پاکستان: طالبان باید علیۀ گروه‌های تروریستی به شمول تی‌تی‌پی در افغانستان اقدام کنند

پاکستان بار دیگر طالبان را به پناه‌دادن به گروهای تروریستی به شمول تحریک طالبان پاکستان متهم کرده و خواستار اقدامات جدی در این مورد شده است.

وزارت خارجۀ پاکستان بار دیگر گفته است که گروه‌های تروریستی به شمول تحریک طالبان پاکستان (تی‌تی‌پی) در افغانستان مخفیگاه‌ها دارند و از حکومت طالبان خواست که اقداماتی را علیه این گروه‌ها انجام دهد.

زهرا ممتاز بلوچ، سخنگوی این وزارت روز پنجشنبه ۳۱ اکتوبر (۱۰ عقرب) به خبرنگاران گفت که پاکستان مدارک زیادی را دربارۀ فعالیت گروه‌های تروریستی به ویژه تحریک طالبان پاکستان، که این گروه حملات خود را از افغانستان سازماندهی می‌کنند، با طالبان شریک کرده است.

بلوچ افزود: "بسیار مهم است که مقامات افغان (طالبان) علیه این گروه‌های تروریستی اقدام کنند...این فقط خواست پاکستان نیست، بلکه کشورهای عضو فارمت مسکو نیز تقاضایی مشابۀ را از حکومت افغانستان (طالبان) داشتند که اقدامات ملموسی علیه این گروه‌های تروریستی انجام دهند و از استفاده خاک افغانستان علیه همسایه های آن، جلوگیری کنند."

پس از آنکه طالبان در اگست ۲۰۲۱ بار دیگر بر افغانستان مسلط شدند، تحریک طالبان پاکستان که متحد نزدیک طالبان افغان بوده است، حملات خود را در آن کشور تشدید کرده است.

مرکز مطالعات امنیتی و پژوهشی پاکستان در ماه جولای امسال با نشر گزارشی گفت که در سه ماه گذشتۀ - می، جون و جولای- ۲۴۰ حملهٔ دهشت‌افگنی و عملیات ضد دهشت افگنی در سراسر پاکستان انجام شده و در آن دست‌کم ۳۸۰ نفر - ۲۳۶ غیرنظامی و اعضای نیروهای امنیتی پاکستانی و ۱۲۴ تندرو - کشته شده اند.

بر اساس گزارش این نهاد، ۸۷ در صد این رویدادها و ۹۲ درصد تلفات، در ایالت‌های خیبر پشتونخوا و بلوچستان صورت گرفته است، دو ایالت پاکستان که با افغانستان هم‌مرز است.

مقامات ارشد پاکستان به شمول شهباز شریف، صدراعظم آن کشور، بار‌ها گفته‌اند که تحریک طالبان پاکستان در افغانستان پناهگاه‌های امن دارند و از آنجا حملات شان را در داخل قلمرو پاکستان سازماندهی می‌کند.

اما مقامات طالبان در افغانستان با رد این ادعا گفته‌اند که آنان به هیچ گروهی اجازه نمی‌دهند که از خاک افغانستان سایر کشور‌ها را تهدید کنند.

رد پیشنهاد طالبان

وزارت خارجۀ پاکستان پیشنهاد مقام‌های طالبان برای گفتگو با تحریک طالبان پاکستان را رد کرده و گفته است که اسلام‌آباد هیچ تمایلی برای تعامل با "گروه‌های تروریستی" ندارد.

زهرا ممتاز بلوچ در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه مقام‌های حکومت طالبان به تحریک طالبان پاکستان توصیه کرده‌اند که مشکلات خود را از طریق گفتگو با حکومت این کشور حل کنند، گفت که هرگونه گفتگو با این گروه توهین به قربانیان حملات این گروه است.

اخیراً محمد نبی عمری، معین وزارت داخله حکومت طالبان به تحریک طالبان پاکستان توصیه کرد که مشکلات خود را از طریق گفتگو با حکومت پاکستان حل کند، زیرا جنگ سبب تباهی نظام می‌شود.

عمری همچنان از پاکستان خواست که حکومت این کشور نیز با تحریک طالبان پاکستان راه تفاهم را در پیش گیرد.

بلوچ اضافه کرد: "ما هر گونۀ پیشنهاد یا توصیه را دربارۀ گفتگو میان حکومت پاکستان و تی‌تی‌پی رد می‌کنیم. ما این کار را در چندین موقع انجام داده‌ایم و من آنچه را که در گذشته نیز گفتم، تکرار می‌کنم که پاکستان به گونۀ مطلق هیچ علاقه‌ای به گفتگو با گروه‌های تروریستی که مسوول قتل غیرنظامیان و مقامات تطبیق قانون پاکستان هستند، ندارد."

به باور وی، چنین پیشنهادها برای گفتگو میان حکومت پاکستان و تحریک طالبان پاکستانی، توهین به مردم این کشور است که آنان بستگان شان را در حملات این گروه از دست داده‌اند.

در ماه‌های اخیر تنش‌ها میان حکومت طالبان و پاکستان افزایش یافته و حتا چندین بار نیروهای مرزی طالبان و پاکستانی در امتداد خط دیورند با هم درگیر شده اند.

همچنان در ادامۀ این تنش‌ها، طیاره‌های پاکستانی در ماه مارچ امسال، حملات هوایی را در ولایت‌های خوست و پکتیکا انجام دادند.

اسحاق دار، وزیر خارجهٔ پاکستان به تاریخ ۲۴ مارچ (چهارم حمل) ضمن دفاع از حملات هوایی نیروهای پاکستانی بر خاک افغانستان گفت که کشورش "عملیات را بر پناهگاه‌های دهشت‌افگنان در داخل خاک افغانستان"، بر اساس معلومات استخباراتی انجام داد.

این در حالی است که در تازه‌ترین مورد، حکومت طالبان مدعی شد که اکثر جنگجویان داعش به هدف فعالیت‌های تخریبی از خاک پاکستان وارد افغانستان شده و شاخۀ خراسان این گروه، در بخش‌هایی از ایالت‌های بلوچستان و خیبرپشتونخوا پاکستان مراکز آموزشی دارد.

ذبیح‌الله مجاهد، سخنگوی حکومت طالبان، به تاریخ ۳۰ سپتمبر (نهم میزان) با نشر اعلامیه‌ای گفت که داعش حملات‌ خود را در افغانستان و دیگر کشورهای منطقه از خاک پاکستان سازماندهی می‌کند.