پاکستان خرید و فروش واکسین کووید۱۹ روسی را آغاز می‌کند

مسوولان یک شرکت دواسازی پاکستانی گفته‌اند که به زودی -تا یک هفتۀ دیگر – فروش واکسین کووید۱۹ شرکت سپوتنیک روسیه را آغاز خواهند کرد.

در حالیکه قرار است واردات این واکسین به پاکستان آغاز شود، مشخص نشدن نرخ دقیق عرضۀ آن در مراکز و لابراتوارهای خصوصی، نگرانی‌هایی را در میان برخی پاکستانی‌ها ایجاد کرده است که گویا افراد توانمند واکسین شده و کسانی که توان پرداخت قیمت واکسین را ندارند، از آن بی بهره خواهند ماند.

عمر چغتای، رییس لابراتوار چغتای پاکستان روز یکشنبه ۱۴ فبروری (۲۶ دلو) به خبرگزاری رویترز گفت: "به ما گفته شده است که انتظار می‌رود نخستین محموله [از واکسین سپوتینک روسی] در جریان هفتۀ آینده برسد."

آقای چغتای مشخص نکرد که چه تعداد دوز واکسین کووید۱۹ ساخت روسیه به پاکستان منتقل خواهد شد و برای هر دوز آن به روسیه چه مقدار پول خواهد پرداخت.

تصمیم پاکستان برای دادن جواز به فروشات خصوصی واکسین، آنهم بدون تعیین نرخ مشخص، با انتقادات زیادی مواجه شده است.

ظفر میرزا، وزیر پیشین صحت پاکستان از تلاش‌ حکومت برای تدارک و توزیع واکسین رایگان ستایش کرده، اما گفته است که مشخص نبودن نرخ واکسین برای فروشات خصوصی "نابرابری اجتماعی را عمیق‌تر خواهد کرد، آنهم در زمانی‌که ضرورت مبرم به پوشش گستردۀ واکسین است."

تولید کنندگان واکسین سپوتنیک گفته اند که نرخ هر دوز این واکسین ده دالر امریکایی خواهد بود. سپوتنیک نیز مانند دیگر واکسین‌های کووید۱۹ باید در دو دوز تطبیق شود.

اما آقای چغتای می‌گوید که این واکسین به قیمت بلندتر از ده دالر از روسیه خریداری خواهد شد. او گفت: "تقاضا [برای واکسین کووید۱۹] در سطح جهان بسیار بلند است. اگر امروز قیمت‌ها بلند باشد، شگفت‎زده نخواهم شد."

با اینحال، به گفتۀ آقای چغتای در جریان سه تا چهار ماه آینده که مقادیر بیشتر واکسین قابل دسترس شود، نرخ آن نیز کاهش خواهد یافت.

حکومت پاکستان در اوایل ماه روان کمپاین تطبیق واکسین کووید۱۹ را با ۵۰۰ هزار دوز واکسین سینوفارم چینی که به اسلام آباد اهدا شده بود، آغاز کرد، اما تا کنون برای خریداری واکسین از کشورهای خارجی وارد هیچ‌ گونه‌ معامله‌ای نشده است.

افزون بر واکسین‌های سینوفارم و کنسینوبایوی چینی و استرازنیکای پوهنتون آکسفورد بریتانیا، واکسین سپوتنیک چهارمین واکسین کووید۱۹ است که جواز استفادۀ اضطراری را در پاکستان دارد.

آقای چغتای گفت که شرکت وی در نظر دارد که واکسین‌ کووید۱۹ دیگر شرکت‌ها را نیز وارد کند، اما افزود سپوتنیک نخستین واکسینی بود که در دسترس این شرکت قرار گرفت.

فیصل سلطان، وزیر صحت پاکستان در پیامی به خبرگزاری رویترز گفته است که از معاملۀ شرکت چغتای با روسیه "مستقیماً آگاهی" ندارد.

رییس شرکت چغتای گفته است که حکومت پاکستان در دو روز آینده فرمانی را برای تعیین مقررات تطبیق واکسین کووید۱۹ توسط مراکز و لابراتوارهای خصوصی، به شمول ثبت و راجستر دریافت کنندگان واکسین صادر خواهد کرد.

انتظار می‌رود که شرکت چغتای پاکستان هر چهار تا پنج روز، یک محمولۀ جدید واکسین کووید۱۹ را دریافت کند.