش، مبادرت نه ورزد.

در نشست سازمان همکاری های اقتصادی آسیا پاسفیک یا اپیک در لیما، پایتخت پیرو، رهبران چندین کشور متحدِ امریکا، بر نظریه های دونالد ترمپ راجع به تجارت جهانی، انتقاد کردند.

از این جمله، شی جن پنگ رئیس جمهور چین در بیانیه اش، سرسختانه از تجارت آزاد جهانی دفاع نمود. جان کی، صدراعظم نیوزیلاند نیز گفت اجازه داده نخواهد شد که مایوسی شدید ناشی از نظریات ترمپ در زمینۀ تجارت، روند مشارکت اقتصادی بقیه جهان را بطی سازد.

اما بارک اوباما رئیس جمهور ایالات متحده در یک نشست جداگانه ای که در حاشیۀ نشست اپیک دایر شده بود، گوشزد نمود که در بارۀ ترمپ، نباید قضاوت عجولانه کرد. اوباما افزود: "وقتی ادارهء ترمپ طرز کارکرد پالیسی های تجارتی را ارزیابی کند، فکر میکنم آنها به این نتیجه خواهند رسید که این پالیسی ها هم به نفع ایالات متحده و هم به نفع شرکای تجارتی ما است."

اشارۀ اوباما به معاهدات تجارتی بین المللی ای بود که برخی ها نگران اند دونالد ترمپ رئیس جمهور بعدی ایالات متحده آنها را فسخ خواهند کرد. او خطاب به یک گردهمایی جوانان در حاشیۀ نشست اپیک گفت آنچه در کمپاین ها گفته میشود، با آنچه در حکومتداری عملاً صورت میگیرد، "همیشه یکسان نیست" و در مبارزات انتخاباتی، کاندیدان سعی دارند احساسات را برانگیزند.

رئیس جمهور اوباما همچنان سعی کرد تا ناتو و متحدین اروپایی ایالات متحده را، در مورد آیندۀ روابط شان با امریکا، اطمینان دهد. با اینهم، خاطر نشان ساخت که حکومت او نیز از اروپا خواسته است که در پرداخت "مصارف دفاعی ناتو" نسبت به آنچه تا حال کرده، "سهم بیشتری" ادا کند.

در حاشیۀ نشست اپیک، آقای اوباما با شی جن پنگ صدراعظم چین نیز ملاقات دوجانبه ای داشت. در این دیدار رئیس جمهور چین اظهار امیدواری نمود که روند انتقال قدرت در ایالات متحده به آرامی سپری شده و روابط میان چین و امریکا، هرچه بیشتر توسعه یابد. اوباما نیز این روابط را در سطح جهان، بسیار با اهمیت خواند.